VEGETARISKA RÄTTER under 500 kcal
Tortilla med chili- och äppelyoghurt
2 portioner
Ingredienser:
2 msk olja
1 medelstor aubergine
En liten handfull basilika, hackad
2 msk hackad gräslök
1 grön chili, urkärnad och strimlad
2 dl kesella
2 msk majonnäs
2 tortillas, medium size
1 äpple, tunt skivat (med osthyvel)
2 blad romansallad
Salt och peppar
Paprikapulver till garnering
Gör så här:
Hetta upp Slankas olja hastigt i en stekpanna. Lägg i aubergineskivorna och stek cirka 5 minuter på varje sida. Lägg dem på ett hushållspapper så att överflödigt fett rinner av. Låt svalna. Blanda basilika och gräslök med chili, kesella och majonnäs i en skål och smaka av med salt och peppar. Lägg aubergineskivorna på tortillorna och bred över fraicheblandningen. Hyvla äpplet över. Pudra med paprikapulver, lägg i romansalladen, rulla ihop och servera.
Rotsaksgratäng
2 portioner
Ingredienser:
3 morötter
2 medelstora potatisar
1 liten kålrot, i bitar
1 bit purjolök, skivad
1 klyfta vitlök, pressad
1 röd lök, skivad
2 1/2 dl mjölk
1 buljongtärning (grönsak)
2 msk Maizenaredning
3 msk riven Prästost
Salt och peppar
Gör så här:
Skala och skär grönsakerna. Koka mjölk, potatis, grönsaker och buljongtärning i en vid panna. Salta, peppra och tillsätt vitlök. Låt puttra i 15 minuter. Blanda i Maizenaredningen (läs på förpackningen) och koka ytterligare ett par minuter. Strö över osten och låt den smälta ner. Servera med sallad.
Enkla franska rårakor
2 portioner
Ingredienser:
3 stora potatisar, rivna
1 medelstor gul lök, riven
2 ägg
1 krm salt
1 msk matolja
Gör så här:
Skala och riv potatis och lök grovt. Blanda det rivna med uppvispat ägg och salt. Värm olja i en stekpanna. Klicka rågade matskedar av smeten i pannan och platta ut till stora plättar. Stek några minuter på varje sida. Håll rakorna varma på en pappersklädd plåt i ugnen. Servera med skivade tomater eller lingonsylt. Och det är verkligen inte fel med grönsallad till!
Rårakor i tre färger
2 portioner
Ingredienser:
1 stor potatis, riven
1 stor gul lök, riven
2 ägg
1 krm salt
Knappt 1/2 dl djupfryst hackad spenat
1 liten morot, riven
1 liten rå rödbeta, riven
1 1/2 msk creme fraiche
1/2 krm salt
1 krm socker
1/2 tsk finhackad färsk chili
Gör så här:
Blanda såsen och ställ den kallt. Blanda smeten med potatis, lök, ägg och salt och fördela i tre skålar. Rör i spenat, morot och rödbeta. Stek som de franska rårakorna, tänk bara på att pressa ur så mycket vatten som möjligt ur spenaten. Servera med en enkel grönsallad med lite mango- eller persikovinäger över. Gott!
Ostgratinerad broccoli
2 portioner
Ingredienser:
200 g broccoli
1 dl riven lagrad Prästost
1 ägg
1/2 dl Kesella
1/2 tsk örtsalt
1 krm pizzakrydda
Gör så här:
Ugn 225°. Dela broccolin i små buketter och koka inte mer än att den fortfarande har spänst kvar, t ex med lite vatten på full effekt i mikron i cirka 2 minuter. Vispa ihop ägg och Kesella. Krydda. Lägg broccolin i en ugnsfast form och slå över ägg/ ostblandningen. Gratinera 15 minuter. Servera med en riklig grönsallad.
Kryddstarka bönor
2 portioner
Ingredienser:
1 burk kokta röda bönor eller kidneybönor
1 äpple, rivet
2 normalstora morötter, rivna
50 g gul lök, hackad
4 tsk tomatpuré blandat med 1 msk vatten
2 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
1 tsk stark senap, gärna dijon om du har
1 krm oregano
Gör så här:
Skölj bönorna i vatten. Fräs lök, äpple och morot i en fettsnål stekpanna. Blanda ner tomatpuré, vinäger, salt, senap och kryddor. Koka upp. Rör ned bönorna så de bli varma. Servera med grönsallad.
Billiga vetegariska broccoli-salladen
4 portioner
Ingredienser:
6 medelstora potatisar
1 burk röda kidneybönor
3 små rödlökar
500 g broccolibuketter, frysta
8-10 st cocktailtomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk senap
2 msk olja
3 msk pressad citron
2 msk vinäger
Salt och citronpeppar
Gör så här:
Skär potatisen i bitar och koka 10 minuter. Känn efter så den inte blir för mjuk. Lägg den frysta broccolin i vatten och koka upp 5 minuter. Obs! Den får inte bli för mjuk. Häll av vattnet. Skiva rödlöken. Spola av bönorna i kallt vatten. Blanda ihop allt och lägg över på ett stort uppläggningsfat. Blanda dressingen, gärna med en mixerstav, och ringla över. Dela tomaterna på hälften och lägg överst. Dekorera till sist med basilikablad.
Bilderna visar serveringsförslag.