Sallader - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

SALLADSRÄTTER under 500 kcal

 

Sallad med färskpotatis och kapris

4 portioner

Ingredienser:
1 kg kokt kall färskpotatis
3 1/2 msk kapris
2 finhackade schalottenlökar
1 kruka romansallad
2 dl färska örter (dragon, dill och persilja)
1/2 dl olivolja (eller den olja du har hemma)
2 msk balsamvinäger
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Hacka örterna och potatisen som du skurit eller skivat. Lägg i en stor skål och blanda ner med salladsbladen som du rivit i bitar och löken som du skivat och hackat, fast inte för fint. Häll över olja, kapris och vinäger. Om du vill kan du ta lite mindre olja och blanda ut den med vatten. Vispa kraftigt. Du kan också välja att bara spraya lite olja över salladen.


 

Varm bulgursallad med getost

4 portioner

Ingredienser:
3 dl bulgurvete
1 msk olivolja
4 1/2 dl vatten
1 msk olivolja
2 1/2 msk färdig grönsaksbuljong
1 aubergine
1 påse babyspenat
1 påse salladsmix
2 dl dill och persilja
10 cm purjolök
200 g getost
1/2 dl olja
1/2 dl vatten
3 msk balsamvinäger
1 1/2 msk flytande honung
1-2 msk finhackad spansk peppar eller 1/2 tsk
Sambal Oelek (var försiktig, båda kan vara väldigt starka)

Gör så här:
Koka upp bulgurvetet i vatten + 1 msk olivolja, låt stå i 30 minuter. Skala auberginen och skär den och purjolöken i bitar. Bryn dem. Vänd ner bulgurvetet. Blanda ned sallad, spenat, getost, dill och persilja. Servera dressingen vid sidan om. Bon appetit!


 

Frisésallad med grapefrukt och rostade solrosfrön

4 portioner

Ingredienser:
2 grapefrukter
1 huvud friséesallad
1/2 dl rostade solrosfrön
1/2 dl persilja
1/2 dl dill
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Skala grapefrukten och skär i bitar. Riv salladen. Blanda ned grapefrukt, frön, persilja och dill. Spreja över olja. 3 sprut räcker gott och väl. Smaksätt med salt och svartpeppar. Om du tycker att detta är för lite: Servera med skivor av kokt skinka eller kalkonpastrami rullade på ett separat serveringsfat. Dekorera med några vridna apelsinskivor. Då ser det extra snyggt ut!


 

 

Medelhavssallad

4 portioner

Ingredienser:
6 äggstora potatisar, kokta
4 kvisttomater, skivade
1 röd lök, skivad
75 g fetaost (finns även light), tärnad
10 svarta oliver (köp gärna i lösvikt)
1/2 salladshuvud, isberg
Färsk basilika
1 msk vinäger
1 msk olivolja
1 msk vatten
1 krossad vitlöksklyfta
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Varva skivad potatis och tomater, lökringar och tärnad fetaost i en skål. Blanda och droppa över dressingen. Låt salladen stå i rumsvärme i 30 minuter så potatisen drar åt sig dressingen. Innan du serverar blandar du ned salladen och stör över basilikablad. Mums.


 

Röda bönsalladen

4 portioner

Ingredienser:
2 burkar vita bönor på burk
10 skivor färsk rödbeta
1 ask solrosskott
2 msk kapris
Mycket klippt persilja
2 dl fil
4 tsk majonnäs
1 tsk riven pepparrot

Gör så här:
Skär rödbetorna i tärningar och blanda med bönor, kapris och solrosskott. Blanda till såsen. Häll allt i en skål och rör om försiktigt. Strö över persiljan och låt salladen stå och dra i kylen en timme. Servera salladen som den är eller med några skivor kassler eller hamburgerkött. Njut!


 

Spenatsallad med löskokt ägg

4 portioner

Ingredienser:
2 påsar färsk spenat
200 g bacon
5 stora skogschampinjoner, i bitar
5 stora kvisttomater, i klyftor
4 ägg, kokta 5 min, delade
1/2 dl olja
1/2 dl vatten
1 msk dijonsenap
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Ta bort de största stjälkarna på spenaten och lägg bladen som en botten på tallrikarna. Kärna ur tomaterna, strimla tomatköttet och lägg ovanpå. Skiva champinjonerna och lägg på. Stek baconet på hushållspapper i mikron så blir du av med fett. Lägg över lite hushållspapper också. Full effekt i 90 sekunder. Klipp baconet i småbitar och strö över. Dela försiktigt de kokta äggen och lägg i mitten. Droppa dressingen över. Servera bums. Servera eventuellt med rostat flerkornsbröd ? utan smör. En säker vinnare!


 

Bönsallad med yoghurt

2 portioner

Ingredienser:
300 g vita eller röda bönor på burk
100 g grön paprika, hackad
50 g blekselleri, strimlad
50 g silverlök, hackad
100 g isbergssallad
200 g tomat, skivad
1 dl yougurt naturell
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
3 msk persilja
Salt och peppar

Gör så här:
Lägg bönor, paprika och lök i en skål. Blanda yoghurt, olja och citronsaft. Rör ner persilja. Häll dressingen över grönsakerna. Låt det stå kallt en timme. Lägg upp isbergssalladen på ett serveringsfat och lägg bönsalladen ovanpå. Garnera med tomatskivorna. Obs! Den här salladen räcker gott till fyra personer om den serveras med en grillad laxkotlett till. En trevlig vardagsmiddag.

