Innehållsförteckning

Julmys

 

Under december avlöser festerna varandra – adventsfika, glöggmys, lussefika osv. Är du orolig för att halka av banan? Här får du tips på nyttigare alternativ till glögg och annat julmys.

 

JULMYS– hitta nyttiga alternativ!

 

Chokladpudding-julsmak

Chokladpudding med julsmak

Du behöver:
Slanka Chokladpudding
Glögg (alkoholfri, utan tillsatt socker)
Blandade bär, t ex hallon, körsbär, lingon eller blåbär (djupfrysta)
Pepparkakskrydda

Så här gör du:
Lägg bären i en kastrull med lite glögg och sjud några minuter. Låt sedan stå c a 20 minuter och dra åt sig glöggsmaken.

Tillred din Chokladpudding enligt anvisningen. För lättare konsistens tillsätter du lite mer vatten.
Rör ner 1 krm pepparkakskrydda. Sila bären och blanda ner i puddingen.

Lägg upp puddingen i en skål eller mugg som på bilden. Pudra med vaniljpulver.
En frukost att njuta på julmorgonen, en god dessert eller julmys istället för kakor och lussekatter.

Tips: Chokladpuddingen kan du förbereda kvällen innan och förvara i kylen till nästa dag.
Bären kan du också förbereda och blanda i Chokladpuddingen strax innan du ska äta.

 

Julmys_jordgubb

Julsmoothie med kanelfrästa jordgubbar

Du behöver:
1 portion Jordgubbsshake
En halv banan
Jordgubbar (frysta/färska)
Kanel
En tsk smör
Lite Sukrin (kan uteslutas)

Så här gör du: skär jordgubbarna i bitar, Hetta upp smör och lite Sukrin i en stekpanna. Pudra med kanel över. Tillsätt jordgubbarna. Fräs några minuter under omrörning. Mixa till din Jordgubbsshake (gärna i en blender). Tillsätt jordgubbarna och en halv banan. Mixa igen. Häll upp i ett glas och njut!

Lyxig bärshake

Du behöver:
1 påse Jordgubbsshake
1/5 dl jordgubbar (frysta)
1/5 dl hallon
1/2 banan (gärna fryst)
Kardemumma
Kanel
Topping: myntablad

Så här gör du: tillred din Jordgubbsshake enligt påsens anvisning, gärna i en mixer eller med en blender. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät smoothie. Häll upp i ett glas, toppa med myntablad. Bon apetit!

Goda kombinationer:
Choklad shake + hallon/blåbär
Vanilj shake + päron/ananas + en bit fryst banan
Jordgubb shake + björnbär, blåbär och/eller hallon

 

Citrus med passion

Mango med passion

Ingredienser
1 påse Slanka ApelsinMango shake
1 st passionsfrukt
1/2 dl frysta mangokuber
1 msk hackade nötter (t ex pistagenötter, cashewnötter eller mandel)
1 knivsudd saffran
kardemumma (gärna hela mortlade kärnor)
en skvätt saft av lime

Så här gör du:
Tillred din shake i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa. Häll upp i ett glas och njut.

 

Chokladpudding-julsmak

Chokladshake med glöggsmak

Du behöver:
Slanka Chokladshake
Glögg (alkoholfri, utan tillsatt socker)
Blandade djupfrysta bär, t ex hallon, körsbär, lingon eller blåbär
1 krm pepparkakskrydda
Vaniljpulver4

Så här gör du:
Lägg bären i en kastrull med lite glögg och sjud några minuter. Låt sedan stå c a 20 minuter och dra åt sig glöggsmaken.

Tillred din Chokladshake enligt anvisningen. Rör ner 1 krm pepparkakskrydda. Sila bären och blanda ner i shaken.

Häll upp din shake i ett glas eller en mugg/kopp. Pudra med vaniljpulver.
Ett gott och nyttigt alternativ till glögg och lussekatter eller som god frukost på julmorgonen.

Tips: bären kan du förbereda och blanda i Chokladshaken strax innan du ska äta.

 

Chilli chocolate shake

Chilli Chocolate shake

Ingredienser:
1 nypa kanel
1 nypa kardemumma
1 liten nypa chilipulver
1 liten nypa vaniljsocker
1 litet riv från en muskotnöt
Topping: lättmjölk (ej på MAXI).

Så här gör du:
tillred din Chokladshake enligt anvisningen. Tillsätt kryddorna och mixa igen. Toppa med skumvispad mjölk.  Njut den varm så kommer kryddorna fram bäst.

Variationstips (funkar även på Slanka MAXI)
Tillred Chokladshaken + chilipulver + kanel + kokosolja*. Njut den helst varm.

*Slanka MAXI: 2 tsk kokosolja per dag

 

 

Pepparkaksmuffins-orientalisk-smoothie

Slankas pepparkaksmuffins med ädelosttopping

Bakas utan mjöl och socker – fullproppade med näring

Ingredienser
4 påsar Slanka Havremål (utgående produkt)**
3 dl vatten
3 ägg
2 tsk bakpulver
4 tsk fiberhusk
2 krm salt (kan uteslutas)
3-4 tsk kokosolja (flytande konsistens)
1-2 tsk pepparkakskrydda

Topping:
150 g creme fraiche light 15%
150 g ädelost (på tub)
granatäpplekärnor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt övriga och rör till en smet.
Låt svälla 15 min. Häll upp i muffinsformar.
Grädda i 175 grader, ca 20 min. Låt svalna.

