Julmys istället för julstress - så gör du - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet
Julstress eller julmys

 

Julen är en tid som de allra flesta ser fram emot med förväntan och glädje. Vi drömmer om julmys, samvaro, god mat och dryck, tända ljus etc. För många kan dock drömmen om den perfekta julen lätt skapa frustration och stress.

 

5 tips som hjälper dig att dra ner på julstressen:

 

Dra ner på kraven

Att vara sönderstressad och irriterad skapar inte någon julstämning varken för dig eller övriga. Fråga dig själv och övriga familjen/vänner vad som brukar skapa stress och vad som egentligen är viktigt. Är det julklapparna och maten eller är det människorna, samvaron, brädspelen, samtalen?

Minska ner på sådant som ni kan tänka er att skippa och fokusera istället på det ni inte kan tänka er att förhandla bort. För många är just förberedelserna – att julpynta, tända ljus, baka pepparkakor, klä granen etc – det bästa med julen. Julafton är över på ett kick . . .

 

Lista “måsten” och “kan-vänta-saker”

När du stressar tappar du lätt fokus. Det blir svårare att prioritera rätt och avgöra vad som är viktigast och i vilken ordning saker och ting ska göras. Skriv en lista med ”måsten” och en lista med ”kan-vänta-saker”. Och sortera gärna uppgifterna i den ordning de bör göras.

Genom att skriva ner det du ska göra, dumpar du det som trängs i ditt huvud och skapar stress. Med en bättre överblick på situationen kan du enklare ta kontroll över stressen. Och kom ihåg – allt behöver inte vara perfekt.

 

Delegera och be om hjälp

Är du den som är van att ta rollen som julens ”allfixare” så kan det vara dags att ändra på detta. Var inte rädd att prata med övriga familjen/vänner och sätta ord på dina stresskänslor. Det kan göra det lättare delegera olika sysslor. Ta även gärna hjälp av släkt och vänner. Att bjuda in till knytkalas kan vara ett sätt att delegera.

Mycket av julmaten kan man nuförtiden dessutom köpa färdigt. Det är ett sätt att minska stressen. Lägg upp den färdiglagade maten i snygga karotter och skålar, t ex blir burksillen mycket roligare om den serveras i en snygg skål. Färdigköpt Janssons frestelse känns nästan hemlagad om man flyttar över den från folieformen till en ugnsfast form.

 

Skapa mer tid 

Känner du både julstress och jobbstress fungerar Slanka som en räddare i nöden. Du fixar din Slanka-lunch på 3 minuter och får massor av tid att handla julklappar.

Att mitt i julstök eller julbak behöva avbryta för att ställa sig vid spisen och laga mat kan vara frustrerande. Även då är Slankas måltider perfekta att ta till. Du får mer tid och kan dra ner på stressen. Och oavsett om du väljer att ersätta alla måltider eller bara 1-2 per dag, så kommer du dessutom att tappa kilon. Vilken fin julklapp till dig själv!

 

Gör en julbudget

Många känner stress över ekonomin inför julen. Gör en julbudget och se hur mycket som du kan sätta av till julklappar, julmat och annat. Kom också överens om antalet julklappar med alla och hur mycket julklapparna får kosta. Sätt rimliga nivåer. Att köra en julklappslek t ex där alla får ta ett slumpmässigt paket utan namn på avsändaren är ett bra tips.

 

Glöm inte . . . 

Stress ökar sockersuget och aptiten. Motion och rörelse kan minska suget. Glöm därför inte bort att röra på dig. Försök att komma iväg på en promenad även när det är mycket att göra.

 

  •  
<-- 329607 -->