Vad är det som gör att vi tar till glasspaketet eller chokladkakan när vi känner oss oroliga, ledsna, ensamma, frustrerade osv trots att vi vet exakt vad vi ska äta och inte äta för att inte gå upp i vikt?
Mekanismen bakom tröstätandet är enkel
Godsaker triggar hjärnans belöningssystem och frisätter dopamin i kroppen som skänker en känsla av omedelbart välbefinnande. Så härligt!
Men vad händer när behovet är tillfredsställt?
Faktumet att det faktiskt ger lindrig gör att vi gärna upprepar det. Må-bra känsla är ju tyvärr bara tillfällig och fungerar inte i det långa perspektivet. Istället är det lätt att drabbas av dåligt samvete, självförakt och ånger. Detta kan i sin tur göra att man i ren frustration fortsätter att tröstäta. Den onda cirkeln!
Så minskar du ditt sötsug snabbt
- Stress ger sötsug och promenad dämpar. Studier* visar att korta pass fysisk aktivitet effektivt kan reducera sötsug.
- Drick mer vatten!
- Borsta tänderna. Mintsmaken tar udden av sötsuget.
- Ät en frukt istället för sötsaker så får du i dig nyttigheter
- Ät mineralrika födoämnen som nötter, frön, gröna grönsaker och baljväxter.
- Drick/ät bittra saker, som t ex gurkmeja, kryddnejlika och Swedish Bitters (örtelixir).
Testa 3-minuters regeln
Sug sitter oftast i 3 minuter och det står vi väl ut! 🙂 Gör så här nästa gång:
- Identifiera sug med 3-minutersregeln och gratulera dig själv för att du lagt märke till ditt sug. Ju fler gånger vi upprepar det här nya beteendet, desto lättare blir det.
- Bryt av med en aktivitet. Ta en dusch, ring ett samtal, lös korsord, ta en promenad, lyssna på musik, läs en bok, se en film, städa, stryk kläder etc.
- Fokusera och minns varför du vill gå ned i vikt och känn in alla fördelar en vitnedgång innebär för dig. Mer ork och energi, mindre värk i muskler och leder, bättre sömn, bättre hälsovärden, psykiskt välmående?
Så minskar du sötsuget på längre sikt
Ät regelbundet
Att vara mätt och nöjd är viktigt för att stå emot sötsug så se till att hålla blodsockerkurvan jämn. Hoppa inte över måltider och ät dem jämt fördelade över dagen.
Minska på snabba kolhydrater och satsa på långsamma
Godis, läsk, kakor/bullar, chips, vitt bröd, vit pasta, pommes frites, cornflakes m m gör att blodsockret rusar och sedan stupar brant. Du får en tillfällig kick men hamnar sedan i en desto djupare dal som på nytt gör dig trött, hängig och godissugen. Långsamma kolhydrater ger däremot ett stabilt blodsocker. Så välj fullkorn (pasta, couscous, bulgur, råris, grovt bröd etc), havregryn, kall kokt potatis, bönor, ärtor, linser, frukt, grönsaker m m så håller du dig mätt längre.
Minska stress
Stress ökar sötsuget eftersom kroppen önskar mer snabb energi vid stress och flykt. Ser över hur du kan minska stressen i ditt liv.
Få ordning på din sömn
Sömnbrist gör det lätt att falla för frestelser och längta efter onyttigheter. Sömnbrist leder till försämrat immunförsvar och koncentrationsförmåga. Brist på sömn göra också att du känner dig hungrig och får ökat sug efter socker.
Prova periodisk fasta
Periodisk fasta stabiliserar blodsockret och gör att kroppen får vila från matsmältningen. Detta underlättar för kroppen att rensa bort skräp, gamla celler och proteiner m m. Slanka 5:2, som bygger på dr Michael Mosley-metoden, innebär att du fastar två dagar i veckan genom att bara äta Slanka-måltider och övriga dagar äter du vanlig sund mat. Läs mer!
Regelbunden vardagsmotion
Vi är skapta för fysisk aktivitet. Gör det till en vana och må både fysiskt och mentalt bättre. Schemalägg gärna så hamnar du inte i situationer där du “inte hinner”. Här får du fler bra tips!
När du inte lyckas får bukt med sötsuget
Ge inte upp – strunta i återfallen!
Det hör till att få återfall då och då – lägg inte så stor vikt vid det. Upp på banan igen! Tänk långsiktigt! Med bra mat, motion och rätt tankar klarar du det! Slanka fungerar dessutom utmärkt som ditt stöd och din räddningsplanka. Ladda gärna upp ett litet förråd hemma så har du ett gott och kalorisnålt alternativ till sötsaker och skräpmat.
Ladda skafferiet med nyttigheter
Töm skåpen på frestelser. Fyll på med grönsaks- och fruktsnacks, bär, nötter, Handla inte hem godsaker – finns det i skåpen, så äter du!