Orsaker till att du misslyckas med att hålla din nya vikt
Att Slankas produkter och viktminskningsprogram ger fantastiska resultat finns det många goda exempel på. Den stora utmaningen för de flesta är att hålla den nya vikten. Vad beror det på att vissa lyckas och andra inte? Det finns vissa tydliga mönster hos dem som inte lyckas:
- Du förnekar problemet. Vill inte inse att det bara är du själv som kan göra något åt det
- Din motivation är inte tillräckligt stark
- Du är ovillig att förändra dina matvanor
- Du rör dig för lite
- Du sätter för höga mål
- Du ger upp vid minsta motgång
- Du återgår till gamla ovanor
- Du intalar dig själv att det inte passade in i ditt liv just då
5 råd som hjälper dig att hålla vikten livet ut
1. Stark motivation
Din egen motivation är den viktigaste förutsättningen för att du ska nå ditt viktmål och sedan behålla resultatet livet ut. Din motivation måste komma inifrån och triggas av saker som känns bra och värdefullt för DIG. Det kan till exempel vara bättre hälsa, att leva längre och att trivas bättre med sig själv. Motivation som grundar sig på att göra andra nöjda eller för att vinna en kortsiktig seger som t ex att komma i vårjeansen, sjunker ofta när de yttre omständigheterna förändras.
Ta dig därför en djupare fundering på varför du vill gå ner i vikt. Det kan hjälpa dig att försöka hitta svar på dessa frågor. Skriv gärna ner dem:
- Vad får dig att må bra.
- Varför vill du gå ner i vikt och förändra ditt liv?
- Hur vill du förändra och leva ditt liv?
- För vems skull vill du förändra ditt sätt att leva?
- Vad kommer det att resultera i för din egen del?
- Hur kommer det att påverka ditt inre välbefinnande?
När du sedan kommer in i de nya rutinerna och märker de positiva resultaten – du minskar i vikt, känner dig friskare, piggare och gladare – så blir den inre motivationen mer påtaglig. Det gör i sin tur att du kan behålla fokus på att må bättre och bättre både fysiskt och mentalt på längre sikt.
2. Vilja att förändra ditt beteende
För att inte gå upp i vikt igen måste du vara beredd på att förändra ditt beteende. Du kan inte gå tillbaka till gamla “ovanor”. För att hålla vikten måste det finnas en balans mellan antalet kalorier du får i dig och antalet du förbränner. Du kan därför behöva lägga om dina kostvanor och öka din fysiska aktivitet.
Släng gamla ovanor i papperskorgen!
Tips för att lära dig äta kontrollerat.
Tips på råvaror som är bra att ha hemma i kylen
Se upp för sittsjukan – kom igång och promenera!
Få in mer rörelse i din vardag
3. Socialt stöd från omgivningen
Ett socialt stöd från omgivningen är viktigt. Att bli motarbetad av den närmaste omgivningen med återkommande frågor om fika, afterwork osv kan göra att du ger upp. Genom att vara öppen med din nya och lättare livsstil kommer du göra livet lättare för dig själv att nå ditt mål.
4. Identifiera fallgropar
Läe dig identifiera fallgropar som motverkar att du lyckas med dina mål. Att identifiera hinder gör det lättare att ändra på felaktiga beteenden och förhållningssätt. De här frågorna kan hjälpa dig:
- Hur ser dina matvanor ut?
- Hoppar du över måltider och äter istället mer senare på dagen?
- Äter du oregelbundet?
- Äter du för mycket sötsaker och onyttig snabbmat?
- Stressar du ofta och mycket?
- Sover du tillräckligt?
- Rör du på dig för lite?
Så vet du om ditt sötsug beror på mineralbrist
5. Hantera bakslag
Var inställd på att det kommer motgångar – i flera omgångar. Tänk dig snabbt ur motgången genom att benhårt fokusera på belöningen och hitta den härliga känslan när du nått ditt mål. För varje gång du lyckas tänka dig ur motgången så se det som en liten seger. Håll i – håll ut!🙂
Och kom ihåg – ett tillfälligt misslyckande spelar inte någon roll i det livslånga perspektivet. Älta inte det du gjort fel. Se det som ett litet fartgupp – inte ett sidospår och orsak till att ge upp.
Det är okej att halka av banan ibland
Konkreta förbättringssteg för en lyckad beteendeförändring
Din strategi för att ….
Förändringar tar tid och det krävs alltid en plan och en ansträngning för att nå resultat. Bra exempel är när vi vill lära oss ett nytt språk, instrument eller idrott. Inget i livet är gratis!
Lär dig att göra små stegvisa förändringar som känns överkomliga och som efterhand kan bli en naturlig del av din vardag. Att ta små steg är bättre än att inte göra något alls. Även det minsta lilla steg i rätt riktning tar dig närmare målet. Börja t ex med tre hälsosamma förbättringssteg. När de blivit en del i din vardag, så lägg till tre nya osv.
LÄNK TILL DEL 2!!