Periodisk fasta med ätfönster - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

Fasta-med-atfonster

Periodisk fasta med ätfönster har blivit en riktig hälsotrend. Dr Michael Mosley (upphovsmannen till 5:2) är en av dem som förespråkar denna metod. Viktminskning, ökade energi, bättre sömn och många hälsofördelar är några av vinsterna med periodisk fasta.

 

Att äta frukost senare kan enligt dr Michael Mosley (upphovsman till bl a 5:2 dieten), hjälpa till att reducera kroppsfett, blodsocker, kolesterol och insulinresistens. I en studie delades deltagarna in i två grupper. Under 10 veckor åt båda grupperna identisk frukost. Skillnaden var att deltagarna i grupp 2 åt frukost 90 minuter senare än de vanligtvis brukar och middag 90 minuter tidigare. Deltagarna i grupp 2 blev av med mer kroppsfett och hade större reducering av blodsockernivåer och kolesterol än grupp 1.

TA BORT: Idén är att du ökar tiden som kroppen i vanliga fall “fastar” nattetid. Om du slutar äta kl 20:00 och inte äter frukost förrän 10:00 så innebär det 14 timmars fasta. Enligt dr Mosely har detta en rad fördelar. Perfekt bl a för dig som inte är hungrig när du stiger upp!

Så här funkar periodisk fasta

Det normala är att vi äter när vi stiger upp på morgonen och fortsätter att äta tills vi lägger oss. Det här ätmönstret gör dock att kroppen inte får någon tid för återhämtning. Med tiden kan det resultera i att vi går upp i vikt. Periodisk fasta, d v s att fasta en del av dygnet, leder till att du äter färre måltider och därför sannolikt kommer att gå ner i vikt. En annan positiv effekt av att fasta del av dygnet är att nivåerna hos vissa hormoner ändras, vilket kan underlätta viktminskningen. En förutsättning för att periodisk fasta ska leda till viktminskning är dock naturligtvis att du inte försöker kompensera genom att äta mer under den tid på dygnet då du får äta.

Generellt sett leder periodisk fasta till att man äter färre måltider. Förutsatt att du inte äter mer under den tid på dygnet som du får äta så kommer du sannolikt att gå ner i vikt.

Periodisk fasta är inte en diet utan snarare ett ätmönster där du schemalägga dina måltider. Det finns flera olika varianter av periodisk fasta. Periodisk fasta med ätfönster där du fastar under ett visst antal timmar per dygn och äter under dygnets resterande timmar är en typ av periodisk fasta. Den vanligaste fastan är dock 5:2-dieten där du äter som vanligt under fem dagar och fastar övriga två.

Det är viktigt att komma ihåg att fasta och begränsning av kaloriintag förutsätter att du får i dig tillräckligt av alla nödvändiga näringsämnen. Ett enkelt sätt att säkerställa ditt fulla dagsbehov av näring är VLCD-måltider (very low calorie diet). Tänk också på att det är viktigt att få i dig tillräckligt med vätska medan du fastar.

När kroppen får en längre fasta och vila från mat blir tiden för kroppens cellreparation längre och tillverkningen av skadliga syreradikaler blir mindre.

TA BORT(Förutom att sänka insulinnivåerna och öka tillväxthormoner så ökas även frisättningen av det fettförbrännande hormonet noradrenalin.)

Kombinera periodisk fasta och ätfönster med Slanka

Periodisk fasta fungerar utmärkt att kombinera med Slankas viktprogram, t ex Slanka 5:2. Även övriga Slanka viktprogram, t ex Slanka 800 och KOMBI, fungerar utmärkt.

En 12-timmarsperiod borta från mat är tillräckligt för att ge din kropp betydande fördelar. Så tipset är att börja långsamt med 12:12. Du äter då inom ett 12-timmarsfönster och fastar resterande 12 timmar. Du väljer själv tider som passar dig bäst.

Ett exempel med Slanka 800:  du äter dina tre Slanka-måltider + 300 extrakalorier från kl 8 på morgonen fram till kl 20 på kvällen. Efter kl 20 fram till kl 8 morgonen därpå äter du inte alls. Drick mycket vatten under din fasteperiod för att dämpa hungerbegär. Det går även bra att dricka kaffe eller te.

När det känns bra med 12:12 kan du gradvis öka på till 14:10 (14 timmars fasta, 10 timmar att äta). Du äter då till exempel mellan kl 9-21 och fastar kl 21-9. Om det känns rätt för dig så kan du sedan gå upp till 16:8 (16 timmars fasta, 8 timmar att äta).

