Tips för att ta bra foton - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet
Slanka-fototävling

Slanka fototävling 2021

Ge dig ut och ta din bästa sommarbild!

Sommaren brukar bjuda på många härliga tillfällen att ta bilder. Det skulle vara så roligt om du ville dela med dig och inspirera andra med dina bilder.

 

Så här går tävlingen till

 

Välj något eller några av följande teman:

 • Fota när du provar sommarkläder i din nya vikt.
 • Fota när du promenerar, cyklar, joggar, badar, leker med barnen osv antingen på väg mot din nya vikt eller håller formen.
 • Fota den snyggast upplagda Slanka-måltiden
 • Fota när du mår som bäst efter din viktnedgång med Slanka
 • Fota när du tillreder din Slanka-måltid
 • Fota när du äter din Slanka-måltid
 • Fota ett avslappnat ögonblick när du njuter av en Slanka-shake i solstolen/hängmattan


Behöver man vara fotoproffs?

Absolut inte, men sätt fart på din kreativitet! När vi utser vinnarbilden lägger vi vikt bl a vid kompositionen och känslan i bilden. Så tänk lite som en konstnär – hur kan jag styla bilden, vilken bakgrund blir snyggast, kan jag använda någon rekvisita för att skapa känslan som jag vill förmedla.

Du kan använda kamera eller smartphone, dock inga selfies. När du är igång och fotograferar så snåla inte på bilder utan ta så många du behöver för att bli nöjd. Ju fler bilder desto större chans att du lyckas!

Längre ner på sidan hittar du tips och inspiration för att komma igång med din fotografering, bl a hittar du tips för att fotografera mat.
Plocka fram din kreativitet och stressa inte fram dina bilder. Vi kör en ny tävling varje vecka under hela sommaren så du har flera chanser att skicka in bilder.

 

Tävlingsregler

 

Fototävlingarna pågår under perioden 5 juli – 31 augusti 2021. En ny tävling startar varje vecka!

Varje vecka utser en Slanka-jury en vinnarbild. Beslutet kan inte överklagas. Veckans vinnare belönas med ett hemligt Slanka-paket (värde 190 kr). Vinner du inte första gången du skickar in bidrag så ta nya bilder och var med i flera tävlingar. Du kan dock inte delta med samma bilder i flera veckor i rad utan vill du delta i flera tävlingar så skickar du in nya bilder.

 

Söndagar kl 24:00 är deadline för att sända in bilder. 

Veckans vinnarbild publiceras på Slanka sociala medier onsdagen veckan som följer.

Slanka Sverige förbehåller sig rätten att publicera samtliga insända bidrag på sociala medier och i sin framtida marknadsföring utan rätt till särskild ersättning till insändaren. I och med ditt deltagande godkänner du detta.

Åldersgräns för att delta är 18 år och du som tävlar ska vara bosatt i Sverige.

 

Du skickar ditt bidrag (en eller flera bilder) till:

jeanette@slanka.se

OBS! Glöm inte att ange ditt fullständiga namn, adress och telefon.

 

Slanka Sverige AB lagrar och bearbetar de personuppgifter du lämnar i samband med att du skickar ditt tävlingsbidrag till vår fototävling. Information om behandling av personuppgifter, ser du här (öppnas i nytt fönster).

 

1. Ställ in högsta upplösningen på din smartphone

 

2. Ta bilderna i “liggande” format (4:3)

 

Så här tar du “liggande” format

.

Inte stående!

3. Tänk på ljuset

Det flesta motiv gör sig bäst i naturligt dagsljus. Det gäller oavsett om du fotograferar människor, mat, natur etc. Eftersom ljuset varierar under dagen så kan det vara bra att du planerar din fotografering.

Om du fotograferar en solig dag så undvik att fotografera mitt på dagen då solen står som högst på himlen. Det gäller framför allt om du ska fotografera människor. Ofta blir resultatet mer behagligt om du undviker att fota i strålande solsken utan väntar till lite senare på eftermiddagen.

