PASTA och PAJ under 500 kcal
Pastasås med champinjoner och ärtor
2 portioner
Ingredienser:
1 burk konserverade tomater
0,5 dl creme fraiche
Några skogschampinjoner, skivade
Några matskedar gröna ärtor, djupfrysta
Santa Maria Garlic Salsa
Salt och peppar
Gör så här:
Klipp tomaterna direkt i burken med en sax. Blanda ihop alltsammans och låt puttra i några minuter. Krydda med Garlic Salsa och eventuellt andra kryddor som du tycker om, t ex dragon. Servera med sallad och fullkornspasta.
Pastasås med rökt lax
2 portioner
Ingredienser:
1 paket fryst bladspenat 250 g
3 skivor rökt lax, skuren i småbitar
1/2 dl Creme fraiche
Salt och peppar
Gör så här:
Koka upp spenaten och fraiche och låt det puttra ett par minuter. Lägg i laxen så den blir varm. Servera med sallad och fullkornspasta.
Bandpasta med aubergine
4 portioner
Ingredienser:
2 msk olivolja
2 medelstora auberginer, tärnade
2 rödlökar, skivade
3 vitlöksklyftor, krossade
5 msk pasta av soltorkade tomater
1 1/2 dl grönsaksbuljong
300 g färsk bandpasta
Salt och peppar
Persilja till garnering
Gör så här:
Fräs auberginer och rödlök i olivolja 8-10 minuter tills de är gyllenbruna och mjuka. Tillsätt vitlök och stek i 2 minuter. Krydda. Rör ned tomatpasta och buljong och koka i 2 minuter. Blanda ned röran i den kokta pastan. Strö över persilja. Vid önskemål servera parmesanost.
Smal pajdeg
2,5 dl vetemjöl
50 g smör eller olivolja
1 dl Kesella, 1 %
Gör så här:
Pajer blir aldrig tillräckligt smala för att klara sig under 500 kcal. Vi vill ändå ge dig ett ganska smalt recept för festliga tillfällen:
Grövre paj
1 dl vetemjöl
1,5 dl grovt rågmjöl
50 g smör eller margarin
1 dl Kesella, 1 %
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. För båda pajerna hackar du ihop smör och mjöl så det blir en grynig massa. Lägg i Kesellan och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform med 23 cm i diameter. Grädda i ugn cirka 15 minuter.
Köttfärs- och tomat
4 portioner
Ingredienser:
350 g nötfärs 10 %
2 röda lökar, hackade
1 msk vetemjöl
1 burk hela tomater (klipp dom direkt i burken)
1 tsk salt
Citronpeppar
Paprikapulver
Färsk oregano och/eller basilika
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Rör sönder färsen med en gaffel i en gryta. Tillsätt lök, mjöl, avrunnen tomat och kryddor. Koka sakta under lock cirka 25 minuter. Häll blandningen över pajen och ställ in i ugnen i 10 minuter så pajskal och fyllning får samma temperatur.
Broccolipaj
4 portioner
Ingredienser:
1 1/2 dl små buketter broccoli
2 skivor kassler
1/2 dl riven Magréost
1 ägg
1 dl mjölk
1 krm timjan
Salt och peppar
Gör så här:
Ugn 200°. Koka broccolin i lite vatten 2 minuter i mikron. Skär kasslern i små kuber. (Du kan byta ut kasslern mot t ex tonfisk om du tycker bättre om det.) Lägg i pajskalet som du har förgräddat. Blanda ägg, mjölk och kryddor och häll över broccolin. Sprid den rivna osten över. Grädda i ugnen cirka 40 minuter. Salladen till maten är obligatorisk.
Kycklingpaj
4 portioner
Ingredienser:
200 g kycklingkött, skuret i bitar
1 äpple, i bitar
1 gul lök, hackad
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk curry
Salt och peppar
Gör så här:
Ugn 200°. Fräs löken och äpplet ihop i en stekpanna. Stek kycklingköttet, du har förstås tagit av skinnet. Under tiden blandar du ägg, mjölk och kryddor. Sprid kyckling, lök och äpple i det förgräddade pajskalet och häll över blandningen. Grädda i ugnen ungefär 30 minuter. Servera med sallad.
Bilderna visar serveringsförslag.