Sätt SMARTA mål med din viktresa - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet


Kom igång med din viktresa genom att att använda dig av SMART-metoden

SMART är en effektiv metod för dig som vill lyckas med en förändring, t ex att gå ner i vikt. Med SMART-metoden får du hjälp att konkretisera ditt drömmål. Bäst resultat får du om ditt mål uppfyller alla SMART-kriterierna nedan:

Specifika
Mätbara
Attraktivt/Accepterat
Realistiska
Tidsbestämda

SPECIFIKT

Målen ska alltid vara konkreta/specifika. “Jag ska börja träna i år” är ett exempel på ett alldeles för diffust mål. Kanske leder det till att du köper ett gymkort men använder det alltför sällan. Exempel på ett konkret och tydligt mål är istället: ”Jag ska promenera 30 min/dag eller jogga 2 kilometer tre gånger/vecka”.
Ett annat exempel på ett diffust/ospecifikt mål: Jag ska gå ner i vikt till min födelsedag. Ett bättre, mer specifikt mål: Jag ska gå ner 10 kilo / 2 klädstorlekar till min födelsedag och ska äta 3 Slanka (500 kcal/dag) + promenera 30 min varje dag.

MÄTBART

Vidare ska ditt mål vara mätbart för att du lättare ska veta när du har nått målet och vart du är på väg. I stället för ”en smalare, snyggare kropp” bestäm att du t ex ska komma i två klädstorlekar mindre än nu till sommaren. Eller att du ska orka gå uppför trapporna på jobbet utan att att bli andfådd när året är slut.
Målet ska vara mätbart när det gäller tid, kvantitet och kvalitet, till exempel: Varje frukost, lunch och middag ska äta och dricka enligt de rekommendationer som jag fått i mitt viktprogram. Vidare ska jag promenera raskt minst 30 minuter per dag så jag får upp pulsen.

ATTRAKTIVT/ACCEPTERAT

För att lyckas måste du acceptera att du behöver gå ner i vikt och dessutom ha ett mål som du verkligen vill uppnå, som känns attraktivt.
Det är oerhört viktigt för motivationen. Hitta din inre drivkraft / “morot” som gör att du verkligen vill gå ner i vikt och är beredd att göra uppoffringar för att nå hela vägen fram. Kanske vill du gå ner ett kilo i veckan för en plattare bikinimage eller för att din bröllopsklänning ska passa. Visst, detta kan vara en “morot”/drivkraft men är den tillräckligt stark för att ge långsiktiga resultat?

Ett tips är göra din målbild så levande som möjligt. Beskriv vad alla fördelarna med en viktnedgång betyder för dig. Här kan du tänka ut mängder av inspiration och motivation. Till exempel kan en viktnedgång innebära ökad ork, bättre självkänsla, att känna sig mer bekväm med sig själv, få mer energi, mindre värk i kroppen, bättre kondition, bättre hälsovärden osv. Att känna sig bekväm med att bada offentligt eller att kunna köpa de kläder som man vill kan också ge motivation.

REALISTISKT

När du börjar med din viktresa så skynda långsamt med mål som känns överkomliga. Se till att dina mål är realistiskt formulerade. Det är jätteviktigt för att hålla motivationen uppe så du inte behöver avbryta din viktresa. Fråga dig själv om det är möjligt att nå ditt mål på utsatt tid och med de förändringar i din livsstil som resan mot målet kräver. Är det realistiskt att gå ner 15 kg på 3 veckor? Är det realistiskt att jag hinner och orkar promenera 1 timme varje dag?

TIDSBESTÄMT

Slutligen ska målet ska vara tidsbestämt. Bestäm ett start- och ett slutdatum. Fråga dig själv – hinner jag uppnå mitt kortsiktiga mål på 2 veckor och mitt långsiktiga på 10 veckor?

Förutom att sätta ett slutmål ska du också sätta upp delmål på vägen. Genom att sätta delmål uppnår du trevliga belöningar på vägen och ser dig själv lyckas! Ett bra delmål är att t ex att för vart 5:e kilo som du går ner, ger du dig själv en fin present/belöning. Det kan vara en scarf, en utflykt, en SPA-behandling etc. Det viktiga är att belöningarna känns attraktiva för dig.

<-- 310612 -->