Mindful eating - ett verktyg mot känsloätande - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

Mindfulness-slanka

Ofta äter vi oss till en övervikt. Vi är stressade och överäter för att vi inte är närvarande. Kanske äter vi bara för att klockan visar lunch eller för att suget sätter in. Det kan också finnas olika känslomässiga anledningar och vanemönster. Mindful eating kan lära dig förstå när du är fysiskt hungrig och när det istället handlar om att döva känslor eller sug.

 

Att äta med alla sinnen

Att äta medvetet innebär att äta med alla sinnen (smak, syn, lukt, hörsel och känsla). Det gör ätandet till en avsiktlig och medveten handling istället för något reflexmässigt. Med mindfulness tränar du upp din förmåga att vara mer närvarande i nuet. Det kan även hjälpa dig att hantera stress och att känna dig mer tillfreds utan att döva känslor med mat och dryck. Så fort du stoppar något i munnen ska du bli medveten om vad du äter, varför, hur du äter och hur din kropp påverkas. Målet är att ändra fokus från en ytlig relation till mat till att uppleva och njuta.

 

Mindful eating lär dig känna din kropps signaler

När du äter med alla sinnen och sänker tempot kommer du inte bara att njuta mer av maten. Det kommer också hjälpa din kropp att ta upp alla näringsämnen bättre. Många näringsämnen kräver att maten tuggas noggrant för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig dem. Det är också troligt att mindfulness kan hjälpa dig att bara äta den mängd mat som din kropp verkligen behöver och sluta äta när du är mätt. Kom dock ihåg: mindful eating är ingen diet – det handlar om att du ska lära känna din kropps signaler.

 

Så här gör du

  • Låt måltiden stå i fokus
  • Välj sund, hälsosam mat. När du äter bra mat mår du bättre både fysiskt och mentalt. Tänk kvalitet framför kvantitet
  • Schemalägg gärna dina måltider så du inte äter när du är alltför hungrig. Se också till att ha tillräckligt med tid. Försök hinna med minst 20 minuter.
  • Sitt alltid ner och ät.
  • Lägg upp maten på ett estetiskt tilltalande sätt. Alltid på en tallrik eller skål – aldrig ur förpackningen/take away.
  • Undvik distraktion (förutom socialt sällskap), Ät inte omgiven av saker som distraherar eller samtidigt som du gör annat, t ex framför tv, jobbar vid datorn, när du pratar i mobil, läser tidning etc
  • Koppla på alla sinnen och upplev varje tugga – hur ser råvarorna ut, känn smak, konsistens, doft, temperatur, ljud och eftersmak.
  • Tugga maten medvetet och noggrant. Lägg ner besticken några gånger och andas mellan tuggorna.
  • Ät bara tills du är behagligt mätt – inte proppmätt.
  • Använd inte mat som belöning eller bestraffning.

 

Tänk på att det tar ca 20 minuter för kroppen att börja registrera mättnadskänslan. Kasta gärna ett öga på klockan och se efter om du verkligen äter din måltid under mer än 20 minuter. Ofta har personer med viktproblem en tendens att kasta i sig maten och inte känna efter.

 

<-- 308752 -->