Intervallträning & viktnedgång | Gå ner i vikt med HIIT 2024
Very Low Calorie Diet
Kvinna är ute och tränar intervallträning i trappa

I denna artikel kommer vi att utforska intervallträning, en av de mest effektiva metoderna för att gå ner i vikt. Vi kommer att täcka allt från grunderna till avancerade tekniker, så att du kan hitta det bästa sättet att integrera intervallträning i din träningsrutin.

Vad är intervallträning?

Intervallträning är en träningsmetod som innebär att du växlar mellan perioder av hög intensitet och perioder av vila eller låg intensitet. Denna teknik kan tillämpas på en rad olika träningsformer, inklusive löpning, cykling, och träning på crosstrainer. Det som gör intervallträning så effektivt är att det utmanar kroppen på ett sätt som främjar både fettförbränning och konditionsförbättring.

Intervallträning och uthållighet

När det gäller intervallträning är det huvudsakligen två typer av uthållighet i fokus, aerob- och anaerob uthållighet.

Aerob uthållighet

Aerob uthållighet är kroppens förmåga att utföra långvarig fysisk aktivitet med låg till medelhög intensitet genom att använda syre för att producera energi. Denna typ av uthållighet är viktig för aktiviteter som löpning, cykling och simning där musklerna behöver syre för att kunna fortsätta arbeta under längre perioder.

Anaerob uthållighet

Anaerob uthållighet är kroppens förmåga att utföra kortvarig, intensiv fysisk aktivitet utan att använda syre för att producera energi. Istället använder kroppen energikällor som redan finns lagrade i musklerna, vilket gör det möjligt att utföra högintensiva aktiviteter under korta perioder.

En kvinna som är ute och springer i skogen

Olika sorters intervallträning

Det finns många olika typer av intervallträning, från klassisk intervallöpning till högintensiv intervallträning (HIIT) och intervallträning på löpband. Varje typ har sina unika fördelar och kan anpassas efter dina specifika mål och träningsnivå.

Det bästa med intervallträning är dess flexibilitet. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren atlet, kan du anpassa intensiteten, längden på intervallerna och viloperioderna för att passa dina specifika mål. Börja med kortare, mindre intensiva intervaller och arbeta dig uppåt i både längd och intensitet för att kontinuerligt utmana din kropp och förbättra din fitnessnivå.

Genom att förstå och integrera olika typer av intervallträning i din träningsrutin kan du maximera dina träningsresultat, bränna fler kalorier och förbättra din allmänna hälsa på ett effektivt sätt.

Klassisk intervallöpning

Klassisk intervallöpning innebär att du växlar mellan perioder av snabb löpning och återhämtningsfaser av gång eller långsam jogging. Denna metod är enkel att anpassa och kräver minimal utrustning, vilket gör den till ett utmärkt val för både nybörjare och avancerade löpare. Fördelarna med intervallöpning inkluderar förbättrad kardiovaskulär hälsa, ökad uthållighet och effektiv kaloriförbränning.

Högintensiv intervallträning (HIIT)

HIIT är en populär form av intervallträning som innebär korta, intensiva träningsperioder följt av korta viloperioder. HIIT kan utföras med olika övningar, inklusive löpning, cykling och styrketräning. Fördelarna med högintensiv intervallträning är många, inklusive förbättrad aerob och anaerob kapacitet, snabb kaloriförbränning och ökad efterförbränning, vilket innebär att du fortsätter att bränna kalorier efter att träningen är över.

Intervallträning på löpband

Att utföra intervallträning på ett löpband ger dig möjlighet att exakt kontrollera hastighet och lutning, vilket kan hjälpa dig att optimera din träning. Löpbandsträning är särskilt användbart när vädret inte tillåter utomhusaktiviteter. Fördelarna inkluderar en säker och kontrollerad miljö där du kan fokusera på att förbättra din teknik och maximera din träningsintensitet.

Tabata

Tabata är en form av HIIT som består av 20 sekunder av intensiv träning följt av 10 sekunder vila, upprepade i totalt 4 minuter. Detta format kan appliceras på olika övningar som sprintar, hopprep eller styrketräning. Trots att Tabata-pass är korta, är de extremt intensiva och effektiva för att förbättra både kondition och styrka.

Fartlek

Fartlek är en mer avslappnad form av intervallträning som kombinerar olika hastigheter och terränger under ett löppass. Denna metod är mindre strukturerad och kan vara mer lekfull, vilket gör den idealisk för dem som vill ha variation och inte vill följa ett strikt schema. Fartlek förbättrar både aerob och anaerob kapacitet samtidigt som det gör träningen rolig och utmanande.

