men blir det för mycket av det goda varje dag så går du upp i vikt.
Hur gör man då för att äta “lagom” portioner?
Så här ser huvudregeln ut för hur mycket du bör äta till lunch och middag:
- 50-70 g okokt ris eller pasta alternativt 2-3 potatisar (150 – 200 g)
- 150 g fågel, kött, fisk eller skaldjur (= 120 g tillagad)
Bra att veta: 100 gram fisk/skaldjur/fågel/kött eller 1 ägg = ca 100 kcal - Minst 3 deciliter grönsaker är en bra riktlinje att äta. Välj gärna grönsaker med tre olika färger
Grönsaker är extremt fattiga på kalorier så du kan i princip äta hur mycket du vill.
När du vill hålla vikten – knepet för att måtta
Knuten näve – kolhydrater
Knuten näve visar den mängd kolhydrater du måste få i dig, t ex bröd, potatis, pasta eller ris (gärna fullkorn).
Öppen hand – protein
Räkna från början av handleden till början av fingrarna: Det är mått för proteiner du ska äta. T ex fågel, kött, fisk, skaldjur eller veganska alternativ som linser eller tofu.
Kupa båda händerna tillsammans – grönsaker
Detta visar mängden grönsaker som bör finnas på din tallrik varje måltid.
Öppen hand – frukt
Räkna från början av handleden till början av fingrarna: Varje dag ska du äta så mycket frukt som ryms i din handflata.
När du vill gå ner i vikt – måtta så här
Fyll halva tallriken med grönsaker i tre olika färger.
¼ av tallriken: 100 g tillagad mat som fågel, kött, fisk eller skaldjur
¼ av tallriken: 1–1,5 dl kokt ris, pasta, bulgur. Välj gärna fullkornsalternativ