Rör ihop toppingen och lägg en klick på varje muffins. Garnera med granatäpple.

Slanka muffins kan frysas utan topping.

** Finns i vår webbsshop så långt lagret räcker. Håller minst ett år efter passerat bäst-före datum

 

Orientalisk Vanilj shake

Ingredienser:
Alt 1
Vanilj shake (Citrus shake går också bra)
2 urkärnade dadlar (av bra kvalitet)
Kanel
Kardemumma
Ingefära

Alt 2
Vanilj shake
1 knivsudd saffran
Topping: hackade pistagenötter

Gör så här:
Alt 1: Tillaga din Slanka Vanilj alt Citrus tillsammans med kanel, kardemumma och ingefära. Det går också bra med sockerfri färdig pepparkaksmix. Mixa gärna i en elektrisk blender.

Alt 2: Tillreda din Vanilj shake. Blanda saffran med aningens varm vatten och bland i din shake. Rör om ordentligt med en sked. Toppa med hackade pistagenötter.
Saffran är en julig krydda som ger en spännande dryck varm som kall.

Julsmoothie-Choklad

Smoothie för julmys på julemorgon

Slanka Chokladshake
1 Banan (skalad, fryst och skuren i bitar)
2 urkärnade dadlar
Kanel
Kardemumma
Topping: hackade valnötter

Så här gör du: Tillred shaken enligt anvisningen. Tillsätt bananen och dadlarna och mixa på nytt. Toppa med valnötter.

Smoothie kan du variera i det oändliga – blanda shaken med frukter/bär, olika fröer (t ex chia), havregryn etc.

 

 

Frappe_slanka

Slanka frappe

Ingredienser
Slanka Cappuccino shake
Frystorkat kaffe om du vill ha extra kaffesmak
1 tsk kokosolja
Isbitar

Smaksättning (valfri): amaretto- eller romessence (se välsorterade butiker)
Skumtopping: lättmjölk

Så här gör du
Tillred Slanka Cappuccino shake enligt anvisningarna på påsen. Använd en elektrisk mixer/stavmixer. Tillsätt kokosolja, några isbitar och ev frystorkat kaffe. Häll upp i ett snyggt glas. Vispa lättmjölk till skum och häll ovanpå din frappe. Ät gärna med lång sked.
Vid festliga tillfällen: tillsätt några droppar amaretto/romessens vid tillredningen.

 

Vanilj-päron shake med jultwist

Slanka Vaniljshake
1/2 päron
Iskuber
Ingefära
Kanel
Topping: hasselnötter

Så här gör du:
Skala ett moget halvt päron och skär i bitar. Mixa päronbitarna + Slanka Vanilj med vatten och is. Smaksätt med lite ingefära och kanel. Toppa med hackade hasselnötter.

 

Glögg-granatäpple

Granatäpple-glögg utan socker

1 liter granatäpplejuice, 100% utan socker (hälsokostbutiker)
1-2 kanelstänger
1-2 cm ingefära i skivor eller 1 tsk torkad ingefära
5 st kardemummakärnor
2-3 st stjärnanis
5 st kryddnejlikor
Skal av 1 apelsin
(Ev 1 vaniljstång)

Till servering: granatäppelkärnor eller torkade tranbär + hackad mandel

Så här gör du:
Koka upp granatäpplejuicen tillsammans med alla kryddor.
Dra av från spisen. Låt stå och svalna.
Glöggen ska därefter stå och dra – gärna några timmar.
Vid servering: sila bort kryddorna och värm glöggen.
Lägg i granatäpplekärnor/tranbär och nötter.

 

Juldrinkar-utan-alkohol

Tre goda juldrinkar utan alkohol

Tranbärsdrink

Ingredienser (2 glas)
1,5 dl osötad tranbärssaft
2 dl vatten 2 dl frysta hallon
1 lime 1 tsk honung (valfritt)

Så här gör du:
Blanda tranbärssaften, vatten och saften från en pressad lime. Mixa sedan med frysta hallon tills drinken blivit slät. Häll upp i två glas, toppa med is.

Äppeldrink med mycket sting

Ingredienser (1 stor kanna)
5 dl liter färskpressad äpplejuice
5 dl vatten eller mineralvatten
1 äpple, skuret i skivor
1 apelsin, skuren i skivor
3 st kanelstänger
1 tsk kryddpeppar
1 bit, cirka 5 cm, färsk ingefära

Så här gör du:
Häll ingredienserna i en stor kastrull och låt sjuda med lock i 15–20 minuter. Servera.

