Så boostar du ditt humör - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet
Lyckohormoner

För att vi ska känna oss glada och nöjda behöver kroppen ha en bra balans på kroppens hormoner. Fyra hormoner som har ett särskilt positivt inflytande på vårt humör är endorfin, oxytocin, serotonin och dopamin. De kallas kroppens lyckohormoner. När en upplevelse fyller dig med en känsla av glädje och välmående så är det dina lyckohormoner som är aktiva.

Endorfiner_fysisk-aktivitet

Endorfiner

Endorfin utsöndrar kroppen när du är fysiskt aktiv. Det ökar ditt välbefinnande och gör dig på gott humör. Endorfin dämpar också smärta när du skadar dig. Om du vill trigga endorfinet så ska du se till att röra på dig och gärna testa olika träningsformer som utmanar kroppen på nya sätt. Variera gärna kondition, styrka och stretching.

Serotonin-lyckohormonet

Serotonin

Ibland känner vi oss nedstämda, irriterade, negativa och får sug efter snabba kolhydrater eller sötsaker. Det kan bero på att hjärnan inte frigör rätt mängder serotonin som styr ditt humör, minne, din matsmältning och aptit. Serotonin kallas lyckohormonet. Det ger dig en känsla av tillfredsställelse. Sociala aktiviteter triggar detta hormon – att träffa nära och kära och umgås med vänner. Serotonin ökar också när du känner dig stolt över något du åstadkommit – t ex när du klarar att avstå från fikabrödet, när du klarat en ny utmaning på jobbet, när du gjort någon glad etc. Du kan trigga produktionen genom att träna, skratta, tävla, njuta i solen eller yoga.

oxytocin_karlekshormonet

Oxytocin

Hormonet oxytocin kallas kärlekshormonet och frigörs när du t ex klappar en katt, får en kram av någon du älskar, njuter av massage etc. En bra balans av ocytocin gör oss mer generösa, empatiska och förtroendefulla.

dopamin-beloningshormonet

Dopamin

Dopamin kallas för belöningshormonet. Det ger dig en kick när du närmar dig ett mål, t ex din målvikt efter långt kämpande, när du lyckas För att öka din dopaminnivå så försök att varje dag uppnå kortsiktiga och långsiktiga mål och fira dina små vinster i din vardag. Träning sätter också fart på dopaminproduktionen, likaså när du städar eller tömmer din mejlkorg på jobbet.

 

Lyckohormoner

123 tips för att sätta fart på lyckohormonerna med annat än mat!

<-- 344002 -->