Ta inte i motljus. Ett allmänt tips är att den som fotograferar ska ha ljuset eller solen i ryggen. Tänk då på hur din egen skugga faller så den inte syns på bilden. Om ljuset är väldigt skarpt kan det vara bättre att ställa personen i skuggan eller fota från sidan, annars är risken stor att den du fotar kisar med ögonen.

4. Använd en ren, enkel bakgrund

Håll bilden ren och avskalad. Det skapar bättre fokus på det du vill fotografera och gör den harmonisk och intressant att titta på. Om det händer för mycket i bilden kan den upplevas som stökig. Fokusera på ett objekt, en detalj eller en händelse. Det gör inget om det blir mycket luft i bilderna runt motivet.

 

5. Använd rutnät i mobilen

För att få en bra bildkomposition kan du använda mobilens rutnät som delar in kameradisplayen i nio rektanglar. Sträva efter att motivet/tyngdpunkten ligger i en rutnätslinjernas skärningspunkter. Då blir din bild mer tilltalande.

 

6. Ta bilder i olika vinklar och positioner

Ta alltid flera bilder i olika vinklar och position. Ju fler bilder, desto större chans att några blir lyckade.

Tänk också på att gå nära motivet/personen istället för att använda mobilens zoom.

 

7. Placera inte motivet mitt i bilden

Mitt på bilden är inte den bästa platsen för motivet. Fotot får mer liv om du placera motivet mer åt någon av sidorna. Ta gärna flera olika bilder i olika vinklar – både framifrån och i profil.

Om du använder en automatisk kamera ska autofokus vara avstängd eftersom denna kameratyp vanligen fokuserar på det som finns mitt på bilden (motiv eller omgivning).


Ta gärna bilder där du är aktiv – ute och promenerar, springer, cyklar, äter, sysslar med din hobby etc.
Välj trivsamma miljöer och variera gärna.

 

 

8. Stå nära motivet

Om du ska fota en mat, människor, detaljer osv så undvik att zooma med din smartphone. Ställ dig hellre nära motivet. När du zoomar är kameran känslig för rörelser och det är svårt att få skärpa i bilden. 

 

Tips när du fotograferar mat

 • Fotografera i naturligt dagsljus, t ex brevid ett fönster eller utomhus. Använd inte blixt.
 • Fota hellre lite närmre än för långt ifrån.
 • Prova olika fotovinklar för bilden, t ex ovanifrån eller framifrån. Stylingen kan du behöva justera beroende på i vilken vinkel du fotar. Ta många bilder så är det större chans att några blir lyckade.
 • Fundera på vilken känsla du vill förmedla. Ska det vara avskalat, mörkt, mysigt, rustikt, somrigt? Tänk till redan innan och arrangera miljön så att det passar.
 • Styla maten tillsammans med rekvisita. Det kan vara snyggt med fler komponenter i bilden eller kan du välja en mer ren, minimalistisk linje. Lek gärna med färgkontraster (se nedan)
 • Använda rekvisita som färska råvaror, bestick, duk, servett, kökshandduk, bricka, kryddor etc. Rekvisitan ska tillföra något extra till bildens berättelse, t ex råvaror som finns i din Slanka shake/soppa eller tillbehör som du vill lägga till (frukt, bär, grönsaker, räkor, laxbitar osv). Du kan t ex även ha med matlagningsredskap som du använder för att tillreda din måltid.
 • Välj gärna porslin och objekt med olika form och storlek. Om du t ex har en stor rund tallrik som tar upp större delen av bilden kan du bryta av cirkelformen med ett bestick eller låta en långsmal, kantig skärbräda sticka in bilden.
 • Ett bra råd är att antingen ha ordentligt med luft mellan varje objekt eller låta dem överlappa varandra. Undvik att bara låta två saker nästan nudda vid varandra
 • Tänk på att torka av ev fläckar på tallriken/glaset som kan störa kompositionen.
 • Tänk på att inte tillreda din Slanka-måltid innan du har planerat din bild och ställt iordning rekvisita, provat olika vinklar, ljus etc.
  Slanka-måltiden gör sig bäst i bild när den precis är tillredd.

 

<-- 315777 -->