 

Hälsoeffekter

Ej redigeratGenerellt sett leder periodisk fasta till att man äter färre måltider. Förutsatt att du inte äter mer under den tid på dygnet som du får äta så kommer du sannolikt att gå ner i vikt.

När du koncentrerar ditt ätande till en halv dag eller mer börjar kroppen genomgå en cellreparation, vilket gör att avfallet från cellerna avlägsnas. Fasta kan också öka kroppens utsöndring av tillväxthormoner, vilket leder till att fettförbränningen och muskeltillväxten ökar. Insulinnivåerna minskar betydligt, och det stödjer också fettförbränningen. Samtidigt stiger noradrenalin-nivåerna vilket medför en ökad metabolism av fett som sedan kan användas som energi av kroppen.

Faktum är att kortvarig fasta, även kallad periodisk fasta, kan öka ämnesomsättningen med 3,6 till 14 procent. En vetenskaplig granskning från 2014 uppgav att periodisk fasta under en period av 3 till 24 veckor kan resultera i 3 – 8 procents viktminskning, och 4 – 7 procents minskning av midjemåttet.

Ett annat alternativ är att skjuta upp din frukost en timme eller två, eller att ta ditt sista mål mat någon timme tidigare på kvällen. Här finns möjligheter att styra själv, som du förstår.
Börja med att fasta bara en eller två dagar i veckan. Om koppen är van vid ett visst antal måltider per dag på vissa tider är det bra att vänja om den långsamt. Vi ska alltid vara snälla mot kroppen.
Kom ihåg att dricka vatten medan du fastar. Att dricka hett vatten istället för kaffe på morgonen går att vänja sig vid.

 

REDIGERAT OK

I en studie* delades deltagarna in i två grupper. Under 10 veckor åt båda grupperna identisk frukost men i grupp 2 åt deltagarna varje dag frukost 90 minuter senare än de brukar och middag 90 minuter tidigare. Deltagarna i grupp 2 blev av med mer kroppsfett (1,6 kg per deltagare). Och kanske viktigast av allt – de fick bättre hälsovärden än grupp 1 – större reducering av blodsockernivåer och kolesterol.

 

Det är viktigt att komma ihåg att halvfasta med ätfönster inte passar alla.
Om du har diabetes och tar insulin så ska du inte fasta, inte heller om du är underviktig eller har en historia av ätstörningar. Inte heller kvinnor som är gravida eller ammar eller personer under 18 år bör fasta.
Du bör alltid samråda med din läkare vid halvfasta om du inte är fullt frisk.

*Studie av Dr Jonathan Johnston, University of Surrey / BBC Science Focus Magazine samt Amelia.

 

Så här fungerar det

Det normala är att vi äter när vi stiger upp på morgonen och fortsätter att äta tills vi lägger oss. Det här ätmönstret gör att kroppen inte får någon tid för återhämtning. Med tiden kan det resultera i att vi går upp i vikt. Att fasta del av dygnet gör att du äter mindre och därmed begränsar ditt kaloriintag. Naturligtvis förutsätter detta att du inte försöker kompensera genom att äta mer. En annan positiv effekt av periodisk fasta är att vissa hormonnivåer ändras och det kan underlätta viktminskningen.

Periodisk fasta är inte en diet utan snarare ett ätmönster där du schemalägga dina måltider. Det finns flera olika varianter av periodisk fasta. Den vanligaste är 5:2-dieten där du äter som vanligt under fem dagar och fastar övriga två. Ett annat sätt är periodisk fasta med s k ätfönster där du fastar under ett visst antal timmar per dygn och äter under dygnets resterande timmar.

TA BORT(Förutom att sänka insulinnivåerna och öka tillväxthormoner så ökas även frisättningen av det fettförbrännande hormonet noradrenalin.)

Kombinera periodisk fasta och ätfönster med Slanka

Det är viktigt att komma ihåg att fasta och begränsning av kaloriintaget förutsätter att du får i dig tillräckligt av alla nödvändiga näringsämnen. Ett enkelt sätt att säkerställa ditt fulla dagsbehov av näring är Slankas VLCD-måltider (very low calorie diet). Periodisk fasta fungerar utmärkt att kombinera med Slankas viktprogram, t ex Slanka 5:2. Även övriga Slanka viktprogram, t ex Slanka 800 och KOMBI, fungerar utmärkt.

En 12-timmarsperiod borta från mat är tillräckligt för att ge din kropp betydande fördelar. Så tipset är att börja långsamt med 12:12. Du äter då inom ett 12-timmarsfönster och fastar resterande 12 timmar. Du väljer själv tider som passar dig bäst.

