FEST & BJUDNINGAR
Räkcocktail
Ingredienser 4 portioner
500 g räkor med skal
1 hjärtsallad/gemsallad
1 avokado
2 salladslökar
1/2 gurka
Dressing:
1 citron
salt och peppar
Garnering
1 knippe färsk dill
1/2 citron
Så här gör du:
Skala räkorna. Skiva salladslöken. Strimla salladen. Halvera, gröp ur och skiva avokadon. Skala och tärna gurkan.
Fördela ingredienserna i små glas. Pressa citron som dressing. Peppra och garnera med citronskivor och dill.
Sill tapas
Ingredienser 6 portioner
6 mindre färskpotatisar
1 dl grekisk yoghurt eller gräddfil
1 citron
1 liten rödlök
240 g valfri sill (t ex fransk löksill)
6 små dillkvistar
Så här gör du:
Koka potatisen med skal och låt svalna. Dela potatisen på hälften och lägg på ett fat.
Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet. Blanda med yoghurten/gräddfilen. Hacka löken fint.
Lägg sillbitar på potatishalvorna. Lägg på en klick yoghurt/gräddfil, Toppa med löken och en dillkvist. Klart att severa!
Toast med skagenröra
Ingredienser 4 portioner
1 dl kvarg
1 dl lätt creme fraiche
300 g handskalade räkor
3 msk finhackad rödlök
1 tsk dijonsenap
4 msk finhackad dill
1 tsk rivet citronskal
Citronpeppar
4 skivor grovt att rosta
1 avokado
Garnering: 4 citronskivor + dillkvist
Så här gör du:
Blanda ihop alla ingredienser till räkröran i en skål.
Rosta brödskivorna. Skär avokadon i skivor och fördela på brödskivorna.
Toppa med skagenröran. Garnera med citronskiva och dillkvist.
2. Rosta brödet och fördela hälften av avokadon på varsitt bröd och toppa sedan med räkröran.
Gubbröra
Ingredienser 4 portioner:
2 ägg
1 burk väl avrunnen matjesill (c a 215 g)
1 dl turkisk yoghurt
2 msk finhackad rödlök
1-2 msk kaviar
2 msk dill
Garnering: ett par rädisor
Så här gör du:
Blanda finhackat kokt ägg, väl avrunnen hackad sill, finhackad lök, kaviar, dill, turkisk yoghurt. Garnera med en skivade rädisor.
Grönsaksspett med mini-mozzarella
Nyttigt behöver absolut inte vara tråkigt. Så här enkelt fixar du en plockrätt som är en fröjd för ögat, smaklökarna och vikten.
Varva coctailtomater, rädisor, oliver, mini-mozzarella, paprikabitar, gurkbitar och färska basilikablad.
Enklare och godare kan det knappast bli!
Melonspett med fetaost och mynta/basilika
En enkel men otroligt uppskattad plockrätt på buffén eller som tillbehör till grillat kött
Ingredienser 4 personer:
150 g fetaost
¼ vattenmelon
1 kruka basilika eller mynta
Grillspett av trä (alt tandpetare)
Så här gör du:
Skär fetaosten i tärningar. Skär bort skal och avlägsna kärnorna från melonen.
Skär melonköttet i tärningar. Varva melon, fetaost med basilika eller myntablad på grillspett.
En variant om man inte har grillspett är att skära små trekanter av melonköttet och sedan
lägga en tärning fetaost ovanpå och toppa med ett blad mynta/basilika. Stick sedan
en tandpetare igenom för att hålla allt på plats.
Parmesangratinerade zuccicini-pinnar
Zucchini är en fantastisk grönsak och dessutom jättegod! Endast 17 kcal per 100 g och nästan inget fett. Du kan alltså äta mycket och bli mätt på lågt kaloriintag.
Prova parmesangratinerade zucchini-pinnar – frasigt och gott på buffén.
Ingredienser – 6 personer
1 stor zucchini
50 g riven parmesanost
1 dl panko (japanskt ströbröd)
2 krm salt
1 ägg
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°.
Skär zucchinin i jämnstora, tjocka stavar.
Vispa upp ägget och blanda i parmesan, panko och salt i en skål.
Doppa stavarna i ägget och därefter i pankoblandningen.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gratinera i ugnen ca 15 min.
Servera varma och nygratinerade.
Avokados fyllda med fetaost & jordgubbar
Ingredienser – 4 personer
2 mogna avokado
100 g (2 dl) färska, halverade jordgubbar
100 g fetaost
En bit gurka
0,5 dl hackad sötmandel
1 msk rödvinsvinäger
1/2 dl olivolja
Färsk basilika eller koriander i kruka
Så här gör du:
Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar.
Smula fetaosten.
