Lär dig äta lagom portioner - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet
Lagom_stora_portioner
Att äta för mycket någon gång ibland är ingen katastrof för vikten
men blir det för mycket av det goda varje dag så går du upp i vikt.
Hur gör man då för att äta “lagom” portioner?
Så här ser huvudregeln ut för hur mycket du bör äta till lunch och middag:

  • 50-70 g okokt ris eller pasta alternativt 2-3 potatisar (150 – 200 g)
  • 150 g fågel, kött, fisk eller skaldjur (= 120 g tillagad)
    Bra att veta: 100 gram fisk/skaldjur/fågel/kött eller 1 ägg = ca 100 kcal
  • Minst 3 deciliter grönsaker är en bra riktlinje att äta. Välj gärna grönsaker med tre olika färger
    Grönsaker är extremt fattiga på kalorier så du kan i princip äta hur mycket du vill.

 

At-lagom-hall-vikten

När du vill hålla vikten – knepet för att måtta 

 

Knuten näve – kolhydrater

Knuten näve visar den mängd kolhydrater du måste få i dig, t ex bröd, potatis, pasta eller ris (gärna fullkorn).

Öppen hand – protein

Räkna från början av handleden till början av fingrarna: Det är mått för proteiner du ska äta. T ex fågel, kött, fisk, skaldjur eller veganska alternativ som linser eller tofu.

Kupa båda händerna tillsammans – grönsaker

Detta visar mängden grönsaker som bör finnas på din tallrik varje måltid.

Öppen hand – frukt

Räkna från början av handleden till början av fingrarna: Varje dag ska du äta så mycket frukt som ryms i din handflata.

 

portionsstorlek-viktminskning

När du vill gå ner i vikt – måtta så här

 

Fyll halva tallriken med grönsaker i tre olika färger.

¼ av tallriken: 100 g tillagad mat som fågel, kött, fisk eller skaldjur

¼ av tallriken: 1–1,5 dl kokt ris, pasta, bulgur. Välj gärna fullkornsalternativ

 

Så tar du kontroll över ditt tröstätande

Spara kalorier och håll vikten!

<-- 317399 -->