Innehållsförteckning

Lär dig äta lagom portioner

Att äta för mycket någon gång ibland är ingen katastrof för vikten
men blir det för mycket av det goda varje dag så går du upp i vikt.
Hur gör man då för att äta ”lagom” portioner?
Så här ser huvudregeln ut för hur mycket du bör äta till lunch och middag:

  • 50-70 g okokt ris eller pasta alternativt 2-3 potatisar (150 – 200 g)
  • 150 g fågel, kött, fisk eller skaldjur (= 120 g tillagad)
    Bra att veta: 100 gram fisk/skaldjur/fågel/kött eller 1 ägg = ca 100 kcal
  • Minst 3 deciliter grönsaker är en bra riktlinje att äta. Välj gärna grönsaker med tre olika färger
    Grönsaker är extremt fattiga på kalorier så du kan i princip äta hur mycket du vill.

At-lagom-hall-vikten

När du vill hålla vikten – knepet för att måtta 

Knuten näve – kolhydrater

Knuten näve visar den mängd kolhydrater du måste få i dig, t ex bröd, potatis, pasta eller ris (gärna fullkorn).

Öppen hand – protein

Räkna från början av handleden till början av fingrarna: Det är mått för proteiner du ska äta. T ex fågel, kött, fisk, skaldjur eller veganska alternativ som linser eller tofu.

Kupa båda händerna tillsammans – grönsaker

Detta visar mängden grönsaker som bör finnas på din tallrik varje måltid.

Öppen hand – frukt

Räkna från början av handleden till början av fingrarna: Varje dag ska du äta så mycket frukt som ryms i din handflata.

portionsstorlek-viktminskning

När du vill gå ner i vikt – måtta så här

Fyll halva tallriken med grönsaker i tre olika färger.

¼ av tallriken: 100 g tillagad mat som fågel, kött, fisk eller skaldjur

¼ av tallriken: 1–1,5 dl kokt ris, pasta, bulgur. Välj gärna fullkornsalternativ

Så tar du kontroll över ditt tröstätande

Spara kalorier och håll vikten!