FISKRÄTTER under 500 kcal
Grillad laxkotlett
2 portioner
Ingredienser:
2 skivor hel lax à ca 200 g
1 msk matolja
1 pkt djupfryst sparris 250 g
4 äggstora potatisar
1 citron
1/2 tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
Gör så här:
Grilla laxskivorna i grillpanna ovanpå spisen med matolja, på galler i långpanna i ugnen eller på galler över stark glöd. Beräkna grilltiden till 5-8 minuter per sida, beroende på fiskskivans tjocklek och grillvärmen. Salta och peppra fisken. Servera laxen nygrillad med sparris och kokt potatis. Dekorera med citronskivor.
Laxknyten
2 portioner
Ingredienser:
300 g benfri lax
2 tsk matolja
4 äggstora potatisar
1 citron
Dill
1 pkt djupfryst bladspenat 250 g
Salt och vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Gör ett foliepaket till varje person. Lägg fisken på foliebiten, krydda med peppar och salt och 1 tsk matolja. Lägg en skiva citron på laxen och ett par dillkvistar. Vik ihop till ett tätt paket. Ugnsstek i 15-20 minuter, tills fisken är ljust rosa. Servera med kokt potatis och spenat. Det är näringsmässigt bra att äta lax eller någon annan fet fisk en gång i veckan. Lax innehåller det goda fettet omega 3 som håller kolesterolet i schack.
Sej i citronsås
4 portioner
Ingredienser:
600 g sejfilé
10 äggstora potatisar
1 1/2 dl kesella
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl vatten (eller om du har en skvätt vitt vin hemma)
1 msk matolja
1 fiskbuljongtärning
1 msk citronsaft eller apelsinsaft
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda kesella, mjöl och vatten. Koka upp och smula ned buljongen samt tillsätt matolja. Koka upp igen och låt sjuda ett par minuter. Såsen ska vara tjock från början för när fisken läggs i blir det mer vätska. Smaka av. Lägg i fisken och sjud under lock ytterligare 5-10 minuter. Varför inte pressa potatisen och servera med grönsallad?
Fisk i tomatsås
4 portioner
Ingredienser:
600 g filé, kolja eller sej
2 röda lökar, hackade
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
1 burk hela tomater
4 msk tomatpuré
1 msk parmesanost, riven
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skär fiskfilén i portionsbitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Salta och peppra. Droppa över citronsaften. Koka löken några minuter i lite vatten tills den är mjuk. Tillsätt vitlök och olivolja. Klipp tomaterna direkt i burken och blanda med lök och tomatpuré. Låt det koka ihop på svag värme i 10 minuter. Bred såsen över fisken. Sprid parmesanosten över. Täck formen med folie. Låt den stå i ugnen tills fisken är fast och vit i köttet cirka 20 minuter. Servera med kokt vildris eller potatis och den obligatoriska salladen. Mättande och gott men inte tungt!
Ört-räkor på ris- och salladsbädd
2 portioner
Ingredienser:
30 skalade räkor
1 tsk olivolja
2 tsk provencalska örtkryddor
3 dl råris, kokt
5 dl strimlad isbergssallad
1 röd paprika, strimlad
2 medelstora morötter i bitar
1 äpple i bitar
4 msk Keso naturell
Salt och peppar
Gör så här:
Häll olivoljan i en teflonpanna och blanda i örtkryddorna. Hetta snabbt upp olje- och kryddblandningen och lägg i räkorna. Mojsa runt 1-2 minuter. Räkorna ska bara bli heta. (Får räkorna ligga för länge i het panna blir de sega.) Ta upp dem och lägg på risbädden.
Förslag till sallad:
5 dl strimlad isbergssallad
1 röd paprika, strimlad
2 medelstora morötter i bitar
1 äpple i bitar
4 msk Keso naturell
Salt och peppar
Blanda salladen med
Keson, salta och peppra.
Fräscht!
Gunvors gratinerade grönmusslor
2 portioner
Ingredienser:
500 g grönmusslor (finns djupfrysta i kartong)
2 msk creme fraiche
1/2 tsk gurkmeja
3/4 msk citronpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Blanda creme fraiche med gurkmeja och citronpeppar och bred över musslorna som du lagt i en ugnseldfast form. Gratinera i 20 minuter. Droppa citron över. Jättegott! Servera med romansallad och några cocktailtomater. Kan även serveras som förrätt för 4 personer.
Ninas älsklingsfiskbullar i hummersås
2 portioner
Ingredienser:
1 burk fiskbullar i hummersås
6 cm purjolök
1 hg räkor
4 potatisar
Sockerärtor
Salt och citronpeppar
Gör så här:
Värm fiskbullarna och såsen i en kastrull. Skölj och skär purjolöken och sockerärtorna i bitar och lägg i. Strax innan du serverar lägger du i de skalade räkorna. Servera potatisen kokt eller pressad. Åh, så gott!
Spättafiléer med dragon
2 portioner
Ingredienser:
300 g spättafilé
2 msk matolja
2 stora morötter
1 burk kesella
2 msk kapris
Dragon
Grön pasta
Gör så här:
Tina filéerna, rulla ihop dem och lägg i en smörad form av matolja med smörsmak. Sätt ugnen på 200°. Riv morötterna grovt och blanda med kesella, kapris och dragon (spara lite dragon). Bred blandningen över fisken. Ställ in i ugnen cirka 20 minuter. Koka under tiden den gröna pastan. Dutta över lite dragon när du serverar.
Lenas festliga skaldjursfrossa
4 portioner
Ingredienser:
2 kokta krabbor
1 kg räkor
200 gram gravad lax i skivor
Dill
Gravlaxsås (köp färdig) eller
1 burk kesella
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk citronsaft
Salt och peppar
Gör så här:
Dela krabborna och lägg på ett serveringsfat. Om du har, lägg gärna upp räkorna på ett tårtfat med fot för effektens skull. På ytterligare ett fat lägger du upp laxen och garnerar med ett par dillkvistar. Gravlaxsåsen serverar du som den är i en skål och den andra såsen rör du ihop: Kesellan, vitlöken, citronsaft och kryddor, och lägger i en skål för sig. Såsen med kesella kan även användas som mjukost. Servera med fullkornsbaguette.
Laxtallrik
Gör så här:
Plocka ihop en tallrik med ett par skivor rökt lax, lite tonfisk, en kokt palsternacka delad på längden i fyra bitar, lite pasta, ett kokt ägg och sallad med balsamvinäger, t ex med mangosmak. Lägg några ringar av rödlök över. En kokt eller ugnsbakad laxbit är jättegod tillsammans med ett par skivor vattenmelon ? och sallad. Pröva gärna också med en sharonfrukt.
Bilderna visar serveringsförslag.