Om att förändra sin livsstil - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

OM ATT FÖRÄNDRA SIN LIVSSTIL

Kan motion påverka fettförbränningen i positiv riktning?

Ja, muskelmassan är kaloribrännaren i kroppen. Kroppen förbränner en blandning av kolhydrater och fett. Lågintensiv motionering ökar förbränningen av kolhydrater och fett.

Gör verkligen vardagsmotion någon skillnad?

Stor skillnad! Motion är en färskvara. Motion ökar energiomsättningen och förbränningen av kalorier. Motion reglerar hungerkänslan. Du får en jämnare blodsockernivå och du kan lättare känna skillnad på verklig hunger och hunger som har sitt ursprung i psykiska behov. Motion hjälper också till att sänka blodtrycket och kolesterolnivån. Man kan inte gå ner i vikt enbart genom att motionera. Vi bygger upp större muskelmassa, får lägre blodtryck, bättre ämnesomsättning, kanske sänkt blodsocker och blodfett. Har vi en rörlig livsstil så har vi generellt en högre energiomsättning, dygnet runt, inte bara när vi är ute och joggar. Slankas experter rekommenderar att du ger dig ut på minst en halvtimmes promenad varje dag.

Ska jag äta något speciellt före eller efter träningen?

Vanligt vatten är det bästa. Det är viktigt att vara i vätskebalans. Näringen får du genom dina 3 Slanka-måltider som möjliggör att fettet förbränns och musklerna sparas. Tillför du mer energi motverkar du förbränningen av lagrad energi (fettet) i kroppen. Dra ner något på tempot under Slanka Maxi och glöm inte att du alltid ska må bra under din viktminskning!

På trappmaskinen på gymmet står det att jag har förbränt 420 kcal. Hur kan jag vara säker på att det stämmer?

Många olika faktorer spelar in när det gäller fettförbränning. Arvsanlag, kön, ålder, längd, vikt, rörelsemönster, hormoner som spelar spratt, hur mycket vatten vi dricker, vilken mat vi äter m m. Man kan aldrig säga exakt. Konditionsmaskiner (även stegmätare, motionscykel osv) har ett generellt snitt så ta uppgifterna med en nypa salt. 1 g fett är 9 kcal. Det är skillnad på fett som man äter och fett som man har i kroppen. Vill du gå ner 1 kg är det ca 7.000 kcal som du måste förbränna (lite vatten är bundet i fettväven). Det motsvarar ungefär en rask promenad 60 minuter per dag under en månad beroende på dina egna förutsättningar.

Påverkas ämnesomsättningen när jag äter lågkaloridieter?

Senaste forskning visar att ämnesomsättningen följer med viktminskningen respektive viktökningen. Tidigare trodde man att ämnesomsättningen påverkades av lågkaloridieter. Slanka är sammansatt så att det är fettet som förbränns och inte muskelmassan (VLCD-produkt). Slanka uppfyller Livsmedelsverkets krav på VLCD (livsmedel med mycket lågt energiinnehåll för viktminskning).

Kan viktminskning hjälpa mot högt blodtryck?

Personer med övervikt har oftast dubbelt så hög risk att få högt blodtryck. Detta är den viktigaste riskfaktorn för utvecklingen av allvarliga hjärtsjukdomar. Att minska i vikt är det första steget i behandlingen av patienter med för högt blodtryck och övervikt. Det kan räcka att reducera nuvarande vikt med endast 10-20%. Detta räcker för många patienter som då kan t o m sluta med sina blodtrycksmediciner, eller ta lägre doser. Har du gått ner i vikt, berätta det för din läkare.

Hur viktigt är det egentligen att räkna kalorier?

Det är intaget av kalorier som är avgörande för din viktminskning. Det vill säga intaget av kalorier i förhållande till uttaget av kalorier. Du gör alltså en stor vinst att lära dig vad din mat innehåller.

Är det farligt att gå upp och ned i vikt?

Jojo-bantning är oftast ett tecken på att vi har ett felaktigt ätmönster eftersom vi gång på gång, efter att vi nått vår målvikt, faller tillbaka i våra gamla ovanor. Senaste undersökningarna visar att det är farligare att ligga kvar på sin höga vikt än att gå upp och ner i vikt. Övervikt är i sig själv en stor hälsorisk.

Måste jag fortsätta att äta på ett annorlunda sätt även efter att jag har gått ner i vikt?

Du har nu gjort en förändring i din livsstil och tränat in nya vanor både vad gäller mat- och levnadsvanor. För att uppnå en varaktig viktminskning kan du inte återgå till dina gamla ovanor. Din nya livsstil ska vara livet ut! Så fort du äter fler kalorier än din kropp behöver går du upp i vikt. Håll dig till tallriksmodellen, ta inte om av maten. Fortsätt att välja bort föda som innehåller vitt socker, vitt mjöl och vitt ris. Glöm inte att lägga in mer fysisk aktivitet m m. Hitta en rytm och form som passar just dig. Ett enkelt sätt för att balansera veckans totala kaloriintag är att ersätta 5-10 måltider/mellanmål per vecka med en Slanka-måltid. Ät dina övriga måltider enligt tallriksmodellen.

Är det tillåtet att ha med sig Slanka i handbagaget när man ska ut och flyga?

Ja, det går alldeles utmärkt. Däremot inte i vätskeform.
<-- 112 -->