Viktplatå och frustration - Slanka Sverige %
Very Low Calorie Diet

Viktplatå

Vi har alla någon gång upplevt att vågen plötsligt står still. Trots att man kämpar på som tidigare händer ingenting. Vad är orsaken?

Det är vanligt att ämnesomsättningen sjunker efter en kraftig viktminskning. När du minskar ditt kaloriintag och äter mindre så tolkar kroppen detta som svält. En del kroppsfunktioner saktas då ner för att kroppen ska skydda sina reserver. Det gör att viktminskningen tillfälligt kan stanna upp.

 

8 tips som kan hjälpa dig att snabbare komma över viktplatån

 

somn-stress

1. Sömn och stress

Vid sömnbrist blir kroppen stressad och producerar hormonet kortisol som i höga mängder kan göra viktminskning i princip omöjligt. En god natts sömn är därför otroligt viktigt när man vill förlora kroppsfett.  Negativ stress, t ex som man kan uppleva på jobbet, gör också att stresshormonet kortisol ökar och inverkar negativt på din viktnedgång. Se därför till att få minst 7 timmar sömn per natt och att minska vardagsstressen så mycket du kan.

Drick-vatten

2. Drick mycket vatten

Håll koll på ditt vätskeintag eftersom din kropp kan ge hungersignaler när du egentligen är törstig. Det är lätt att förväxla uttorkning och hunger. Ha som mål att få i dig ca 2 liter vatten per dag – plus ytterligare vätska om du tränar.

At-regelbundet

3. Ät dina måltider regelbundet

Att äta oregelbundet gör det svårt att hålla blodsockernivån jämn. En del människor klarar det utan problem. Det bästa för kroppen är dock att äta regelbundet.

Atfonster

4. Prova periodisk fasta

Våra kroppar är skapade för perioder utan mat. Fasta hjälper viktminskningen och ökar ämnesomsättningen. Det räcker med 14 till 72 timmars fasta för att få  positiva effekter så börja gärna med periodisk fasta.

Minska-pa-kolhydrater

5. Minska ner på kolhydrater

Om du går på Slanka KOMBI eller Slanka 800 och äter en extra måltid vanlig mat så ska du tänka på att dra ner på kolhydraterna.

styrketraning

6. Satsa på styrketräning och öka din muskelmassa

Att träna med vikter och olika typer av motstånd är bra för att öka farten på ämnesomsättningen. Ju mer muskler du har desto mer kalorier och kroppsfett förbränner du. Går du på Maxi, så känn efter vad du orkar.

Ror-pa-dig

7. Rör på dig

Se till att du motionerar regelbundet. Det kan påverka din fettförbränning. Rör dig och var aktiv även i din vardag – ta trappor istället för hissen, promenera/cykla till jobbet, gå runt när du pratar i mobilen osv. Det har större effekt än man tror. Har du under din viktresa följt ett träningsschema strikt med samma typ av träning hela tiden kan du ha råkat ut för att kroppen vant sig vid träningen och anpassat sig efter den. Testa ett nytt sätt att träna för att utmana kroppen eller öka på tiden du t ex promenerar eller joggar.


8. Fokusera på hur mycket bättre du mår!

Viktigt är att komma ihåg är att viktplatån går över och att det inte alls är kört med viktminskningen bara för att vågen står stilla i någon vecka. Med viktminskningen kommer ju dessutom många andra positiva effekter. Försök att inte stirra dig blind på siffrorna på vågen utan lägg märke till hur mycket bättre du mår. Har du mer energi? Känner du dig gladare? Bättre självkänsla? Sitter dina kläder lösare? Är det lättare med rörelse, t ex gå i trappor?

<-- 314025 -->