Därför ska du minska ner på processat kött - Slanka Sverige %
Very Low Calorie Diet

Minska_ner_processat-kott

Därför ska du minska ner på processat och rött kött

Processat och även rött kött kan ha en koppling till övervikt och fetma. En studie från National Institute of Health i USA visar att det inte bara är antalet kalorier som spelar roll utan även vilken typ av produkt man äter. Forskarna bakom studien fastslår också att ett lågt köttintag, fiberrik mat samt ett minimalt intag av processade livsmedel kan kopplas till lägre vikt och färre kroniska sjukdomar.

Processat kött innebär att det har bearbetats industriellt genom saltning, rökning, fermetering och andra processer som förbättrar smak och hållbarhet. Till den här kategorin hör charkuterier som t ex korv, bacon, kassler, skinka, salami, leverpastej, blodpudding och färdigrätter med kött.

Förutom kopplingen till fetma och övervikt finns det ytterligare anledning att minska ner på processat och rött kött. Enligt WHO ökar risken för cancer. Vad det beror på vet man inte med säkerhet men troligen samverkar flera faktorer.

 

Måste man undvika processat och rött kött för all framtid?

Nej, så klart inte men begränsa ditt intag av rött kött till 350-500 gram tillagat kött per vecka. Det motsvarar cirka tre måltider. Till rött kött räknas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Enligt Livsmedelsverket bör bara en mindre del av 500 gram vara charkuterier, då chark ökar cancerrisken mer än motsvarande mängd rent kött.

 


Vad-lagga-pa-smorgasen

Vad ska jag lägga på smörgåsen?

Istället för pålägg som leverpastej, rökt skinka, salami etc:
– välj kokt ägg, fiskpålägg (tonfisk, ansjovis, sardiner, markrill), ost, hummus och rostade grönsaker, avokado och hackad rödlök, rester av kyckling etc.
Vill du helt skippa smörgåsen, så välj gärna en Slanka-shake.

 

Istallet-for-kott

Detta kan du äta till lunch/middag

Istället för rött eller processat kött välj: grönsaker, baljväxter (bönor, ärtor, kikärtor, linser, tofu m m), fisk, skaldjur, ägg, kyckling och kalkon. De bidrar med näringsämnen såsom protein, järn, B-vitaminer och vissa mineraler. Köttsubstitut gjorda på till exempel havre och sojabönor är näringsmässigt också bra alternativ till rött kött.

TIPS: gör en av dagens måltider till vegetarisk eller fiskrätt.

 

 

Kyckling-tacos

Gör din köttfärs mer vegetarisk

Köttfärs kan man använda till mycket. För att göra köttfärsrätten mer vegetarisk så är det både gott, enkelt, klimatsmart och billigare att dryga ut den med något, t ex riven morot, riven zucchini, gröna eller röda kokta linser, bönor, kikärtor, haricot verts, krossade tomater, stekt aubergine m m.

TIPS TILL FREDAGENS TACOMYS: ersätt köttfärssåsen med svarta bönor, kyckling, fisk eller quorn/sojafärs.

 

ekologiskt-kott

Välj gärna ekologiskt kött

När man drar ner på köttmängden så kan pengarna räcka till kött som är mer hållbart producerat, t ex ekologiskt, miljömärkt, nyckelhålsmärkt, lokalproducerat eller naturbeteskött.

Källor: Livsmedelsverket, WHO, Cancerfonden
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(19)30248-7
https://www.huffingtonpost.co.uk/2015/04/14/food-to-lose-weight-carbs-protein_n_7060782.html

 

 

 


					
<-- 317561 -->