JULMYS– hitta bra alternativ!
Chilli Chocolate shake
Tillred shaken enligt anvisningen och tillsätt:
1 nypa kanel
1 nypa kardemumma
1 liten nypa chilipulver
1 liten nypa vaniljsocker
1 litet riv från en muskotnöt
Njut den varm så kommer kryddorna fram bäst.
EN ENKLARE VARIANT
Tillred Choklad shaken med vatten + chilipulver + kanel + kokosolja*. Njut den helst varm.
*Maxi – 2 tsk/dag
God frappé
Tillred Slanka Cappuccino enligt anvisningarna i en elektrisk mixer. Tillsätt kokosolja + några isbitar. Smakar som en kall frappédrink. För starkare kaffesmak tillsätt frystorkat kaffe. För skum på toppen: vispa lättmjölk. Ännu festligare: några droppar amaretto/romessens (se välsorterade butiker). Ät gärna med lång sked.
Tips på shake topping
Grovhackade dadlar, torkade blåbär, russin, tranbär, mandel hasselnötter, pistage, valnötter, chiafrön eller granatäppelkärnor.
Alternativ till glögg
Ditt eget julte
2 dl svart, grönt eller rooibos te
2 msk krossad kanelstång
2 msk hel kardemumma
1 msk kryddnejlika
1 tsk torkad ingefära
½ tsk vaniljpulver
2 msk krossad stjärnanis
2-3 msk torkat apelsinskal
Blanda te och kryddor. Förvara i en tätslutande burk med lock.
Ett enklare alternativ är att blanda färdig pepparkakskrydda
med tebladen i en tekula: 1-2 tsk teblad + 1 krm pepparkakskrydda.
Granatäppleglögg
1 liter granatäpplejuice, 100% utan socker (hälsokostbutiker)
1-2 kanelstänger
1-2 cm ingefära i skivor eller 1 tsk torkad ingefära
5 st kardemummakärnor
2-3 st stjärnanis
5 st kryddnejlikor
Skal av 1 apelsin
(Ev 1 vaniljstång)
Till servering: 1/2 granatäpple eller tranbär + hackad mandel
Gör så här:
Koka upp granatäpplejuicen tillsammans med alla kryddor.
Dra av från spisen. Låt stå och svalna.
Glöggen ska därefter stå och dra – gärna i flera timmar.
Vid servering: sila bort kryddorna och värm glöggen.
Lägg i granatäpplekärnor/tranbär och nötter.
Kaffe med smak av jul
Sätt enkelt julpiff på ditt kaffe med kanel,
kardemumma eller vanilj.
Tips för Maxi: istället för mjölk i kaffet
– blanda i en tsk shake-pulver t ex Vanilj
eller Cappuccino i kaffet.
Chokladdoppade dadlar med valnöt
Ingredienser
• 30 dadlar
• 30 valnötter
• 75 g mörk choklad
Ta bort kärnan ur dadlarna. Tryck fast en valnöt i dadeln. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa ena halvan av dadeln. Håll fast valnöten lätt med ett finger så den inte faller av. Lägg dadlarna på galler med bakplåtspapper tills de stelnar.
Tips: enkelt och gott är även att doppa torkade aprikoser i smält choklad.
Enkla lussekatter
4 ägg och en gula
2 tsk stevia
1 dl mandelmjöl
4 msk fiberhusk
1 ägg för pensling
Blanda alla torra ingredienser väl i en skål och rör sedan ner i äggsmeten.
Låt svälla i 5 minuter.
Rulla till avlånga längder och forma till lussekatter.
Pensla med ett ägg och lägg ev på russin.
Grädda ca 15-20 minuter i mitten av ugnen
Ej Maxi