Att äta frukost senare kan enligt dr Michael Mosley (upphovsman bakom 5:2), hjälpa till att reducera kroppsfett, blodsocker, kolesterol och insulinresistens. När kroppen får en längre vila från mat så får den lättare att återhämta sig och laga sig själv, säger Michael Mosley.
I en studie* delades deltagarna in i två grupper. Under 10 veckor åt båda grupperna identisk frukost men i grupp 2 åt deltagarna varje dag frukost 90 minuter senare än de brukar och middag 90 minuter tidigare. Deltagarna i grupp 2 blev av med mer kroppsfett (1,6 kg per deltagare). Och kanske viktigast av allt – de fick bättre hälsovärden än grupp 1 – större reducering av blodsockernivåer och kolesterol.

Idén är att du ska få ett snävare “ätfönster” genom att förlänga din “nattfasta”. Det gör du enkelt genom att äta ditt sista mål för kvällen tidigare och äta din frukost lite senare. Du anpassar efter dina vanor och behov. Om du t ex slutar äta kl 20:00 och inte äter frukost förrän 10:00 så innebär det 14 timmars fasta för kroppen.

Så här fungerar Mosleys metod för halvfasta:

  • Bestäm mellan vilka klockslag du ska äta. Det är kan vara en bra idé att börja lugnt genom att begränsa matintaget till 12 fastetimmar (12:12). Ex: från kl 21 på kvällen till kl 9.00 morgonen därpå.
  • När du vant dig vid ett snävare ätfönster efter ett par veckor så kan du prova 14:10. Det innebär att du fastar under 14 av dygnets timmar och äter inom de 10 som återstår.

Under fastetimmarna ska du inte äta eller dricka något som innehåller kalorier. Vatten, kaffe och te går dock bra.

 

 

Källa: *Studie av Dr Jonathan Johnston, University of Surrey / BBC Science Focus Magazine samt Amelia.

 

#viktminskning, BMI, Covid 19, Midjemått, övervikt, viktnedgång