Studier visar att övervikt och bukfetma ökar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och cancer. Med åldern blir det alltmer viktigt att man håller sig i form för att förebygga vanliga hälsoproblem.

Varifrån kommer plötsligt allt bukfett?

Kvinnor & klimakteriet

Hos kvinnor sker hormonella förändringar i kroppen när vi närmar oss klimakteriet. Du kan märka att aptiten ökar – en effekt av att östrogenet minskar.  Hormonella förändringar påverkar också humöret och nedstämdhet vet man är kopplat till tröstätande. Allt detta gör att det blir svårare att dra ner på kaloriintaget.

I samband med klimakteriet börjar vi omfördela fettet – det lägger sig gärna runt magen i stället för runt lår och rumpa. Fett som lagras runt organen under magmusklerna kallas bukfett och är farligare än det fett som sitter på lår och rumpa. Bukfett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Midjemått Kvinnor

Under 80 centimeter: OK
80-87 centimeter: Varning
88 centimeter och däröver: Hälsorisk

Män & andropaus

En långsam minskning av hormonet testosteron är en normal del av åldrandet. Brist kan även uppstå vid övervikt, alkoholkonsumtion och sockerrik kost m m. Brist på testestoron kan ses som andropaus – det manliga klimakteriet, vilket dock för många män inte orsakar några större problem.

Testosteron hjälper oss med fettförbränning, bentäthet, bygga muskelmassa, stryka, och motivation m m. Om nivåerna är låga tappar många muskelmassa och lägger på sig fett och därmed ökar risken för det hälsofarliga bukfettet. Det man kan göra för att boosta testestoronet är bl a att gå ner i vikt, styrketräna och sova ordentligt.

Midjemått Män

Under 94 centimeter: OK
94-101 centimeter: Varning
102 centimeter och däröver: Hälsorisk

Testa om du har det farliga bukfettet

Det är enkelt att ta reda på om man har det farliga bukfettet: lägg dig ner på rygg. Om fettet “flyter ut” så är det inte bukfetma utan underhudsfett. Om du däremot har en kulformad mage som står upp och inte flyter ut så handlar det om bukfetma.
Det positiva med det djupa, farliga bukfettet är att det är lättare att bli av med än underhudsfettet. När vi viktminskar så är det fettet nära lever och andra organ som kroppen tar av först. Underhudsfett är svårare att bli av med.

Minska ditt midjemått – må bättre!

När du börjar gå ner i vikt så gör varje kilo du går ner och varje centimenter du minskar i midjan skillnad. Levern börjar genast tömmas på inlagrat fett och kan då bryta ner sockret vi får i oss via kosten.
Vid bukfetma klarar inte levern av att bryta ner sockret, vilket gör att vi riskerar att få diabetes.

Kontrollera ditt midjemått här!

Bromsa viktuppgången! Enkelt, snabbt!

Skyll inte på åldern eller ha andra svepskäl…. du kan genast börja bromsa viktuppgången och påverka din hälsa om du gör några små förändringar i din vardag – utan att försaka livets goda.
Tänk till exempel på att kompensera för den sjunkande fettförbränningen som beror på att muskelmassan med åren minskar.
Balansera med läckra Slanka några gånger i veckan – för ny vikt, ny hälsa, nytt liv!

Vill du också prova Slanka, handla här.

Bromsa viktuppgången, Bukfett, Män & andropaus, Övervikt klimakteriet