Informera din omgivning

Informera din omgivning om din nya lättare livsstil

Har du försökt gå ner i vikt och motarbetats av din närmaste omgivning med frågor om fika, afterwork, snabbmat, trugande etc?

Genom att vara öppen med din livsstil mot din omgivning kommer du göra livet lättare för dig själv att nå ditt mål. Det är inte ovanligt att många upplever skamkänslor eller att känna oro över att inte lyckas och därför vill man inte berätta för omgivningen. Men tänk istället tvärtom! Var stolt över att du äntligen satt ner foten och bestämt dig för att ta tag i dina oönskade extrakilon. På sikt kommer det gynna din hälsa. Det är den finaste present som du kan ge till dig själv – din familj och vänner.

Var därför inte rädd för att informera din familj, närmaste vänner och kollegor på jobbet om ditt beslut att gå ner i vikt och hur din plan ser ut och vilka förändringar du behöver genomföra. Var öppen med att du kommer behöva stöttning för att du ska kunna genomföra din livsstilsförändring. Frestelserna i vardagen är många. Förståelse och peppning från omgivningen underlättar din viktresa avsevärt.

Då behöver du inte stå ut med ifrågasättande varför du tackar nej till den kaloririka utelunchen, trugande om go-fika eller tårta på jobbet. När omgivningen känner till ditt livsstilsprojekt inser de lättare att de inte ska fresta med dåliga matval och sötsaker som motarbetar ditt projekt.

Din omgivning har stor inverkan på dina hälsobeteenden – på till exempel dina ansträngningar att bli mer aktiv och att äta hälsosammare. Berätta att du gärna vill ha promenadsällskap under lunchen eller deras sällskap under din friskvårdstimme.

Om du är transparent kan du få oväntat stöd från flera håll och vips blir det lättare för dig att genomföra livsstilsresan. Dessutom blir det en extra morot när dina vänner, bekanta och kollegor frågar hur det går för dig under processens lopp.

Det är tyvärr inte ovanligt att den som vill minska i vikt ändå möts av ifrågasättande och ännu mer frestelser. Låt inte någon övertala dig att äta skräpmat eller skippa promenaden/träningen för att du ska anpassa dig till situationen. Håll fast vid dina nya rutiner. Är det riktiga vänner så förstår dem dig.