Julmys - Slanka Sverige
Very Low Calorie Diet

JULMYS– hitta bra alternativ!

Under december brukar festerna avlösa varandra – adventsfika, glöggmys, lussefika, julbord etc. Vill du gå ner i vikt eller hålla igen fram till jul och under julhelgen så hitta nyttiga alternativ. Tänk på allt du har att vinna på att göra dig av med extrakilon, istället för det du måste avstå.

Chilli Chocolate shake

Tillred shaken enligt anvisningen och tillsätt:
1 nypa kanel
1 nypa kardemumma
1 liten nypa chilipulver
1 liten nypa vaniljsocker
1 litet riv från en muskotnöt
Njut den varm så kommer kryddorna fram bäst.

EN ENKLARE VARIANT
Tillred Choklad shaken med vatten + chilipulver + kanel + kokosolja*. Njut den helst varm.
*Maxi – 2 tsk/dag

Vanilj-Päron shake med jultwist

Skala ett moget halvt päron och skär i bitar. Mixa päronbitarna + Slanka Vanilj med vatten och is. Smaksätt med lite ingefära och kanel. Toppa med hackade hasselnötter.

Lyxig bärshake

Mixa din Slanka-shake enligt anvisningarna. Tillsätt olika frukter och bär. Mixa allt med isbitar i en elektrisk mixer. Goda tips:

  • Choklad shake + hallon/blåbär
  • Vanilj shake + päron/ananas eller en bit fryst banan + blandade bär (t.ex. björnbär, blåbär, hallon)

 

 

God frappé

Tillred Slanka Cappuccino enligt anvisningarna i en elektrisk mixer. Tillsätt kokosolja + några isbitar. Smakar som en kall frappédrink. För starkare kaffesmak tillsätt frystorkat kaffe. För skum på toppen: vispa lättmjölk. Ännu festligare: några droppar amaretto/romessens (se välsorterade butiker). Ät gärna med lång sked.

Annorlunda Jordgubb shake

Tillaga Slanka shaken enligt anvisningarna och tillsätt lite mald kardemumma + några isbitar. Kör i elektrisk mixer för extra fluffighet. Toppa gärna med bär.

 

 

 

Tips på shake topping

Grovhackade dadlar, torkade blåbär, russin, tranbär, mandel hasselnötter, pistage, valnötter, chiafrön eller granatäppelkärnor.

 

 

 

Orientalisk Vanilj/Citrus shake

Tillaga Slanka Vanilj / Citrusshake enligt anvisningarna. Tillsätt lite kanel, kardemumma, ingefära eller sockerfri färdig pepparkaksmix. Mixa gärna i en blender. Saffran är också en julig krydda som ger en spännande dryck varm som kall.

Slanka Måltidsbit

Glöm inte bort Slanka Måltidsbit – endast 210 kcal. Skär upp i mindre bitar eller gör små hjärtan med hjälp av små kakmått. Lägg upp i skål och servera istället för godis/fikabröd.

 

Alternativ till glögg

 

Ditt eget julte

2 dl svart, grönt eller rooibos te
2 msk krossad kanelstång
2 msk hel kardemumma
1 msk kryddnejlika
1 tsk torkad ingefära
½ tsk vaniljpulver
2 msk krossad stjärnanis
2-3 msk torkat apelsinskal

Blanda te och kryddor. Förvara i en tätslutande burk med lock.

Ett enklare alternativ är att blanda färdig pepparkakskrydda
med tebladen i en tekula: 1-2 tsk teblad + 1 krm pepparkakskrydda.

Glogg-utan-socker

Granatäppleglögg

1 liter granatäpplejuice, 100% utan socker (hälsokostbutiker)
1-2 kanelstänger
1-2 cm ingefära i skivor eller 1 tsk torkad ingefära
5 st kardemummakärnor
2-3 st stjärnanis
5 st kryddnejlikor
Skal av 1 apelsin
(Ev 1 vaniljstång)

Till servering: 1/2 granatäpple eller tranbär + hackad mandel

Gör så här:
Koka upp granatäpplejuicen tillsammans med alla kryddor.
Dra av från spisen. Låt stå och svalna.
Glöggen ska därefter stå och dra – gärna i flera timmar.
Vid servering: sila bort kryddorna och värm glöggen.
Lägg i granatäpplekärnor/tranbär och nötter.

Kaffe med smak av jul

Sätt enkelt julpiff på ditt kaffe med kanel,
kardemumma eller vanilj.

Tips för Maxi: istället för mjölk i kaffet
– blanda i en tsk shake-pulver t ex Vanilj
eller Cappuccino i kaffet.

Chokladdoppade dadlar med valnöt


Ingredienser
• 30 dadlar
• 30 valnötter
• 75 g mörk choklad

Ta bort kärnan ur dadlarna. Tryck fast en valnöt i dadeln. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa ena halvan av dadeln. Håll fast valnöten lätt med ett finger så den inte faller av. Lägg dadlarna på galler med bakplåtspapper tills de stelnar.
Tips: enkelt och gott är även att doppa torkade aprikoser i smält choklad.

Enkla lussekatter

 
Ingredienser:
4 ägg och en gula
2 tsk stevia
50 gram kokosolja/kokosfett
1 dl Kesella
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 g saffran
4 msk fiberhusk
1 ägg för pensling
Ev russin till garnering
 
Gör så här: Vispa ägg och stevia riktigt poröst. Smält kokosolja och blanda ner. Häll i kesellan.
Blanda alla torra ingredienser väl i en skål och rör sedan ner i äggsmeten.
Låt svälla i 5 minuter.
Rulla till avlånga längder och forma till lussekatter.
Pensla med ett ägg och lägg ev på russin.
Ugn: 175 grader.
Grädda ca 15-20 minuter i mitten av ugnen

Ej Maxi

<-- 10879 -->