 


 

Lyxig hummersallad

4 portioner

Ingredienser:
2 humrar, kokta, kalla
2 hårdkokta hackade ägg
2 späda blekselleristjälkar
1 msk majonnäs
1 dl gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 -1 dl finhackad dill
1 msk finhackad kapris
Citron och Tabasco

Gör så här:
Dela humrarna, ta ur köttet och skär det i ganska små bitar. Blanda de hackade äggen med sellerin och hummerköttet. Rör ihop såsen. Lägg tillbaka hummerblandningen i skalen och häll såsen över. Servera med rostat bröd. Om det ska vara riktigt festligt hör ett gott vitt vin till. För den som kör eller vill hålla igen kan du servera mineralvatten med lite vin i eller alkoholfritt vitt vin.


 

Caesarsallad

4 portioner

Ingredienser:
1 pkt bacon, strimlad
2 krukor romansallad
1-2 färska lökar, hackade
3 skivor franskbröd, tärnat
2 vitlöksklyftor
Lite smör eller olivolja (till stekning)
Salt och peppar
3 msk majonnäs
1/2 msk dijonsenap
1 dl yougurt
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 ask sardeller, ca 100 g, i småbitar
1/2 dl riven parmesanost
Citronsaft
Salt och peppar

Gör så här:
Skär baconet i strimlor. Stek dem knapriga i mikron med hushållspapper över och under på full effekt 90 sekunder. Klipp eller skär i småbitar. Plocka och skölj romansalladen. Finhacka löken. Krossa de skalade vitlöksklyftorna med den platta sidan av kniven. Skär bort kanterna på brödet och dela det i tärningar. Stek dem gyllenbruna i smör tillsammans med vitlöken. Blanda salladen med löken, baconstrimlorna, brödkrutongerna och lite dressing. Smaksätt.
Dressing: Rör ihop majonnäs, senap och yougurt. Stek den skalade vitlöken i lite olja. Finhacka med sardellerna. Blanda ner hacket och Parmesanosten. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Kan inte misslyckas!


 

Crank`s Waldorfsallad

4 portioner

Ingredienser:
4 selleristjälkar, skurna i skivor
50 g valnötter, hackade
1 stort äpple, skuret i tärningar
175 g cheddarost, tärnad
1 1/2 msk majonnäs
Salt och peppar

Gör så här:
Spara lite valnötter till dekoration. Blanda ingredienserna och smaka av med kryddor. Servera med värmd flerkornsbaguette utan smör. En fräsch klassiker.


 

Varm bönsallad

2 portioner

Ingredienser:
2 tsk olivolja
300 g kokta stora, vita bönor på burk
150 g kokt potatis, tärnad
200 g morötter, stavar
200 g tomater, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad eller krossad
Salt och peppar
Hackad persilja till garnering

Gör så här:
Hetta upp olivoljan i en fettsnål stekpanna. Bryn potatis, morötter och tomater under omrörning. Blanda ner bönorna och låt dem bli varma. Smaksätt med salt och peppar. Strö över persilja. Servera med strimlad grönsallad. Droppa citron eller en god vinäger över.
Tips: Bönor är underskattad mat. Om du sköljer bönorna i vatten ett par omgångar innan du kokar dem får du bort en del av gasbildningseffekten. Det gör du också om du tuggar maten väl.


 

Rödkålssallad

2 portioner

Ingredienser:
1/4 rödkålshuvud
1 äpple
Saften från en halv citron
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk olja
Salt och peppar

Gör så här:
Strimla rödkålen och grovriv äpplet. Blanda ingredienserna och smaka av med salt, peppar och eventuellt sötningsmedel. Ett enkelt tips: Servera med en skinnfri färdiggrillad kycklingklubba per portion.


 

Kalkonpastrami med sallad

2 portioner

Ingredienser:
12 skivor kalkonpastrami
6 msk Keso med smak, t ex oliv och basilika
1/2 huvud isbergssallad
1/2 gurka
5 stora skogschampinjoner

Gör så här:
Lägg 1/2 msk Keso på en skiva kalkon och rulla ihop. Fördela sallad, gurka och champinjoner på tallriken och lägg kalkonrullarna bredvid. Duscha gärna över lite god balsamvinäger.


 

Lenas smaskiga kikärtssallad

2 portioner

Ingredienser:
1 burk kikärtor
1 skivad rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 skiva chèvreost, 1 cm tjock
1/2 dl hackad persilja
10 cocktailtomater
1 kruka romansallad
Mangovinäger
Citronpeppar
Havssalt

Gör så här:
Sprid salladsbladen som en solfjäder på tallriken. Skölj kikärtorna i kallt vatten och lägg i en bunke. Blanda i chèvreosten, persilja, lök, vitlök och rör om. Vänd försiktigt ned de delade cocktailtomaterna. Krydda och droppa över vinägern. Lägg blandningen i mitten av solfjädern. Toppa gärna med en vriden citronskiva.


 

Matig kalkonsallad med mango

4 portioner

Ingredienser:
2 burkar röda kidneybönor
400 g kokt kalkonbröst
400 g mango
1 bunt vårlök
1 tråg sockerärtor
1 stort salladshuvud
1 kruka krispsallat
1 tsk rivet apelsinskal
5 tsk pressad apelsinsaft
1 chilifrukt
1 msk olja
Salt och peppar

Gör så här:
Skölj bönorna i kallt vatten. Mixa ihop apelsinsaft, apelsinskal (tvätta skalet innan), chili (ta bort kärnorna och hacka), olja, salt och peppar. Häll i en stor skål. Lägg bönorna i marinaden och låt dra minst en timme. Dela kalkonköttet i mindre bitar. Tärna mangon och skär vårlöken i skivor. Koka sockerärtorna en minut och häll av vattnet. Skär salladen i mindre bitar. Vänd ner allt i de marinerade bönorna. Ett gott bröd passar till men tänk på att kaloriantalet ökar. Smaklig måltid!

 

Bilderna visar serveringsförslag.

<-- 312237 -->