Besegra dina ursäkter! - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet
Besegra-ursäkterna
Jag har inte tid… Jag börjar på måndag… Jag vet inte var jag ska börja… Det är för jobbigt… Det är för dyrt… Jag är inte värd det… Jag kan inte…

Visst är det lätt att fastna i ursäkter där vi försöker lura oss själva att vi ”inte kan”. Det är enkelt att hitta på ursäkter men ansträngande att skapa förändringar. Oftast handlar ursäkter om att vi inte vill satsa den energi som krävs för att ta tag i övervikten, livsstilsförändringen etc.

 

När något är tillräckligt viktigt satsar vi energi.
Din hälsa är viktig och hänger till stor del ihop med din vikt. Med tillräckligt stark motivation och vilja kan vi förflytta berg, eller i alla fall bestiga dem. Det finns exempel på människor som råkat ut för olyckor och allvarliga handikapp men ändå mot alla odds lyckats med otroliga bedrifter som att bestiga berg, utöva idrotter osv.

 

Ditt liv blir vad du själv gör det till – tro ingenting annat!
Var ärlig mot dig själv. Ursäkterna leder dig ingenstans. Även om den bistra sanningen är svår att ta in, så finns det faktiskt ingen annan än du själv som kan ta tag i din övervikt och ändra din livsstil.

 

Så här kan du ta tag i hindren och besegra dina ursäkter

Inte-motsta-sotsuget

Jag kan inte stå emot sötsuget

 

Prova surt i stället för sött

Drick något surt, t ex ett glas vatten med pressad citron. Det minskar suget efter socker.

Spenat

Låter kanske märkligt, men spenat, liksom broccoli och grönkål, innehåller något som kallas thylakoider och som stimulerar tarmhormoner som påverkar vår mättnadskänsla. Prova att blanda spenat (färsk, fryst eller extrakt) i din shake eller soppa.

Borsta tänderna eller ta en Slanka minttablett

Om sötsuget är stort – borsta tänderna eller skölj munnen med munskölj. Slanka Minttabletter är bra att ha till hands i fickan, när du inte har tillgång till tandborste och munskölj.

När inget hjälper

En ruta mörk choklad och några nötter och torkad frukt. Då får du något sött – och fibrer och protein på köpet.

Fler tips för att kontrollera sötsuget!

Saknar-motivation

Jag saknar motivation

Sikta inte på att bli perfekt om du har mycket övervikt, då känns målet längre bort och det är lättare att ge upp. Målet ska vara realistiskt, konkret och mätbart. Det går lättare om du sätter små delmål som talar om för ditt mentala jag att du är på god väg att lyckas med din viktminskning. Det triggar din motivation och hjälper dig att ta dig ända i mål.

Sedan gäller det att inte ge upp efter en motgång. Blev det en tårtbit i går? Vila i tanken att det var tur att det inte blev två och satsa på ett nyttigare alternativ i dag i stället.

Här läser du mer om hur du skapar motivation.

Läs mer om att sätta mål.

Inte-tid-att-trana

Jag “hinner inte” träna

Känner du vissa dagar ett motstånd för träning? Kom då ihåg att när det gäller fysisk aktivitet så funkar ”många bäckar små” lika bra som längre pass. Hinner du inte med 30-60 minuters promenader så kläm in några 10-minuters pass under dagen. Sätt gärna på stegräknaren. Du är snabbt uppe i en timmes träning.

Om det regnar och blåser eller det dyker upp något annat som förstör dina planer, så se till att ha en backup-plan. Det kan t ex vara en dvd med hemmaträning och ett gummiband i skrivbordslådan på jobbet som du tar fram på lunchen.

Och kom ihåg att all rörelse räknas – även din vardagsmotion.

Kanslor-styr-mitt-atande

Mina känslor styr mitt ätande

Tröstätande är en dålig ovana som du kan bryta. Några enkla tips som hjälper dig att styra ditt ätande och lyckas med viktminskningen:

1. Bli medveten om varför du tröstäter och förebygg

2. Bryt mönstret och den onda cirkeln – hitta nya sätt att få utlopp för stress, frustration, oro etc Äter du på kvällen när du är hemma själv? Ring en kompis eller gå en promenad istället.

3. Skapa bra vardagsvanor. Ät och motionera på regelbundna tider.

4. Köp inte hem sötsaker utan ladda med sunda alternativ.

Här hittar du ännu fler tips på hur du tar kontroll över tröstätandet. 

Ingen-ide-kommer-att-misslyckas

 

Ingen idé – jag kommer ändå att misslyckas

Har du många kilos övervikt, så kom ihåg att det tagit lång tid att lägga på dig övervikten. Nu gäller det att ha ett långsiktigt perspektiv.

Ge inte upp när det känns kämpigt eller du misslyckas. Ett tillfälligt misslyckande spelar inte någon roll i det livslånga perspektivet. Älta inte det du gjort fel. Se det som ett litet fartgupp – inte ett sidospår och orsak till att ge upp. Har du t ex råkat äta två bullar så somna med tanken att det var tur att du inte åt fem. Det är aldrig kört! Så länge du hoppar upp på spåret igen och fortsätter, så kommer du lyckas med viktminskningen.

<-- 308853 -->