Recepttips för picknick
Slanka muffin-bakelse
Bakas utan mjöl och socker. 100% näring.
4 påsar Slanka Havremål
3 dl vatten
3 ägg
2 tsk bakpulver
4 tsk fiberhusk
2 krm salt (kan uteslutas)
3-4 tsk kokosolja (flytande)
Så här gör du:
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt övriga och rör till en smet.
Låt svälla 15 min. Häll upp i muffinsformar.
Grädda i 175 grader, ca 20 min. Låt svalna.
Topping:
100 g philadelphiaost
25 g smör
1 dl sukrin melis* (som florsocker)
rivet citronskal
färska jordgubbar, blåbär, hallon
Rör ihop alla ingredienser och lägg en klick på varje muffins. Garnera med bär.
Alternativ topping:
1 dl vispgrädde (mellangrädde 27% fett)
1 dl grekisk yoghurt 10% fett
Färska bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär eller björnbär
Vispa grädden (mellangrädde tar längre tid att vispa än vanlig vispgrädde och måste vara riktigt kall). Blanda grädde med yoghurten och lägg en klick på toppen av varje muffins. Garnera med bär.
*Finns i välsorterade hälsokostbutiker och på webben
Omelettmuffins
Ingredienser 4 portioner
1/2 dl mjölk
4 ägg
1 krm salt
1/2 krm peppar
olja eller matfett till formarna
Förslag fyllning
Räkor
Strimlad skinka
Oliver
Fetaost
Tärnad paprika
Riven ost
Soltorkade tomater
Förväld broccoli
Purjolök
Du behöver muffinsformar i folie eller muffinsplåt
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°C.
Lägg muffinsformarna på en plåt eller använd en muffinsplåt. Smörj formarna med lite matfett eller olja.
Vispa äggen lätt och tillsätt mjölken. Salta och peppra. Häll smeten i formarna. Lägg i valfri fyllning.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills omeletterna stelnat.
Frasiga zucchinibiffar med västerbottenost
Ingredienser 2 portioner – c a 18 små biffar
700 gram zucchini, medelstor
2 msk majsmjöl
2 ägg
2,5 dl riven Västerbottenost
4 msk finhackad purjolök alt dill eller smörgåskrasse
1 tsk salt
svartpeppar
2 tsk kokosolja
Så här gör du:
Börja med att riva zucchinin grovt på ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och salta. Låt dra c a 10 minuter. Pressa ut överflödig vätska.
Blanda zuccinistrimlorna med majsmjöl, ägg, riven ost, purjolök/dill/krasse och grovmald svartpeppar. Värm en stekpanna och lägg i kokosoljan. Fördela smeten i små klickar och stek på medelvärme. Stek tills gyllene stekyta på undersidan och vänd.
Fransk potatissallad
Ingredienser – 4 portioner
800 g färskpotatis
1 rödlök
3 msk avrunnen kapris
1 knippe rädisor
1,5 dl turkisk lättyoghurt 3,5% fett (alt kvarg)
1 tsk dijonsenap
1-2 tsk vinäger
Salt och peppar
Så här gör du:
Koka potatisen knappt färdig, ca 10 minuter. Låt potatisen svalna lite och skär i klyftor. Skär rädisorna i skivor. Skär rödlöken i tunna, tunna skivor. Låt kaprisen rinna av i ett durkslag. Blanda potatis, rödlök, rädisor, rödlök och kapris i en skål. Blanda yoghurt, senap och vinäger och rör ner i potatissalladen. Smaka av med salt och peppar.
Grönsaksspett med mini-mozzarella
Nyttigt behöver absolut inte vara tråkigt. Så här enkelt fixar du en plockrätt som är en fröjd för ögat, smaklökarna och vikten.
Varva coctailtomater, rädisor, oliver, mini-mozzarella, paprikabitar, gurkbitar och färska basilikablad på en
Enklare och godare kan det knappast bli!