Med Slanka går du snabbt och enkelt ner i vikt. Men det är också ett utmärkt verktyg för dig att hålla vikten – speciellt om du vill kunna unna dig lite gott på helgen. I stället för att hoppa över måltider, som gör att du riskerar att inte få i dig tillräckligt med näring, sparar du enkelt kalorier genom att byta ut några vanliga måltider under veckan mot Slanka Deli Diet.

Här är fler tips som hjälper dig att spara kalorier: 

 

Se upp med storpack!

Studier visar att när vi köper stora förpackningar av livsmedel, snacks etc så tenderar vi att äta mer. I en undersökning fick försökspersonerna olika förpackningar med spagetti, köttfärs och tomatsås. De som fick stora förpackningar lagade mer mat till sin måltid och åt i genomsnitt 150 kilokalorier mer per person. På samma sätt fungerar det med konsumtionen av andra varor, som till exempel godis, snacks, schampo, tvättmedel etc.
Om du faller dit – så i stället för att äta lösgodis eller chips direkt ur påsen, lägg upp några bitar i en skål och håll dig till det.

Dolda sockerfällor

I många livsmedel vi köper finns dolda sockerfällor. Ofta är innehållsförteckningen tryckt med så liten text att den knappt är läsbar. Det gör det svårare att upptäckas fällorna. Det gäller verkligen att se upp!

MÜSLI OCH FLINGOR – kan innehålla upp till 20-30 procent socker. Även de hälsosammare varianterna innehåller 12% socker.

FRUKTYOGHURT – vi har lärt oss att undvika feta produkter men tänk på att fettreducerad fruktyoghurt visserligen innehåller lite mindre fett men å andra sidan en hel del socker (10-13 procent). En skål med 3 dl yoghurt kan innehålla så mycket som 11 sockerbitar. Välj därför naturell yoghurt och blanda ev med några matskedar fruktyoghurt.

BRÖD – många populära brödsorter från storbagerierna är rena sockerfällor. Varje brödskiva innehåller socker som motsvarar mellan en och två sockerbitar. En hel Carlssons Fyrkant eller en Pågenlimpa ger 26 sockerbitar.
Prova gärna att baka Slankas enkla rör-ihop bröd https://slanka.se/project/slankas-ror-ihop-brod-utan-mjol-och-socker/

JUICE – är knappast nyttigare än läsk visar forskning. Ett glas apelsinjuice (2,5 dl) innehåller ca 25 gram socker vilket motsvara ca 7 sockerbitar. Ketchup – innehåller över 20% socker, vilket innebär att en liten klick innehåller ca 2 sockerbitar.

FRUKTSOPPOR – färdigblandad blåbärs- och nyponsoppa innehåller lika mycket socker som läsk, d v s 10-11 procent socker. En mugg nyponsoppa ger alltså nästan 10 sockerbitar. Det är därför en god idé att köpa nypon-/blåbärspulver utan tillsatt socker och istället söta själv med t ex stevia.

Här hittar du fler dolda sockerfällor.

Ät inte framför tv:n

Du äter mer kalorier när du äter framför tv:n visar forskning. Du riskerar också att bli sittande i soffan efter maten istället för att röra på dig och göra andra saker. Varför inte göra soffan till ett ”matfri” zon för att minska småätande i tid och otid.

Byt till en mindre tallrik och ät långsamt

Magen blir fortare mätt än ögat. Välj därför en mindre tallrik. Det gör att du äter mindre eftersom vi automatiskt fyller tallriken med mycket mat – oavsett storlek. Tänk också på att äta långsamt. Lägg ner besticken mellan tuggorna. När vi slänger i oss maten hinner vi inte uppfatta mättnadssignalerna som skickas till hjärnan. Det gör att vi äter mer än vad vi behöver

Lägg upp maten vid spisen

Det du inte ser blir du inte frestad av. Låt därför grytor och karotter stå kvar vid spisen så minskar risken att du tar om en andra och kanske till och med en tredje gång.

Välj ”small” istället för “large”

Undvik restauranger med snabbmat. Faller du ändå dit, så välj ”small” istället för ”large” portioner av pommes frites, hamburgare, läsk etc.

Gör träningen till trevlig social aktivitet

Det är roligare att träna med vänner eller en partner. Bestäm gemensamma träningstider. Träna också på att göra medvetna val som minskar stillasittandet. Rör dig så fort tillfälle ges så ökar du förbränningen utan större ansträngning. Bra tips för rörelse i vardagen! 

 

 

 

 

Källa: Health.com; Råd & Rön