Sommaren är en utmärkt tid att göra sig av med onyttiga vanor. Passa på att se över kyl och skafferi. Släng ut all mat som inte är bra för dig och fyll kylskåp och skafferi med hälsosam mat. Du är vad du äter. Ge kroppen och hjärnan nyttig mat och bra energi så blir du både gladare och får lättare att hålla vikten. Här är tipsen på nyttiga råvaror som är bra att ha hemma.
FÄRSKA GRÖNSAKER
är supergott till maten, råa eller tillagade. Och även som snacks. Ha som regel att alltid välja grönsaker 3 olika färger.
- Selleristjälkar kan du äta med gott samvete. Den är fiberrik och extremt kalorisnål.
- Avokado passar både på mackan och i salladen – eller varför inte i en Slanka smoothie?
- Babyspenat innehåller massor av järn. Tillsätt i salladen, omeletten eller i din Slanka shake/soppa.
- Oliver – tänk bara på mängden. Runt 5-7 st är ok.
- Vitkål, palsternacka, majrova, kålrabbi, rotselleri, morot, grönskål (innehåller 26-36 kcal/100 gram) är utmärkta alternativ att skiva upp, spraya lite olivolja på och rosta i ugnen.
FRYSTA GRÖNSAKER
är lika nyttiga som färska. Se till att du har lite olika sorter hemma i frysen t ex blomkål, spenat, haricots verts, broccoli, brysselkål, mixgrönsaker m fl. Ha som regel att fylla halva din tallrik med grönsaker.
BÄR
Bär är en otroligt hälsokälla som innehåller viktiga antioxidanter, mineraler och vitaminer. Vi kan äta hur mycket bär som helst, det är bara magen som säger ifrån. Se till att alltid ha bär hemma – färska eller frysta. Lägg på gröten, frukostyoghurten, i din Slanka-shake, på smörgåsen, som topping på sallad, som dessert etc.
ÄGG
är nyttigt och det perfekta livsmedlet att alltid ha hemma. Med ägg kan du alltid laga till något gott och enkelt.
Ha gärna några kokta ägg i kylen så har du ett nyttigt och smalt alternativ när känner sug eller hunger.
FULLKORN
i ris, pasta och bröd ger bättre och nyttigare produkter, mättar längre och ger lägre blodsocker.
FISK & SKALDJUR
är toppen att ha i frysen. Lax och torsk i portionsbitar. Skalade räkor, stora och små. Enkelt och snabblagat i gryta, soppa eller halstra/koka/värma i eller ovan ugn.
KYCKLING
i olika former är en mättande och mager proteinkälla och kan tillagas på en massa olika sätt. Kyckling innerfilé är smart att ha hemma i frysen. Går snabbt att laga något gott och smalt. OBS! Avstå från kycklingskinnet.
BÖNOR
är en toppenbra källa till protein och långsamma kolhydrater. Ger en bra mättnadskänsla. Utmärkt komplement till sallader, grytor och soppor. Och smakar fint till både kyckling och fisk. Tips! Blanda bönor med hackad rödlök, kryddor och lite balsamvinäger.
SÅSER
Yoghurtsåser är bra och går att variera i det oändliga. Prova t ex riven gurka och finhackad lök. Eller ännu enklare – osötad ketchup, tabasco, vinäger, salt och peppar. Tomatbaserade såser som du gör själv är också utmärkta och kalorisnåla alternativ. Eller släng ihop en mustig ratatouille av tomater, paprika, lök, aubergine, zucchini, vitlök, oregano, basilika och andra favoritgrönsaker och ha som tillbehör till ditt protein. Här hittar du ett läckert recept på ratatouille som innehåller endast 123 kcal/portion.
KESO, KVARG
eller mager grekisk yoghurt är bra proteinkällor och passar som mellanmål eller använd som grund i sås.
SLANKA
Ha alltid ett gäng Slanka shakes, soppor och måltidsbitar i skafferiet och i väskan – då har du alltid ett bra alternativ till hands och inga ursäkter att välja sämre alternativ.
Du kan enkelt variera Slankas soppor med valfria rester av kyckling, kött, räkor, fisk och grönsaker. Shakerna kan du variera genom att tillsätta frukt, bär eller spenat/basilika/gurka. Här hittar du fler bra tips hur du varierar din Slanka soppa och shake.
Måltidsbitarna äter du som de är. Enkelt att ha i väskan, så du alltid har ett utmärkt alternativ när du är på språng. Måltidsbitarna är toppenbra att ta till när sötsuget sätter till.
Spara kalorier och håll vikten »
Smarta tips för viktmingskning »