Så gör du smarta val i sommar och lyckas med att hålla vikten!
Very Low Calorie Diet
En-viktsmart-sommar

En viktsmart sommar – så lyckas du!

Brukar du lägga allt vad vikt heter på hyllan under sommaren, så kanske våra tips på en viktsmart sommar kan få dig att tänka om.
För även om du vill unna dig god mat och festligheter så är sommaren på många sätt en perfekt tid att hålla vikten och vara mer hälsosam.

Viktsmart-cappuccino

Sommarvärme kan minska suget efter lagad mat

Det kan vara lättare att hoppa över tillagade måltider när det är varmt. Ett utmärkt tillfälle att dra ner på kaloriintaget och ersätta lagade måltider med en god Slanka eller en fräsch sommarsallad.

Undvik att hoppa över måltider om du vill hålla vikten. Även om du för stunden äter färre kalorier så brukar överhoppade måltider resultera i att man småäter eller överäter vid nästa måltid.

Vår egen frukostfavorit nu i sommar är skummande Cappuccino frappe: Mixa din Cappuccino shake enligt anvisningen + några iskuber. Toppa med skumvispad lättmjölk. Pudra med kanel.

 

Mer-tid-att-stressa-ner

Du har tid att stressa ner – det gynnar vikten 

Ta det lugnt och unna dig att vara sommarlat. Släpp kraven på att fylla varje sommardag till bredden med aktiviteter. Planera in dagar att bara vara.

Glöm inte att ta med Slanka om du ska till landet. En god, näringsriktig Slanka-måltid fixar du på några minuter. Så skönt att ta lite semester från spisen och en massa tråkig disk.

Stressa inte runt och besök alla vänner och släktingar osv. Uppskatta istället att vara här och nu genom att t ex ”hemestra” på hemmaplan.

Viktsmart_sommar_använd_din_tid

Ta vara på sysslolös tid på stranden, i hängmattan etc

När du ändå är lite sysslolös i solstolen, i bilen etc så passa på att ta dig en funderare över hur du kan ändra din livsstil för att leva mer hälsosamt och långsiktigt hålla vikten.

Hur kan du t ex ändra din kost för att skapa sundare vanor? Varför inte börja redan nu i sommar och smyga in  små stegvisa förändring som du kan hålla fast vid även när hösten kommer. Det kan handla om att byta ut fruktyoghurten mot naturell yoghurt som du istället blandar med färska/frysta bär eller att byta smör mot nyttigare olja i matlagningen. Lägg till mer grönsaker och baljväxter. Välj bra proteinkällor som kyckling, lax och nötkött. Välj bort vitt bröd mot fullkornsprodukter. 

Bättre-sömn-viktsmart-sommar

Bättre sömn är positivt för vikten

Forskning visar att sömnen påverkar vikten. Mer tid – ger mindre stress – vilket i sin tur kan ge bättre sömn.

Tips för bättre sömn i sommarvärmen:

 • Låt gardinerna var fördragna eller persiennerna nerdragna under dagen i sovrummet. Det kan göra att det håller sig svalt till framåt kvällen.
 • Ibland är det svalare inomhus än utomhus. Då är det bättre att ha stängda fönster för att behålla svalkan. Framåt kvällen då temperaturen utomhus brukar sjunka kan det vara bra att öppna upp,
 • 14-18 grader sägs vara perfekt sovtemperatur vilket kan vara svårt att få till under sommaren. Ta hjälp av en fläkt eller luftkonditionering.
 • Plocka undan ditt tjocka täcke och bädda med ett tunt påslakan.

Mer-tid-for-aktivitet

Mer tid att vara aktiv – det hjälper dig att hålla vikten!

På sommaren är möjligheten att variera din motion så mycket större:

 • powerwalks tidig morgon
 • simtur i den ljumma sommarkvällen
 • barfota-joggning längs en strand
 • beachvolleyboll med familj och vänner
 • styrketräning med gummiband – perfekt att ta med i resväskan
 • avkopplande cykelsemester
 • spela golf är ett aktivt sätt att umgås
 • lek med barnen

Låt inte väder och vind stå i vägen! En promenad eller simtur i regn kan vara nog så härligt 🙂

 
 
 
Inspiration/källa: Må Bra
<-- 316427 -->