Kan jag - så kan du! - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

Kan jag – så kan du!

Ewa

Min vikt och framförallt Hälsoresa började i januari.
Har alltid varit överviktig men rörlig och pigg. Men jag fick mig en riktig tankeställare när jag hjälpte min syster att bära saker till hennes nya lägenhet som förstås är 3 tr upp utan hiss. Min syster och min son gick lätt uppför trapporna och kunde prata under tiden. Det kunde inte jag. Efter tre vändor tappade jag helt enkelt andan. Stod bara och flämtade och hostade.

Då insåg jag att nu eller aldrig: Jag måste göra något för att orka som jag vill och att hålla mig frisk. Har ca 10 år kvar att jobba och det kommer jag aldrig att orka om jag fortsätter så här.

Jag har diabetes Typ 2 (4 tabletter per dag), högt blodtryck (3 tabletter per dag) och astma (1 tablett och 2 inhalationer per dag ), en leverförfettning har börjat synas på mina prover samt ett smärt och kramptillstånd i nacken (Cervical dystoni).
Snarkar på nätterna och har förmodligen andningsuppehåll då jag knappt vaknar av 3 väckarklockor. Ständigt morgontrött!
Ett par veckor efter den här insikten var jag på ett möte med min chef. Hon frågade bl a om hur jag tänkte runt min hälsa och jag svarade förstås att jag vill göra något nu men vet inte riktigt hur. Hon drog ut ett erbjudande från Hälsobyrån som hon fått och gav det till mig. Jag ringde Lena, min Slanka-coach, samma dag. Fick börja i en grupp den 28/1.

Vi träffades regelbundet och hade så trevligt att man nästan glömde bort att det var för viktnedgång man var där. Avslappnat, roligt och framförallt så satt vi där av samma orsak.
De 3 första dagarna med Slanka Maxi var jobbiga. Var trött, lite irriterad och hungrig men sedan gick det av bara farten.
Pratade med min läkare och vi kom överens om att jag kunde köra på Maxi i 6 veckor. Jag tog bort all diabetesmedicin och kollade mitt blodsocker regelbundet till jag kände mig säker på att det fungerade. En blodtrycksmedicin (vätskedrivande) tog vi också bort.

Det var inga problem för mig att hålla mig till 3 Slankamåltider per dag. Åt gröt både till frukost och till lunch för att hålla energin uppe över dagen. Provade med soppa till lunch men för mig gick det inte. Blev väldigt matt mot slutet av arbetsdagen. Varm soppa till middag och så minst 3 liter vatten per dag.

På Slankakursen gick vi igenom det som jag tror många missar när de ska gå ner i vikt – Tanketräning och näringsinnehåll i det vi äter. 500 Kcal kan ju vara tomma kalorier eller nyttiga kalorier. Mycket bra och tänkvärt.

Under dessa 6 Maxi-veckor började min hjärna bete sig konstigt: har alltid hatat mörk choklad. Nu längtade jag efter det. Det enda övriga jag var sugen på var att få börja äta fisk och broccoli. Det har jag aldrig upplevt förr.
Har en teori: eftersom Slankamåltiderna täcker hela behovet av näring, mineraler och vitaminer så kanske kroppen (hjärnan) till slut förstår vad den ska ha och längta efter. Vet inte säkert men jag tror att det är vad som hände mig.

När jag fick börja med att lägga till ett mål och dagen så var det ju förstås fisk och grönsaker jag började med. På helgen tog jag en måltidsbar till kaffet på kvällen. Himmelskt gott!
Har kunnat gå ut och äta utan att det har varit något problem. Räkor fisk och grönt.
Varit en vecka i Turkiet och ätit massor av grönsaker både varma och kalla samt fisk lamm och kyckling. Simmade mycket på dagarna så jag unnade mig 2 brulépuddingar per dag också.

Har börjat träna med “gummislang” hemma. Promenerar och i måndags gick jag och min kompis Vårruset tillsammans med en stor Slankagrupp. 5 km i väldigt rask takt och vi pratade och skrattade hela vägen!  Det är en stor hälsovinst för mig!

Har tagit blodprover: Ligger som en “ickediabetiker” i mitt socker. Har tagit bort en halv tablett till för blodtrycket då det börjar bli för lågt. Mina leverprover är helt normala.
Jag har slutat snarka! Hoppar upp direkt på morgonen och nu vaknar jag oftast innan klockan börjat ringa.
En annan positiv sak har hänt. min yngste son som bor kvar hemma har anammat min kost. Han har gått ner 20 kg i vikt, är noga med vad han äter och har börjat träna. Hans blick är glad!

Nu har jag 3 kg kvar till mål . Har gått ner 17 kg och mitt mål är att komma under 25 i BMI, alltså att bli normalviktig.
Har förstås fått många kommentarer under resans gång och inte alltid så fina. Beach 2014? Men nu räcker det väl? och liknande. Jag svarar bara: Nej men under BMI 25.

Jag arbetar själv som Diabetessköterska och jag tror att många av mina patienter kan bli inspirerade av mig. Brukar säga att kan jag så kan du!
Att få en ny hälsa betyder verkligen allt för mig! är glad och pigg och orkar väldigt mycket mer än tidigare. Livet känns väldigt mycket roligare nu än förut.
Kläder är betydligt roligare att prova nu. Har gått ner från storlek 48/50 till 42 och har nyss köpt en kjol i storlek 40. Det mesta har jag dock handlat på second hand. Ingen mening att köpa nytt innan man är färdig.
Ja, så har min resa till Hälsa varit. Tror inte att jag skulle ha klarat det så lätt utan Slanka och framförallt det stöd jag fått via mina coacher. Jag är väldigt tacksam!

Ewa Jensvold, Östersund

<-- 4387 -->