Ett exempel med Slanka 800:  du äter dina tre Slanka-måltider + 300 extrakalorier från kl 8 på morgonen fram till kl 20 på kvällen. Efter kl 20 fram till kl 8 morgonen därpå äter du inte alls. Drick mycket vatten under din fasteperiod dels för att få i dig tillräckligt med vätska, dels för att dämpa hungerbegär. Det går även bra att dricka kaffe eller te.

När det känns bra med 12:12 kan du gradvis öka på till 14:10 (14 timmars fasta, 10 timmar att äta). Du äter då till exempel mellan kl 9-21 och fastar kl 21-9. Om det känns rätt för dig så kan du sedan gå upp till 16:8 (16 timmars fasta, 8 timmar att äta).

Ej redigerad text:
Så kommer du igång

Alt. 1: Börja med gärna med en nedtrappning av ditt kaloriintag. Hoppa över antingen din frukost eller din kvällsmacka. 

Alt 2: Skjut upp din frukost 1-2 timmar.

Alt 3: Ät ditt sista mål mat någon timme tidigare på kvällen. 

  1. Börja med att fasta bara en eller två dagar i veckan. Om koppen är van vid ett visst antal måltider per dag på vissa tider är det bra att vänja om den långsamt. Vi ska alltid vara snälla mot kroppen.
    Kom ihåg att dricka vatten medan du fastar. Att dricka hett vatten istället för kaffe på morgonen går att vänja sig vid.

Kombinera periodisk fasta och ätfönster med Slanka

Periodisk fasta fungerar utmärkt att kombinera med Slankas viktprogram, t ex Slanka 5:2. Även övriga Slanka viktprogram, t ex Slanka 800 och KOMBI, fungerar utmärkt.

En 12-timmarsperiod borta från mat är tillräckligt för att ge din kropp betydande fördelar. Så tipset är att börja långsamt med 12:12. Du äter då inom ett 12-timmarsfönster och fastar resterande 12 timmar. Du väljer själv tider som passar dig bäst.

Ett exempel med Slanka 800:  du äter dina tre Slanka-måltider + 300 extrakalorier från kl 8 på morgonen fram till kl 20 på kvällen. Efter kl 20 fram till kl 8 morgonen därpå äter du inte alls. Drick mycket vatten under din fasteperiod för att dämpa hungerbegär. Det går även bra att dricka kaffe eller te.

När det känns bra med 12:12 kan du gradvis öka på till 14:10 (14 timmars fasta, 10 timmar att äta). Du äter då till exempel mellan kl 9-21 och fastar kl 21-9. Om det känns rätt för dig så kan du sedan gå upp till 16:8 (16 timmars fasta, 8 timmar att äta).

Studie visar fina hälsovärden

En positiv effekt av fasta är att när kroppen får en längre fasta och vila från mat blir tiden för kroppens cellreparation längre och tillverkningen av skadliga syreradikaler blir mindre. Studier visar också att fasta resulterar i viktnedgång, minskar graden av insulinresistens, förbättrar blodfetter, sänker blodtryck och minskar inflammation.

I en studie* delades deltagarna in i två grupper. Under 10 veckor åt båda grupperna identisk frukost men i grupp 2 åt deltagarna varje dag frukost 90 minuter senare än de brukar och middag 90 minuter tidigare. Deltagarna i grupp 2 blev av med mer kroppsfett (1,6 kg per deltagare). Och kanske viktigast av allt – de fick bättre hälsovärden än grupp 1 – större reducering av blodsockernivåer och kolesterol.

 

____________________________________________________________________________________________________________________

Det är viktigt att komma ihåg att halvfasta med ätfönster inte passar alla.
Om du har diabetes och tar insulin så ska du inte fasta, inte heller om du är underviktig eller har en historia av ätstörningar. Inte heller kvinnor som är gravida eller ammar eller personer under 18 år bör fasta.
Du bör alltid samråda med din läkare vid halvfasta om du inte är fullt frisk.

 

 

 

 

*Studie av Dr Jonathan Johnston, University of Surrey / BBC Science Focus Magazine samt Amelia.

Professor Mark Mattson Ph.d.,neuroscientist, research article Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease published in the New England Journal of Medicine,

Effekter av intermittent fasta på hälsa, åldrande och sjukdom

 

 

 

 

#viktminskning, BMI, Midjemått, övervikt, viktnedgång

<-- 307768 -->