Julig sangria utan alkohol

Ingredienser (6 personer)
1 liter juice Red Orange
2 clementiner
2 lime
2 dl frysta granatäppelkärnor
isbitar
blad från 1/2 kruka citronmeliss
50 cl Ginger Ale

Så här gör du:
Häll juicen i en bålskål. Skiva clementiner och lime. Lägg i bålen med granatäppelkärnor, is och citronmeliss. Toppa med Ginger Ale. Tips Frys gärna in isbitar med frukt i att toppa julbålen med.

 

Julkaffe

Sätt piff på ditt kaffe/te med din egen julkrydda

4 msk kanel eller krossad kanelstång
3-4 msk mald ingefära
2 msk mald eller hel kardemumma
2 msk mald kryddnejlika
ev 1-2 msk mald stjärnanis
ev 2 msk torkat apelsinskal

Blanda alla kryddorna i en skål. Förvara kryddan i tätslutande burk med lock.
Tillredning av te: blanda 1-2 tsk teblad med 1 krm julkrydda i tekula eller tesil.
Tillredning av kaffe: blanda 1 krm julkrydda med kaffebönorna och brygg ditt kaffe som vanligt.

 

Lussekatter

Tips 1: Enkla lussekatter med bakpulver

Ingredienser:
4 ägg och en gula
2 tsk stevia (ej flytande)
50 gram kokosolja
1 dl Kesella
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 g saffran
4 msk fiberhusk
1 ägg för pensling
Ev russin till garnering

Gör så här:
Vispa ägg och stevia riktigt poröst. Smält kokosolja och blanda ner. Tillsätt kesella. Blanda alla torra ingredienser väl i en skål och rör sedan ner i äggsmeten.
Låt svälla i 5 minuter.

Rulla till avlånga längder och forma till lussekatter. Lägg bullarna på en plåt. Pensla med ett ägg och dekorera ev med russin.
Ugn: 175 grader.
Grädda ca 15-20 minuter i mitten av ugnen

Ej Maxi

Tips 2: Lussekatter med jäst

Ingredienser (ca 30 lussekatter)
50 g jäst
1 dl kokosolja
5 dl mjölk
2 påsar saffran
2 tsk vanilj
2 dl kokossocker (eller rårörsocker)
1/2 tsk salt
ca 13 dl siktat vetemjöl

Pensling/garnering: 1 ägg + russin

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och kokosoljan i en kastrull (37°C). Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt sedan restan av degspadet och rör tills jästen är löst. Tillsätt socker, salt, vanilj och saffran. Ta undan lite mjöl till utbaket. Blanda i resten av mjölet i degspadet och knåda sedan ordentligt. Lägg degen under en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

Lägg degen på ett mjölat bakbord. Vid behov tillsätt mer mjöl. Rulla till avlånga längder och forma till lussekatter. Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Garnera med russin.
Ugn 225°C. Grädda mitt i ugnen tills gyllenbruna, ca 5-8 minuter. Låt lussekatterna svalna på galler under en bakduk.

 

Pepparkakor-nyttiga

Tips 1: Nyttiga pepparkakor

Ingredienser
– ca 24 stycken
30 gram smör
2 dl mandelmjöl
4 msk fibersirap gold
2 msk kokosmjöl
2 msk pofiber
1 tsk pepparkakskrydda

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp fibersirap gold. Rör ner smör och låt smöret smälta. Blanda alla torra ingredienser och rör ner detta. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut (inte för tunt). Ta ut pepparkakor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugn i ca 8 minuter. Låt svalna.

Tips 2: Nyttiga pepparkakor

Ingredienser
1 dl Fibersirap Gold
1 msk (knappt) naturell  kokosolja
2 dl (knappt) vassleprotein, t ex vanilj
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk kanel
2 tsk pepparkakskryddor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
1. Värm Fibersirapen tillsammans med kokosoljan i en bunke ca 30 sekunder i mikro. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda samman.
Känns degen väldigt smulig så tillsätt ytterligare en liten skvätt värmd fibersirap.
2. Kavla sedan ut pepparkaksdegen mellan två bakplåtspapper så tunt du kan.
3. Ta bort översta bakplåtspappret och tryck ut kakor med pepparkaksformar.
4. Placera plåten med pepparkakorna i ugn ca 7-10 minuter. Håll koll så de inte bränns. Ju tunnare desto lättare att bränna.
Ta ut plåten och låt svalna. Receptet räcker till ca 20 st pepparkakor.

 

Janssonsfrestelse

Janssons frestelse med spenat

Ingredienser
200 g fryst bladspenat
salt
1 gul lök
1 kg mjölig potatis
1 burk ansjovis à 125 g
2½ dl matlagningsgrädde (15%)
½ dl mellanmjölk
1 msk ströbröd

Så här gör du:
Tina bladspenaten i en kastrull, låt vätskan koka bort. Salta något. Hacka löken. Skala och skär potatisen i stavar. Låt ansjovisen rinna av (spara spadet) och skär den i små bitar. Varva spenat, lök, potatis och ansjovis i en smord ugnsfast form. Häll på ansjovisspad, matlagningsgrädde och mjölk. Avsluta med ströbröd. Stek Jansson i mitten av ugnen i 225 grader i 50–60 minuter. Känn efter så att potatisen är mjuk.

Tips: Välj en mjölig sort potatis då blir Jansson krämig och god.