Pyramidintervaller

Pyramidintervaller innebär att du gradvis ökar och sedan minskar längden eller intensiteten på dina intervaller. Till exempel kan du börja med 1 minuts löpning följt av 1 minuts vila, öka till 2 minuter löpning följt av 2 minuters vila, och så vidare, tills du når en topp och sedan arbetar dig nedåt igen. Denna metod är utmärkt för att bygga både uthållighet och explosiv kraft.

Intervallträning med crosstrainer

Intervallträning på en crosstrainer är skonsamt mot lederna och ger en helkroppsträning. Genom att växla mellan hög och låg intensitet kan du effektivt förbättra både kondition och muskelstyrka. Fördelarna med att använda en crosstrainer inkluderar låg påverkan på lederna, möjlighet att träna inomhus och att du kan engagera både över- och underkropp i träningen.

Fördelar med intervallträning

Intervallträning är en av de mest effektiva metoderna för att gå ner i vikt. Genom att variera intensiteten på träningen kan du bränna fler kalorier på kortare tid jämfört med traditionell träning. Denna metod ökar också efterförbränningen, vilket innebär att kroppen fortsätter att förbränna kalorier även efter att träningspasset är slut.

Intervallträning förbättrar inte bara din kondition utan också din styrka. Genom att inkludera både högintensiva och lågintensiva perioder i din träning, utmanar du både hjärt- och muskelsystemet, vilket leder till en allmän förbättring av din fysiska kapacitet.

Förutom att förbättra din kondition och hjälpa dig att gå ner i vikt, har intervallträning många andra hälsofördelar. Det kan förbättra din ämnesomsättning, stärka ditt hjärta och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är också ett effektivt sätt att hantera stress och förbättra din mentala hälsa.

En grupp människor som är ute och springer intervaller

Tips för att komma igång med intervallträning

Om du är nybörjare är det viktigt att börja försiktigt och gradvis öka intensiteten. Börja med kortare intervaller och längre viloperioder. Ett bra exempel på ett nybörjarpass är att springa i hög intensitet i 30 sekunder och sedan gå eller jogga i 2 minuter.

Välj rätt utrustning och plats

För att börja med intervallträning behöver du inte mycket utrustning. Ett par bra löparskor är dock viktigt för att undvika skador. Du kan utföra intervallträning utomhus på en löparbana, i en park, eller inomhus på ett löpband. Välj en miljö där du känner dig bekväm och där du enkelt kan variera intensiteten.

Förbered din kropp

Innan du börjar med själva intervallträningen är det viktigt att värma upp ordentligt. En uppvärmning på 5-10 minuter med lätt jogging eller dynamiska stretchingövningar kan hjälpa till att förbereda kroppen och minska risken för skador. En bra uppvärmning ökar också blodcirkulationen och gör musklerna mer flexibla.

Håll koll på din intensitet

Använd en pulsmätare eller en träningsapp för att hålla koll på din puls och se till att du tränar på rätt intensitetsnivå. Som nybörjare bör du sikta på att nå 70-80% av din maxpuls under de högintensiva intervallerna. Detta kan ge dig en indikation på hur hårt du anstränger dig och hjälpa dig att justera intensiteten vid behov.

 

Exempel på enkla intervallpass för nybörjare

 • Uppvärmning: 5 minuter lätt jogging
 • Intervall: 30 sekunder hög intensitet, 2 minuter låg intensitet
 • Upprepa: 6-8 gånger
 • Nedvarvning: 5 minuter lätt jogging eller promenad

Löpning som intervallträning

Intervallöpning innebär att du växlar mellan perioder av snabb löpning och perioder av gång eller jogging. Detta skiljer sig från vanlig löpning där du håller ett jämnt tempo under hela passet. Intervalllöpning är mer intensivt och kan ge snabbare resultat när det gäller kondition och viktnedgång.

Fördelar med intervallträning löpning

Intervallträning löpning har många fördelar, inklusive förbättrad kardiovaskulär hälsa, ökad ämnesomsättning och effektiv viktnedgång. Det hjälper också till att förbättra din löpteknik och öka din uthållighet.

 

Exempel på löppass för olika nivåer

Nybörjare

 • Uppvärmning: 5 minuter lätt jogging
 • Intervall: 1 minut snabb löpning, 2 minuter gång
 • Upprepa: 5-6 gånger
 • Nedvarvning: 5 minuter gång

Avancerad

 • Uppvärmning: 10 minuter jogging
 • Intervall: 2 minuter snabb löpning, 1 minut gång
 • Upprepa: 8-10 gånger
 • Nedvarvning: 10 minuter lätt jogging
Kvinna knyter skorna inför högintensiva intervaller

Högintensiv intervallträning (HIIT)

Högintensiv intervallträning (HIIT) innebär korta, intensiva träningsperioder följt av korta viloperioder. Denna träningsform är extremt effektiv för viktnedgång och förbättring av kondition eftersom den maximerar kaloriförbränningen på kort tid.

