Undvik de dolda sockerfällorna
Very Low Calorie Diet

5 vanliga myter om viktminskning

Sant eller falskt? Vi avlivar de största myterna om att gå ner i vikt. Testa dina kunskaper om viktminskning här.

 

1. Muskler väger mer än fett

Falskt! Ett kilo muskler väger exakt lika mycket som ett kilo fett. Ett kilo muskler har däremot en mindre volym och tar mindre plats än ett kilo fett. Musklerna är kroppens kraftverk. Ju större muskelmassa du har, desto mer energi gör du av med.

2. Äter jag hälsosamt behöver jag inte träna

Nja! Om du får i dig färre kalorier än du gör av med kan du självklart gå ner i vikt. Men oavsett vad du äter så behöver din kropp motion. Att träna och vara aktiv har många fler fördelar än bara viktminskning. Träning gör t ex att du sover bättre, stressar mindre. För att leva ett hälsosamt liv bör du därför både äta hälsosamt och röra på dig.

3. Överviktiga har sämre ämnesomsättning

Falskt! Det är faktiskt precis tvärtom. Ju mer du väger desto högre ämnesomsättning har du. Det beror på att du då har större muskelmassa för att kunna bära upp den tyngre kroppen. Det är ovanligt att man har svårt att gå ner i vikt på grund av låg ämnesomsättning, .

4. Det går att punktförbränna fett

Falskt! Att bränna fett endast på lokala ställen av kroppen är fysiologiskt omöjligt. Bra att veta är att konditionsträning selektivt tar fett från fettdepåerna kring buken, inte fettet som ligger på magen som syns när man tittar i spegeln utan fettet som ligger runt våra organ – det s k ”farliga bukfettet”. I det här fallet handlar det dock inte om punktförbränning i sig då fettet ju inte tas från de områden som arbetar (oftast ben vid konditionsträning).

5. Kolhydrater gör oss tjocka

Falskt! Precis som mycket annat handlar det om balans. Kolhydrater är vår viktigaste källa till energi. Var försiktigt med mängderna och satsa på de mer fiberrika alternativen. Gör du det kan du till och med gå ner i vikt.

Källa: Allas, Träningslära
<-- 306278 -->