Skär gurkan i små bitar.
Mixa vinäger och olivolja till en dressing.
Rosta mandeln i en torr stekpanna.
Dela avokado i två delar och ta ur kärnan. Lägg på ett snyggt fat.
Fördela jordgubbar, fetaost, gurkbitar på de fyra avokado-halvorna.
Ringla vinäger-olja dressingen över och toppa med rostad mandel och basilika.
Omeletterulle med olika fyllning
Ingredienser 4-6 port
6 ägg
2 dl mjölk (3 %)
2 dl finhackad babyspenat
1/2 tsk salt
2 krm peppar
Rapsolja
Fyllning 1: räkor och färskost:
500 g frysta tinade räkor (med skal)
5 salladslökar
125 g färskost light
1 dl finskuren dill
Fyllning 2: färskost, lax & pepparrot
150 g färskost light
½ rödlök
2-3 msk färskriven pepparrot
½ dl hackad dill
200 g kallrökt lax
6 cocktailtomater
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Tillsätt spenat, salt och peppar.
Skrynkla ihop ett bakplåtspapper (pappret ligger kvar bättre) och släta ut det i en stor ugnsform, ca 40 x 25 cm.**). Pensla pappret med olja. Häll i äggsmeten.
Grädda omeletten i mitten av ugnen 10-15 minuter, tills den har stannat. Ta ut och låt svalna på papperet.
Stjälp upp omeletten på ett nytt bakplåtspapper med spenatsidan nedåt. Dra försiktigt bort det översta papperet. Pensla med kallt vatten på bakplåtspapperet så går det lättare.
Låt omeletten svalna.
Fyllning 1: Skala räkorna och hacka dem grovt. Skiva salladslöken tunt. Bred färskosten i ett tunt lager över omeletten. Strö över räkor, salladslök, dill och peppar. Rulla ihop. Förvara övertäckt i kylen. Skär upp omeletten i skivor vid servering.
Fyllning 2: Skala och finhacka rödlöken och rör ihop med färskosten, riven pepparrot och dill. Smaka av med salt och peppar. Bred färskoströran i ett tunt lager över omeletten. Lägg på den finstrimlade laxen. Rulla ihop som en rulltårta så hårt det går med hjälp av pappret. Förvara ihoprullad i kylen fram till servering. Skär upp i bitar och garnera med färskriven pepparrot, dill och cocktailtomater vid servering. Kan förberedas kvällen innan och ätas nästa dag.
**Det är viktigt att formen/plåten inte är för stor eller för liten då omeletten då kan bli för tunn/gå sönder eller bli för tjock och svår att rulla.
Slanka Deli Diet bakelse
Ingredienser
4 påsar Slanka Havremål
3 dl vatten
3 ägg
2 tsk bakpulver
4 tsk fiberhusk
2 krm salt (kan uteslutas)
3-4 tsk kokosolja (flytande)
Topping
1 dl vispgrädde (gärna mellangrädde 27% fett)
1 dl grekisk yoghurt 10% fett
Färska bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär eller björnbär
Så här gör du:
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt övriga och rör till en jämn smet.
Låt svälla 15 min. Häll upp i muffinsformar. Grädda i 175 grader, ca 20 min.
Låt svalna.
Förbered toppingen: vispa grädden (mellangrädde tar längre tid att vispa än vanlig vispgrädde och måste vara riktigt kall).
Blanda grädde med yoghurten och lägg en klick på toppen av varje muffins. Garnera med bär. Servera på ett vackert fat.
Muffins kan du förberedas och förvara i frysen. Ta fram och garnera när det är dags att servera.
Ej Maxi.
Midsommartårta
Tårtbotten
3 dl vetemjöl (=180 g)
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl kokosolja (flytande)
2 mogna bananer
Ströbröd och olja till formen
Fyllning
2 bananer
250 g jordgubbar
Topping
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt
2 krm vaniljpulver
1/2 dl lemon curd
Till garnering
1/2 l jordgubbar
125 g blåbär
Ugn 175°C.
Sockerkaksform: ca 25 cm i diameter (ca 12 bitar)
- Smörj och bröa formen
- Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver i en skål.
- Blanda mjölk, ägg, kokosolja och rör ner i mjölblandningen.
- Mosa bananerna och rör ner i smeten.
- Häll smeten i formen.
- Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Känn med en sticka att den är klar.
- Låt botten svalna helt.
Fyllning: Mosa jordgubbarna tillsammans med bananerna.
Topping: Vispa grädden och blanda med yoghurt, lemon curd och vaniljpulver.
Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena delen på ett fat. Bred på jordgubbs- och bananblandningen ovanpå.
Lägg på den andra delen och bred på gräddblandningen. Garnera med jordgubbar och blåbär.