Exempel på HIIT-pass för viktnedgång

Ett exempel på ett HIIT-pass kan vara:

 • Uppvärmning: 5 minuter lätt jogging
 • Intervall: 30 sekunder sprint, 30 sekunder vila
 • Upprepa: 10-15 gånger
 • Nedvarvning: 5 minuter lätt jogging

Jämförelse med traditionell träning

HIIT är mer tidseffektivt jämfört med traditionell träning som ofta kräver längre träningspass för att uppnå samma resultat. HIIT förbättrar både aerob och anaerob kapacitet och kan anpassas för olika fitnessnivåer.

Intervallträning med crosstrainer

En crosstrainer ger en låg påverkan på lederna vilket minskar risken för skador. Det är ett utmärkt alternativ för dem som vill ha en effektiv cardio-träning utan att belasta knän och höfter för mycket.

Exempel på intervallpass på crosstrainer

Ett exempel på ett intervallpass på crosstrainer kan vara:

 • Uppvärmning: 5 minuter lätt motstånd
 • Intervall: 1 minut hög intensitet, 2 minuter låg intensitet
 • Upprepa: 8-10 gånger
 • Nedvarvning: 5 minuter lätt motstånd

Tips för att få ut det mesta av crosstrainer-träning

Variera motståndet och hastigheten under ditt pass för att utmana kroppen. Fokusera på att använda både armar och ben för att få en helkroppsträning.

Så vilken är den bästa intervallträningen för viktnedgång?

Den mest effektiva intervallträningen för viktnedgång varierar beroende på individens preferenser och fysiska förutsättningar. Generellt sett är HIIT och intervallöpning mycket effektiva för att bränna kalorier och förbättra kondition.

Många tränare och fitnessentusiaster rekommenderar att kombinera olika typer av intervallträning för att hålla träningen intressant och effektiv. Prova olika intervallpass och hitta det som fungerar bäst för dig. Den bästa träningen är alltid den som blir av.

Kombinera olika metoder för att undvika träningsplatåer och hålla träningen intressant. Exempelvis kan du köra HIIT-pass två gånger i veckan och varva med längre fartlek-pass.

Sammanfattningsvis

Intervallträning är en kraftfull metod för att förbättra kondition och gå ner i vikt. Genom att variera intensiteten utmanar du kroppen och maximerar kaloriförbränningen. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren träningsentusiast, finns det en form av intervallträning som passar dig.

Vi uppmuntrar dig att prova intervallträning och upptäcka dess många fördelar. Genom att integrera intervallträning i din träningsrutin kan du maximera din viktnedgång och förbättra din allmänna hälsa.

Kom ihåg att anpassa träningen efter din nivå och var noga med att lyssna på din kropp. För att din träning ska vara effektiv, glöm inte att kombinera träning med en lågkalorikost så att du förbrukar mer kalorier än du konsumerar. Läs mer om våra produkter för viktminskning för att boosta din viktminskning.

En man som intervallöper utomhus

FAQ

Kan man köra HIIT varje dag?

Det rekommenderas att du inte kör HIIT varje dag eftersom kroppen behöver tid för återhämtning. Ett HIIT är vanligtvis inte mer än 30 minuter men är väldigt krävande för både muskler och kardiovaskulärt system. För att undvika överträning och minska risken för skador, sikta på att göra HIIT 2-3 gånger per vecka, med minst en vilodag eller lågintensiv träning mellan passen.

Hur börjar man intervallträning?

Börja med enkla intervaller, till exempel 30 sekunder snabb löpning följt av 2 minuter gång. Öka intensiteten och varaktigheten gradvis. Om du är nybörjare, kan du starta med kortare och mindre intensiva intervaller och öka dem successivt när din kondition förbättras. Det är också viktigt att värma upp ordentligt innan du börjar för att förbereda musklerna och minska risken för skador.

Är intervaller bra för viktminskning?

Ja, intervallträning är mycket effektivt för viktminskning på grund av dess höga kaloriförbränning och efterförbränningseffekt. Kombinationen av högintensiva faser och vilofaser gör att kroppen arbetar hårdare, vilket leder till ökad kaloriförbrukning både under och efter träningen. Detta gör intervallträning till ett utmärkt verktyg för att snabbt och effektivt reducera kroppsfett.

Hur kan man träna på sin snabbhet och explosivitet?

Är du ute efter att förbättra din hastighet och anaeroba kapacitet är det bättre att arbeta upp sitt flås genom att gradvis trappa upp längden och intensiteten på intervallerna. Det vill säga är det bättre med 2 minuters högintensiva intervaller än mindre intensiva intervaller på 3 minuter.

<-- 345243 -->