Ge dig ut på svampjakt – förena nytta med nöje!
Under sensommaren och hösten finns det mycket goda matsvampar i skogarna. En svamputflykt ger dessutom bra motion och frisk luft.
Svamp är ett utmärkt livsmedel om du tänker på vikten. T ex innehåller 100 gram kantareller i endast 25 kcal. 100 gram champinjoner innehåller 26 kcal. Oftast är det tillagningen som man behöver se upp med. Prova att spraya över lite olivolja och tillaga svampen i ugnen istället för att steka svampen i mängder smör och grädde.
Svamp är också utmärkta att tillsätta i omeletter, soppor, sallader, grytor eller som goda tillbehör.
Här är ett gott recept på en lättare svampsoppa:
Smal svampsoppa
500 g rensad svamp, t ex kantareller och champinjoner
1.2 liter kyckling buljong
2 dl Milda laga lätt 4%
2 msk smör
3 mediumstora schalottenlökar, tunt skivade
3 tunt skivade vitlöksklyftor
1 msk mjöl
1 dl matlagningsvin (alternativt en skvätt citron)
2 lagerblad
6 timjankvistar
½ tsk plockade timjanblad
Salt
Grovmalen svartpeppar
1 msk vegetabilisk olja
Gör så här:
Rensa svampen.
Värm upp kycklingbuljong i en kastrull och låt koka upp. Håll sedan buljongen varm.
Smält 2 msk smör i en medelstor kastrull på medelvärme. Tillsätt schalottenlök samt vitlök och stek tills löken blir mjuk. Rör ofta och låt löken inte bli bränd. (Tar ca 8 minuter).
Tillsätt svampen och rör försiktigt om så att överflödig vätska avdunstar och svampen börjar fräsa lätt. (Ca 10 minuter).
Tillsätt mjöl i svampblandningen. Tillsätt därefter matlagningsvin och låt koka upp. Rör konstant och se till att skrapa av botten så att inget fastnar. Konsistensen ska vara tjock och nästan sirapsaktig. Tillsätt kycklingbuljongen i grytan, timjan, lagerblad och milda laga lätt. Låt sjuda i ca 30 minuter. Ta bort lagerblad samt timjankvistar och häll i soppan i en köksmixer tills önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i varma soppskålar och toppa eventuellt med några färska timjankvistar eller lite persilja.