Så ändrar du negativa tankar till positiva (åf) - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

Positiva-tankar-slanka

Ältar du tankar med tråkiga, negativa budskap om hur värdelös du är, hur dåligt du mår, hur hopplös din tillvaron är etc? Tankar som maler och maler och som du kan inte kan få stopp på. Det är en bra tid att bryta dem nu, tycker du inte? Positiva tankar leder till positiva känslor. Så här ändrar du negativa tankar till positiva.

Precis som inom alla andra områden krävs det övning för att få till en förändring att tänka positivt. Det är inte alltid helt lätt utan något man måste träna genom att ta små steg i taget.

 

Stäng av negativa tankar innan de blir en vana!

Att tänka negativa tankar kan ofta vara ett vanemässigt beteende som går att bryta. Du bestämmer själv hur stor kraft du vill ge dina tankar. Försök därför stänga av negativa tankar innan de växer och blir till en vana. En tanke är lättare att bli av med än en vana.

 

Rikta din uppmärksamhet på dina tankar – vad är det du tänker?

Det är fullt möjligt att ändra negativa tankar till positiva med viljekraft och en fungerande strategi. En bra början är att fundera på vilka frågor du vanligen ställer till dig själv, t ex Varför klarar jag ingenting? Varför är jag så värdelös? Varför kan jag inte ändra mitt beteende? Min livsstil?

Dessa frågor är negativt formulerade och genererar endast negativa svar. Försök därför ändra din frågor och ställa dem men en positiv klang, t ex så här: Hur kan jag skapa bättre förutsättningar så att jag lyckas och når mina mål? Vilka kunskaper behöver jag skaffa mig för att få till en förändring?

 

En-positiv-tanke-varje-morgon

Det är bara DU själv som kan förändra dina tankar!

Nyckeln är alltså att inte låta negativa tankar få en grogrund. Och det är bara du själv som kan förändra dina tankar. Här är några övningar som hjälper dig:

  • Tänk varje kväll på 3 saker som gått bra under dagen. Det tränar din hjärna att tänka positivt och se möjligheter.
  • När du vaknar så fokusera på 3 saker som du ser fram emot den här nya dagen.
  • När du stöter på problem och det känns jobbigt, så tänk tillbaka på en situation som du ändå lyckades lösa på ett bra sätt.
  • Tänk och känn in en händelse där du verkligen gillade den insats du gjorde.
  • Känn in en plats, en miljö, en resa som du tyckte mycket om och mådde bra i.

 

Undvik sådant som väcker dina negativa känslor

Fundera också på vad som väcker negativa känslor och tankar. Försök undvika dessa situationer, upplevelser, saker, människor etc. Mata dig istället med sådant som föder positiva tankar. Det kan vara musik, böcker, bilder, filmer, tv-program, positiva personer, lustfyllda upplevelser etc.

 

Ror-dig-aktivitet

Om du inte kan stänga av tanken – rör på dig!

Ett tips när den negativa tanken dyker upp och du inte kan stänga av den – rör på dig! Kroppslig aktivitet hjälper dig att byta spår. Ta en promenad, gör yoga, ut och spring eller sätt på musik och dansa. För en stund kan du helt släppa dina tankar och i stället bara vara i kroppen, vilket också leder dig bort från negativa tankar. Fysisk aktivitet ökar dessutom produktionen av endorfiner som gör att du mår bra och får dig att tänka mer positivt.

 

Påminnelser – påminnelser!

För att ditt nya positiva tänkande och beteende ska bli spontant måste du öva. Det krävs också påminnelser – lappar på kylskåpet, notiser i mobilen, på datorskärmen osv.

Positiva-paminnelser

Lycka till !

<-- 310916 -->