En ny Kropp – på en kvart!

Ge mig en kvart om dagen – och jag ska ge Dig en ny kropp.

Detta var en av reklamvärldens mest kända slogans och har i sig blivit nästan ett bevingat uttryck. Män i min generation är välbekanta med uttrycket och ler igenkännande när det kommer på tal.

bild
I annonser i veckopressen kunde man se Arne Tammer  på bild med ett erbjudande om en korrespondenskurs med ett träningsprogram. (För den moderne läsaren som bara har en dunkel aning om vad en korrespondenskurs(=brevkurs) var för någonting : Skillnaden mot en läro-/instruktionsbok var att man genom kursbrevet i olika etapper fick instruktioner som man skulle fullfölja som en läxa och sedan besvara och redovisa sina resultat.

Man fick omdöme av läraren och man kunde få råd och sina frågor besvarade. Idag finns väl något snarlikt på internet. På 1940-,50- och 60-talen var korrespondenskurser populära och utbredda. Hermods och NKI var stora företag och många läste t ex till Ingenjör denna väg. Alla typer av kurser framförallt språk fanns att få denna väg.)

Det var i min brors Teknikens Värld som jag i 10-årsåldern först mötte Arne Tammer och hans annonser för Idrottsskolan under rubrik av ovan nämnda reklamslogan. Annonserna fanns som ett stående inslag i varje nummer och fanns i stort sett i all veckopress som riktade sig mot manliga läsare.

Annonserna med bilden av Arne Tammer – iklädd endast badbyxor och med fokus på överkroppen – blev en ofta återkommande ”snackis” bland oss grabbar strax under tonåren.
Visst – ”Starka män”, brottare och boxare – och Tarzan –  hade vi väl sett i olika magasin och i andra sammanhang – men detta var vår första kontakt med en utpräglat välbyggd manlig kropp, vars uppgift verkade vara att visa upp ett manligt estetiskt ideal drivit till sin spets. Vi grabbar ägnade mycket snacktid åt frågan om hur det överhuvudtaget var möjligt att få en sådan kropp. Detta var alltså i slutet på 50-talet; Arne Tammer, född 1913, var alltså jämnårig med våra fäder – och detta var ett sensationellt kroppsideal fjärran från våra fäders ofta tilltagande rondör och ”säckiga” hållning.

I en omfångsrik bok ”Köp” med ett stort antal annonser från 40-,50- och 1960-talen hittar jag en återgivning av Arne Tammers annons. Fortfarande väcker bilden av Arne Tammer berättigad uppmärksamhet, trots att vi idag har ett stort utbud av manliga kroppsbyggare.

För en uppväxande grabb i en känslig ålder (för grabbar är alla åldrar känsliga) gjorde bilden på Arne Tammer ett genomgripande intryck – och uppenbarligen också avtryck – eftersom jag 50 år senare återvänder till ämnet med övertygelsen att bilden har haft en stark påverkan på min – och många andras – uppfattning om det manliga skönhetsidealet.

För en ung grabb på väg mot vuxenhet är det mycket som man vill och vill vara – man vill vara smart och intelligent, slängd i käften och humoristisk, man vill vara stark, snabb, vältränad och duktig i idrott, man vill vara välbyggd och snygg, man vill…..Självklart är det mycket i arv och uppväxtmiljö som påverkar en individ till att vilja just detta – och att också ge en innebörd till egenskaper som stark, snygg och smart. Arne Tammer tror jag var en viktig påverkare.

Arne Tammer var ganska svårt sjuklig i barnaåren och när han började skolan var han så klen att han blev befriad från gymnastiken. En klen grabb blir ju också lätt ett offer för utstötning och mobbing. Erfarenheterna från barndomen bidrog säkert starkt till att Arne ville bli stark och bli duktig i idrott. Han satte igång med träning – han lät bland annat konstruera egna träningsredskap. Relativt snart blev han framgångsrik inom fri idrott och presterade resultat på 100 m och i längdhopp som är konkurrenskraftiga än idag.

