Tips för att få in mer rörelse i vardagen - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

Rorelse-i-vardagen

Vi är skapta för att röra på oss men dessvärre har stillasittande blivit till ett stort folkhälsoproblem. Du behöver röra på dig minst 30 minuter per dag för att få en god hälsa. När du rör på dig gör du av med mer energi och kolesterolhalten i blodet sänks. Lågintensiv motion har goda effekter på bland annat blodsockerreglering och insulin.

 

Här följer några enkla tips för att få in mer aktivitet i vardagen:

 

1. Gå upp 30 minuter tidigare och ge dig ut på en morgonpromenad.

 

2. Till/från jobbet

Hoppa av bussen några hållplatser tidigare och promenera sista biten.

 

Ga-runt-och-prata

3. På jobbet

Var aktiv under dina arbetsdagar. Res dig upp och gå runt eller gör tåhävningar när du pratar i mobilen. Då tänker du dessutom bättre och känner dig piggare.

Ställ mobilens timer på 60 minuters-sittpass vid dator. Res dig, hämta papper, drick vatten, gör några benböj eller sök upp kollegan istället för att skicka mejl.

Om du har ett höj-/sänkbart skrivbord så variera din sittställning genom att både sitta och stå. Byt ställning var 20:e minut.

 

Ha som regel att alltid få till en lunchpromenad och/eller en promenad istället för fikapaus. Ta gärna med dina kollegor!

 

Se till att nyttja din friskvårdstimme eller ditt friskvårdsbidrag om förmånen finns på ditt jobb.

 

Ga-i-trappor

4. Ta trapporna så ofta du kan och undvik rulltrappor och hiss.

 

5. Till affären

Gå eller cykla till affären och handla istället för att åka bil. Ta på dig en ryggsäck och lägg inhandlade varor där. Extravikten på vägen hem blir ett extra bra träningspass.

Om du nödvändigtvis måste åka bil för att handla så parkera den några kvarter bort och allra längst bort på parkeringsplatsen.

 

6. Införskaffa gärna en stegräknare eller ladda ned en app med stegfunktion på din mobil. Glöm dock 10 000 steg per dag. Enligt en studie* vid Gymnastik- och idrottshögskolan räcker det med 6 000 steg per dag 5 dagar i veckan för att uppnå hälsoeffekter. Går du fler steg under en dag, så planar hälsoeffekterna ut men samtidigt förbränner du mer energi. Så går du fler steg 6 000 så är det ju inte bortkastat.

 

pilates-boll

7. Sitt på en pilatesboll när du tittar på TV. Du tränar bålens muskler och aktiverar många småmuskler.

 

 

8. Städa ut förråd, dammsug eller ägna dig åt fysiskt trädgårdsarbete, tvätta bilen, . Vardagsfix som kräver energi och håller dig aktiv.

 

 

*Studie:https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2022.911863/full

 

<-- 304797 -->