Tips inför viktminskningen
Very Low Calorie Diet

Tips viktminskning

Våren och ljuset är på väg tillbaka! Soljuset stimulerar kroppens produktion av hormonet serotonin. Det påverkar sinnet och aptiten positivt. Vi blir piggare, gladare och får lättare att reglera aptiten och välja mer kalorisnål mat. Låt ljuset ge dig kicken du behöver för din viktminskning! Plocka fram vårgarderoben! Det är toppen för motivationen. Här är några tips inför din viktminksning.

Tidsbestäm ditt mål

Steg ett är att sätta ett konkret, realistiskt och tidsbestämt mål. Och som alltid handlar det om att ändra vanor långsiktigt. Du vill komma i vår-/sommarkläderna men samtidigt vill du väl inte gå upp en klädstorlek efter sommaren? Så fundera var du vill befinna dig viktmässigt i augusti/september  – alltså inte bara fram till sommaren.

Trappa ner

Brukar din kost bestå av en massa kolhydrater så är ett bra råd att minska mängden kalorier och kolhydrater några dagar innan din start på MAXI. För att du ska komma i ketos – då fettet börjar förbrännas – måste kroppen först förbruka ditt lager av kolhydrater (glykogen). Ju snabbare detta sker, desto snabbare kommer du i ketos. Så skippa godis, läsk, öl, bakverk, chips etc. Även vitt bröd, vit pasta och vitt ris är bra att dra ner på dagarna innan din start på MAXI. Välj istället sallad, omelett, soppa eller magert protein med grönsaker.

 

Boosta din motivation

Ställ in hjärnan på din målbild. Häng fram klädesplagg som du siktar på att komma i och sätt upp foton på kylskåpsdörren från en period då du trivdes med din vikt. Det påminner dig om vart du är på väg. Att sätta upp delmål med små belöningar hjälper också till att hålla dig på rätt spår.

Motverka sug och hungerkänslor

Att ha koll på vätskebalansen är viktigt under din viktminskning. Det är lätt att förväxla uttorkning med hunger, så att hålla vattenintaget uppe kan hjälpa till att dämpa sug och falska hungerkänslor.

 

Be om stöd 

Ensam är inte stark när det gäller att gå ner i vikt. Berätta gärna för din omgivning och/eller dina närmaste om din lättare livsstilsplan. Be om deras uppriktiga stöd. Gå också gärna med i vår slutna Facebook-grupp som är kostnadsfri.

Sätt lite guldkant på dagarna

För att lyckas är det viktigt att du mår bra. Förutom dina Slanka-måltider så får du dricka kaffe och te. Ett tips som sätter lite guldkant på dagarna är att handla hem några goda teblandningar och kaffesorter. Våga prova nya sorter! Se också till att göra dina Slanka-måltider lite mysiga. Drick inte på stående fot utan duka lite fint och tänd ett ljus.

 

Rensa i skafferiet

Nu gäller det att ha siktet inställt på en sundare livsstil. Ställ undan alternativt rensa skåp, kyl och skafferi från godis/kakor eller annat som kan trigga igång sug efter snabba kolhydrater.

 

Ge inte upp!

Vi har alla råkat ut för det – ena dagen känner vi oss på topp, för att nästa dag börja misströsta. Det är oftast inte en fråga OM det ska hända utan NÄR. Och det är helt OKEJ att halka av banan ibland så länge du har en plan för hur du ska hantera situationen och snabbt tar dig upp på banan igen. Undvika t ex att handla när du är trött eller hungrig. Vad säger du när någon vill truga i dig en bulle på fikarasten?

 

Är det första gången du kör Slanka MAXI så hittar du info om viktprogrammet här.  Vill du veta vad som händer din första vecka på MAXI så klickar du här.

 

<-- 317296 -->