Motverka viktökning i klimakteriet.
Very Low Calorie Diet
Det är aldrig försent
Det är aldrig försent


Varifrån kommer plötsligt allt bukfett och vart tar baken vägen?

Klimakteriet-overvikt

Det här händer i klimakteriet

Hos kvinnor sker hormonella förändringar i klimakteriet. Du kan märka att aptiten ökar. Humöret kan påverkas med nedstämdhet som gör att du börjar tröstäta.

I klimakteriet sjunker din ämnesomsättning. Du får svårare att hålla vikten. Det beror dels på minskad mängd kvinnligt könshormon, dels på att muskelmassan minskar. Muskelmassan är kroppens största energiförbrukare.

En annan förändring är fördelningen av fett. Fettet lägger sig gärna runt magen i stället för runt lår och rumpa. Fett som lagras runt organen kallas bukfett och är mer ohälsosamt än fett på lår och rumpa.

Midjemått Kvinnor

Under 80 centimeter: OK
80-87 centimeter: Varning
88 centimeter och däröver: Hälsorisk

I genomsnitt minskar förbränningen med ungefär 100 kalorier per dag när en kvinna kommer i klimakteriet. I sig är ju 100 kalorier inte så mycket, ungefär motsvarande en banan, men om man inte rör på sig mer än tidigare, och samtidigt äter lika mycket, kan detta på bara ett år faktiskt resultera i en viktuppgång på hela fem kilo.
(Källa: Klimakterieportalen)

andropaus-overvikt

Män och andropaus

Det manliga könshormonet testosteron hjälper dig med fettförbränning, bentäthet, bygga muskelmassa, stryka och motivation m m. En långsam minskning av hormonet testosteron är en normal del av åldrandet. Brist kan även uppstå vid övervikt, alkoholkonsumtion och sockerrik kost m m. Brist på testestoron kan ses som det manliga klimakteriet – s k andropaus.

I 30 års åldern börjar mäns testosteronnivåer att sjunka. Risken att utveckla ölmage ökar. Om nivåerna är låga kan du tappa muskelmassa och lägga på dig fett och därmed ökar risken för bukfettet, d v s det hälsofarliga s k vicerala fett som lagras djupt inne i magregionen.

Det du kan göra för att boosta testestoronet är bl a att gå ner i vikt, styrketräna och sova ordentligt.

Midjemått Män

Under 94 centimeter: OK
94-101 centimeter: Varning
102 centimeter och däröver: Hälsorisk

Strunta i vågen som är väldigt missvisande. Din vikt säger inget om hur mycket kroppsfett du har. Om du bygger muskler kommer dessutom vikten att öka istället för att minska. Mät ditt midjemått istället.

Hålla-formen-klimateriket
Håll-formen-klimakteriet

4 tips för att bromsa viktökningen och förebygga hälsoproblem i klimakteriet

Klicka här – Så här bromsar du din viktuppgång

Testa om du har det farliga bukfettet

Det är enkelt att ta reda på om man har det farliga bukfettet: lägg dig ner på rygg. Om fettet “flyter ut” så är det inte bukfetma utan underhudsfett. Om du däremot har en kulformad mage som står upp och inte flyter ut så handlar det om bukfetma.

Det positiva med det djupa, farliga bukfettet är att det är lättare att bli av med än underhudsfettet. När vi viktminskar så är det fettet nära lever och andra organ som kroppen tar av först. Underhudsfett är svårare att bli av med.

Minska ditt midjemått – må bättre!

Vid bukfetma klarar inte levern av att bryta ner sockret, vilket gör att vi riskerar att få diabetes.

När du börjar gå ner i vikt så gör varje kilo du går ner och varje centimenter du minskar i midjan skillnad.

Levern börjar genast tömmas på inlagrat fett och kan då bryta ner sockret vi får i oss via kosten.

 

Bromsa viktuppgången!
Enkelt, snabbt!

Skyll inte på åldern eller ha andra svepskäl…. du kan genast börja bromsa viktuppgången och påverka din hälsa om du gör några små förändringar i din vardag – utan att försaka livets goda.
Tänk till exempel på att kompensera för den sjunkande fettförbränningen som beror på att muskelmassan med åren minskar.
Balansera med läckra Slanka några gånger i veckan – för ny vikt, ny hälsa, nytt liv!

<-- 302803 -->