Därför ska du äta potatisen kall - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

Potatis-kall

Visste du att . . .

 

Kall kokt potatis är nyttigare än varm kokt potatis

När potatis kallnar omvandlas en del av stärkelsen till resistent stärkelse. Eftersom det tar lång tid för kroppen att bryta ned resistent stärkelse så fördröjs hungern avsevärt. Det ger också en lägre påverkan på blodsockret. Resistent stärkelse ökar dessutom tillväxten av goda tarmbakterier.

 

Kall potatis innehåller något färre kalorier

C a 66 kalorier jämfört med varm potatis c a 76 kalorier

 

Kokt potatis är det livsmedel som mättar mest per kalori

Potatis toppar listan på mättnadsindex* (= hur mycket maten mättar per kalori). Du blir inte hungrig lika fort eller sugen att småäta.

 

Potatis är rik på näring

Potatis består av 80 procent vatten och i relation till kolhydratsinnehållet är näringsinnehållet högt. Potatis är en mycket bra källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium. Vissa potatissorter, till exempel färskpotatis, är även en källa till folat. Mycket av dessa värdefulla ämnen sitter i skalet så ät gärna med skal. Potatis innehåller även antioxidanter, bra protein och fibrer.

 

TIPS TILL GRILLFESTEN

  • Gör en kall fransk potatissallad med vinägrett eller varför inte ugnsbaka kalla delade potatisar med lite olja och kryddor.
    Se upp för pommes frites och chips där nästan all näring försvinner och som gör att blodsockret rusar.
  • Kokt potatis blir allra godast om du kokar den med precision och mäter kärntemperaturen med termometer. Färsk potatis är klar vid ca 94°C och vinterpotatis vid ca 96°C.

 

*Forskare vid Universitetet i Sydney analyserade den upplevda mättnadskänslan olika livsmedel gav. Deltagarna fick äta 240 kalorier av livsmedlet. När forskarna mätte den upplevda mättnadskänslan var kokt potatis överlägset bäst.

 

<-- 336620 -->