Se upp för sittsjukan - kom igång och promenera! - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

Se-upp-for-sittsjukan-ror-pa-dig

Se upp för sittsjukan – kom igång och promenera!

Vi åker bil eller hoppar på närmaste buss till jobbet, sitter framför datorn, beställer hem våra matvaror och takeaway-måltider, på kvällen fördriver passivt tiden framför tv:n eller mobilen och gärna i soffan. Vi har så mycket att stå i där emellan att även en kort promenad känns som en oövervinnlig målsättning.

Som med allting annat här i livet så gäller det bara att bestämma sig och sedan sätta planen i verket!

Promenader – en motionsform som passar alla

30 minuters rask promenad varje dag räcker för att göra underverk för hälsan. Börja gärna långsamt och öka successivt. Du blir snabbt starkare och får upp flåset. Ett par skor och lite vilja är allt som behövs för att öka din förbränning och förbättra din hälsa.

Kom igång och promenera!

Gor-promenaden-mer-effektiv

Så gör du promenaden mer effektiv!

Målet är att vara andfått men ändå kunna prata. Plåga dig inte! En rask promenad är tillräckligt för att få effekt.

Sträck på dig och spänn magen

Vill du få extra effekt av dina promenader så var medveten om din hållning. Sträck på dig och spänn magen! Tryck ifrån underlaget i steget och spänn baken. Pendla med armarna.

Intervallpass ger ökad efterförbränning

Variera dina promenadpass genom att köra intensivare intervaller då du under 2 minuter ökar takten, efter 2 minuter kör du ditt normala promenadtempo, sedan 2 minuter snabbare tempo osv. Om du ökar upp tempot under promenaden får du en ökad efterförbränning och tränar både din kondition och din muskelmassa.

Stavar och viktmanchetter ökar effekten ytterligare

Du kan också använda stavar, viktväst eller viktmanchetter för att ytterligare öka träningseffekten. Om du inte har denna typ promenadredskap – kan du istället välja att promenera i tuffa miljöer, som backar eller tuffare terräng för att öka träningseffekten på kondition och muskler.

Många positiva saker händer i kroppen när vi rör oss

 • Din energiförbrukning ökar vilket boostar din viktnedgång
 • Blodcirkulationen ökar och kärlen mår bättre.
 • Ditt hjärta pumpar effektivare
 • Din blodsockernivå sjunker
 • Du får starkare skelettet
 • Ditt immunförsvar stärks
 • Tarmen jobbar effekivare
 • Du förebygger åderbråck och svullna ben
 • Solen ger dig D-vitamin

Med regelbunden motion minskar risken för risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och diabetes.
WHO:s senaste rekommendationer säger att 150 minuters fysisk aktivitet per vecka minskar risken för vissa cancerformer, däribland bröstcancer.

Även hjärnan påverkas positivt när vi rör oss

 • Ditt mentala välbefinnande och din motivation boostas
 • Din hjärnas kapacitet överlag ökar.
 • Din kreativitet och koncentrationsförmåga då blodflödet i hjärnan ökar – en effekt som finns kvar några timmar.
 • Vi blir dessutom gladare och får minskad ångest.
 • Du får bättre sömn och blir av med stress

Faktum är att redan efter några dagar känner du dig piggare och friskare.

Kom igång och promenera!

Så kommer du iväg – varje gång . . .

Det finns tusen anledningar till att hoppa över promenaden – det regnar, blåser, din favoritserie börjar snart på tv, diskmaskinen måste tömmas osv.

En promenadkompis sviker du inte så lätt!

Har du en kompis som väntar, så finns dock inga giltiga ursäkter. Dessutom kan det i vår hektiska vardag vara svårt att hinna med både träningstid och kompistid. Promenader tillsammans ger tid till både och. Det blir också roligare när man är flera.

Boka in i din kalender eller sätt upp ett promenadschema på kylskåpet!

Med det sagt, så tro inte att promenaden sker per automatik. Gör upp om när, hur ofta och hur långt ni ska gå. Boka in i era kalendrar eller gör ett schema och sätt på kylskåpsdörren. Tänk på att lägga promenadtiderna när det passar dig bäst och funkar i din vardag. Är du en morgonmänniska så gör det gärna på morgonen. Om inte, så är det bättre att ta det på dagen när du är pigg.

Och kom ihåg – du kan promenera var som helst. Lägg gärna till extra vardagsmotion genom att promenera till affären, kliv av bussen en hållplats tidigare, ta trappan istället för hissen osv.

Glöm inte att sätta på stegräknaren! Det boostar motivationen oerhört att hålla koll på hur många steg du åstadkommit på bara en vecka!

Så skapar du variation

Det är lätt att tröttna på de vanliga upptrampade stigarna…Prova att gå din runda från motsatt håll! Och utforska din omgivning! Du kommer bli förvånad över hur mycket det finns att se. Testa nya stadsdelar och kvarter. Hitta till nya parker, en skog, vatten, berg, naturreservat etc. Finns det inte på nära håll, så ta cykeln eller bilen en bit och fortsätt sedan till fots.

Gör små utflykter på helgerna!

Utnyttja helgerna och gör små utflykter. Ta med enkel utflyktsmat – en värmande Slanka-soppa eller smarrig shake som du tillreder på plats. Ta med vatten i en termos. En kopp kaffe och en Slanka måltidsbit är också väldigt praktiskt att ha med i ryggsäcken!

Gillar du att lyssna på musik eller någon trevlig podd så är det ett perfekt sätt att göra promenaden trivsam och varierande.

 

Ett-varv-runt-huset

10 minuter är bättre än ingenting! 

Visst kan det hända saker som gör att du måste rucka på ditt schema någon gång. Försök ändå att klämma in 10-15 minuter. Det är bättre än ingenting! Och om du inte ens hinner det, så ta åtminstone ett varv runt huset för att hålla vanan igång.

Kom igång och promenera – nu kör vi!

<-- 312125 -->