Vanliga frågor på Slanka Maxi, del 2 - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

Jordgubb_smoothie_hallon

 

Vad är ”ketos”?

När du går på Slanka Maxi drar du ner på både kalorier och kolhydrater. Under de första dagarna använder kroppen den energi som finns lagrad i muskler och lever, d v s glykogenlagret (kolhydrater).
Efter några dagar är dina glykogenlager i stort sett tömda. Kroppens behov av energi och kolhydrater gör att kroppen börjar producera små bränslemolekyler, s k ketoner. Detta sker i levern där fettet bryts ner till fettsyror som sedan omvandlas till ketoner (ketonkroppar).

Ketonerna transporteras sedan med blodet och förser hela kroppen, inklusive hjärnan, med energi. Studier har visat att kroppen tar hjälp av ketonerna i fettförbränningen som då maximeras. Detta sparar muskelcellerna vid en viktminskning. Med hjälp av ketos kommer du att må bättre och bättre för varje dag. Du kommer känna dig piggare och hungerkänslorna dämpas.

Ketonfasen upplever de flesta inom 3-7 dygn på Slanka Maxi. För att komma i ketonfas bör intaget vara max 450-500 kcal och max 50 g kolhydrater (vilket du får i dig när du äter 3 Slanka-måltider. Ej Måltidsbit/bar, den innehåller för många kolhydrater) på en vikt om 73 kg. Tänk på att sockerfria tabletter och tuggummi innehåller både kalorier och kolhydrater.

Det bör nämnas att den milda ketosen vid en viktminskning med Slanka inte är att jämföra med det sjukliga tillstånd som kan uppträda vid diabetes.

Hur får jag igång en trög mage?

Stress, stillasittande arbete, kaffe, te, för lite vatten, för lite motion m m kan påverka magen. Förstoppning är ett vanligt problem för människor som har ett stillasittande arbete och som stressar. Tips om inte magen kommit igång 3:e dagen: Flera av våra kunder rekommenderar Frukt & Fibrer i tablettform. Ta en tablett 3:e kvällen och svälj tillsammans med rikligt med vatten. Sedan kan du ta en halv tablett eller en hel tablett varannan dag, om behov finns. Eller använd psylliumfröskal eller linfrön enligt ordination på förpackningen. Max 1 matsked per dag. Risken är liten att du går ur ketonfasen, men det är mycket viktigt att magen sköter sig! Viktminskningen fortsätter ändå. Du ska alltid må bra under din viktminskning.

Hur länge kan jag gå på Slanka Maxi?

Slanka som enda näring, Slanka Maxi, kan du äta så länge du är fullt frisk och överviktig. Du bör inte gå på Slanka Maxi en längre sammanhängande tid än 3 veckor i taget utan fortlöpande kontakt med läkare/dietist eller en Slanka-coach.
Att använda Slanka Kombi eller Slanka Balans som ersättning för enstaka måltider eller näringstillskott kan du göra så länge du vill.

Jordgubb_apelsinmango_shake

Vad kan jag dricka under Slanka Maxi?

Vanligt vatten är det vi rekommenderar.

Du kan dricka kaffe och te, gärna rött eller grönt te, utan socker och mjölk (sötningsmedel går bra). Som ersättning för mjölk i kaffet kan du blanda i lite shakepulver (t ex Cappuccino eller Vanilj). Tar du i mjölk kan du riskera att gå ur ketonfasen – viktminskningen fortsätter men hungerkänslorna blir mer kännbara.

Vidare kan du dricka kolsyrat bordsvatten i måttlig mängd och även light-drycker i mindre mängd. Tänk på att du ändrar ditt beteende – du ska t ex få längta efter det kolsyrade vattnet.

Kan jag smaksätta vattnet med citron eller gurka under tiden med Slanka Maxi?

Nej. Innehåller kolhydrater och du kan riskera att inte komma in i ketonfasen.

Kan jag äta frukt under Slanka Maxi?

Nej. Maxi innebär att du endast äter 3 Slanka-måltider och dricker 3 liter vatten per dag. Frukt innehåller kolhydrater (det gör även bröd, grönt eller godis). Äter du t ex frukt tar kroppen energi i första hand från kolhydraterna och sedan från fettet. Känner du att du måste äta något utöver dina Slanka-måltider är det bättre att du tar lite protein t ex räkor, kräftstjärtar, kyckling, tonfisk. Att lägga till ska inte bli någon vana om du bestämt dig för Slanka Maxi – välj då istället Slanka Kombi. Observera än en gång att äter du något mer utöver dina 3 Slanka kan du riskera att gå ur ketonfasen. Viktminskningen fortsätter i långsammare takt.

Spelar det roll vilken tid jag äter mina Slanka måltider?

Välj att följa din vanliga rytm när det gäller frukost, lunch och middag. Du kan låta det gå 3-4 timmar mellan varje måltid. Ett förslag när du väljer Slanka Maxi är att dela upp en måltid till två. Ät frukost – en Slanka inom 2 timmar efter att du vaknat. Sedan kan du dela upp dina två måltider lunch och middag till fyra tillfällen (viktigt för personer med blodsockerfall). Drick varmt vatten under dagen – det hjälper till att dämpa hungern.

Om jag fuskar, har jag förstört allt då?

Inte alls. Du fortsätter i ner i vikt men du går ur ketosen och vågen kan visa några kilon upp eftersom kolhydraterna binder vattnet i kroppen. Fortsätt med Slanka Maxi så snart du kan om du så önskar. Skulle du fuska flera gånger rekommenderar vi att välja Slanka Kombi.

Jag lider av blodtrycksfall, hur gör jag då?

Dela upp en portion till två tillfällen och blanda med hälften mängd vatten. Du delar alltså upp en Slanka-måltid och låter det gå ca två timmar emellan varje mål. Dina tre Slanka-måltider äter du alltså vid sex tillfällen.

Jag fryser så på Slanka Maxi!

När man är i fettförbränning så fryser vi oftast. Och i synnerhet inträffar detta när du väljer Slanka Maxi. Klä på dig varma, sköna kläder. Rör dig mycket och drick varmt. Ta gärna på dig varma sockor när du kryper till sängs.

Jag har mens, vad händer då?

Oftast stannar viktminskningen tillfälligt upp. Vågen kan visa 2 kilo mer och du känner dig svullen. Detta beror bl a på att kroppen samlar på sig vätska. Håll ut och fokusera på att du gör en förändring i din livsstil. Väg dig aldrig oftare än en gång i veckan. Vattnet försvinner snart igen. Mät dig! Tänk på att du ändrar din attityd – nu och efter din viktminskning.

Varför får jag så dålig andedräkt under Maxi?

Ett av ämnena i ketonkropparna är aceton och kan ge den dåliga andedräkten. Borsta tänderna ofta och använd munvatten. Pröva att använda Slankas Mintpastiller (sötade med stevia) som ger dig en fräsch andedräkt. De flesta kan använda dessa under Slanka Maxi utan att bryta ketosen. Munvatten SB12 är också bra.

Vad händer om jag äter färre än 3 Slanka per dag?

Om du följer Slankas viktprogram för snabb och effektiv viktnedgång ska du inte äta färre än 3 Slanka-måltider om dagen. Det är då du får maximal fettförbräning. Äter du mindre än 3 Slanka/dag riskerar du att starta nedbrytning av muskelmassa istället för fett och det är inte bra.

Del 2, Frågor och svar del 2, Slanka Maxi

<-- 311796 -->