Slanka buffétips
- Grunda med en Slanka innan festen så minskar risken att överäta
- Starta buffén med nyttiga sommarsallader (utan dressing) och andra fettsnåla rätter (t ex äggrätter)
- Ät sedan LITE av varje i LAGOM mängd, t ex av färsk potatis, sill, lax, strömming och skaldjur, köttbullar, Jansssons frestelse
- Se upp med bröd till maten, ost, pajer, feta såser, majonnäsrätter
- Byt ut smör/margarin mot kokosolja.
- Undvik alkohol. Nöj dig med ETT glas vin av bästa kvalité (i första hand torrt) och njut av det.
Undvik även läsk och juicer. Istället för öl – drick kolsyrat vatten som du smaksätter själv med frukt, bär och färska örtkryddor - Frossa gärna i jordgubbar!
- Glöm inte att röra på dig – långpromenader, lek och dans runt midsommarstången eller härliga cykelturer i vår vackra grönskande natur
Slanka grilltips
- Välj kalorisnåla grillspett – blanda stora räkor, kräftstjärtar, musslor, magra fisksorter (t ex torsk, kummel, kolja) och även lite lax med champinjoner och grönsaker som zucchini, rödlök, paprika, coctailtomater mm
- Välj magert kött t ex filé av fläsk, nöt, kalkon, kyckling (även bröst). Väljer du fetare kött som t ex entrecote, som ju blir saftigare, så skär bort fettet efter grillningen. Undvik korv!
- Grilla gärna spetten i en folieform så kan du dra ner på olja.
- Tips på marinad: 1 dl kokosolja, 1 msk senap, 1/4 pressad citron, 3 msk chilisås, hackad lök/vitlök, 1 msk honung, salt och peppar.
- Servera grillspettet med het salsa eller din egen grillsås: yoghurt, finhackad lök och gurka, salt, citronpeppar och en aning mynta istället för ketchup, fet majonässås eller färdiga såser.
- Grillad potatis ger färre kalorier än potatissallad. Förkoka för att inte bränna.
- Grilldessert: Grillspett med exotiska frukter eller folieknyte med jordgubbar + en bit mörk choklad.