Arne var en av grundarna av Svenska Frisksportförbundet år 1935 – en organisation som skulle främja hälsa genom upplysning om träning, kost (Arne var i huvudsak vegetarian) och renlevnad – alkohol och tobak tog man bestämt avstånd från.

Arne bedrev sin Brevkursverksamhet under 30 år från 1945 och framåt. Enligt uppgift var det över 400 tusen män som beställde kursen – också idag en anmärkningsvärt hög siffra för ett hälso- och träningsprogram. Drygt hälften genomförde kursens program – också det en hög siffra. Hur många av dessa drygt 200 tusen män som skaffade sig en ny kropp som liknade Arne Tammers – det förtäljer inte historien.

Klart är i alla fall att Arne Tammer fick ett brett genomslag i det folkliga medvetandet och bidrog till att forma en bild av ett manligt skönhetsideal.

Klart är också att det breda folkliga genomslaget fick igång en diskussion om nyttan med män som var starka, välbyggda och nästan fick karaktären av övermänniskor. Utseendefixering var då – som nu – kontroversiellt. Det finns många referenser till Arne Tammer i populärkulturen.
Magnus Uggla har en rad –”stark som Arne Tammer” – i sin sång IQ, där kroppsbyggaridealet hånas ( i det här fallet när det tar gestalt i dörrvakter på krogen). Genom sitt sammanhang får Arne sin släng av sleven.

Det finns naturligtvis lika många fördomar om välbyggda män som om kvinnliga blondiner.
Men i det här fallet får vi konstatera att Arne var duktig, mångsidigt begåvad och framgångsrik på sitt område. Och vi 10-åriga grabbar tyckte det var ”maffigt” att se ut som Arne Tammer…..och det tycker den betydligt äldre gubben fortfarande.

Veckans Utstyrsel

”Urban Safari – Violet Edition”
bild    Denna vecka bär jag garderobens stolthet – en Lars Wallin
    designad kavaj. Kavajen påminner i sitt snitt lite om en safaridress
    med sin khakifärg – därav ”Safari” i min namnlek. Annars är det
    en variant på ett plagg som kallas Norfolkjacka – en engelsk jakt-
    kavaj som kom redan i slutet av 1800-talet. Vi kan t ex se Strind-
    berg bära sådana plagg för över 100 år sedan.
    Nå – denna Lars Wallin kavaj med sin kvalitet och sitt fina detaljut-
    förande kunde jag bara inte motstå när jag såg den på Herr-Judits
    Second hand. Billig var den inte – men dock fjärran från vad den kostat som ny.
    Billigt har dock resten av utstyrseln varit. Till denna variant av den
    urbana safarin bär jag mörkt lila byxor och skjorta i en nyans som
    MQ kallar ”vintage violet” – jag hittade sedan en skjorta i samma
    nyans på Dressmans utförsäljning. Lila skor från Puma – också Rea.
    Plagg i för herrkläder lite udda eller bjärta färger dyker oftast upp     på
    Reorna – Budgetdandyn gör gärna lite klipp på bekostnad av övriga
    herrars konservativa klädsmak.
    Som framgår av rubriken vill man gärna bära den fina kavajen med
    sin neutrala färg till flera olika färger – så Urban Safari finns i
    många editioner. I denna violetta variant bärs naturligtvis lila hals-
    duk, klocka, manschettknappar och strumpor.
bild

Presentation
Slankas egen Living Dandy – Torbjörn Hallström – bor i Södra Stockholm och har uppnått mogen ålder. Efter en framgångsrik viktminskning med Slanka – minus 25 kilo – 2011/12 – blev det återigen roligt att återvända till min ungdoms klädintresse. Min viktresa finns beskriven på Slankas hemsida under ”Före/Efter”. Hur jag gör för att förbli Slankas Dandy har jag beskrivet i avsnitt 11 och 12 av bloggen. Framträdandet i olika Utstyrslar ger näring åt min kreativitet och har utvecklats till ett viktigt intresse i livet.  I mina blogginlägg söker jag sätta in stil, kropp och kläder – det mänskliga uttrycket – i sitt historiska, ekonomiska, sociala och kulturella sammanhang – en verkligt givande upptäcktsfärd för mig – och förhoppningsvis – för mina läsare.