SMALA GRILLTIPS
8 tips för en lyckad grillfest hjälper dig att hålla kalorierna nere.
1. Skippa den köpta potatissalladen
Potatissallad med majonäs kan vara en kaloribomb utan dess like. Färdig potatissallad innehåller både majonäs och socker. 175-200 gram potatissallad motsvarar 8,5 sockerbitar. I en deciliter majonäs simmar 720 kalorier. En deciliter creme fraiche innehåller 320 kalorier.
Här är recept på nyttigare alternativ till potatissallad. Prova även denna kalorisnåla zucchinisallad:
Fransk potatissallad
Ingredienser – 4 portioner
800 g färskpotatis
1 rödlök
3 msk avrunnen kapris
1 knippe rädisor
1,5 dl turkisk lättyoghurt 3,5% fett (alt kvarg)
1 tsk dijonsenap
1-2 tsk vinäger
Salt och peppar
Så här gör du:
Koka potatisen knappt färdig, ca 10 minuter. Låt potatisen svalna lite och skär i klyftor. Skär rädisorna i skivor. Skär rödlöken i tunna, tunna skivor. Låt kaprisen rinna av i ett durkslag. Blanda potatis, rödlök, rädisor, rödlök och kapris i en skål. Blanda yoghurt, senap och vinäger och rör ner i potatissalladen. Smaka av med salt och peppar.
Zucchinisallad
Ingredienser – 4 portioner
1 stor zucchini, minst 500 gr.
1/2 knippe salladslök
1 msk kapris
1 msk senap
1 msk olivolja
Matlagningsyoghurt 200 g (t ex Larsas fettfria yoghurt)
Färsk dill
Salt
Peppar
Så här gör du:
Skala och tärna zucchini och fräs den snabbt i fettet, salta och peppra lätt. Den ska bli mjuk men inte få färg. Häll över i en skål och låt svalna lite. Hacka vårlöken och kaprisen och blanda med zucchinin. Tillsätt de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Låt stå minst 30 minuter innan servering.
Grillad potatis
Ett annat gott alternativ till potatissallad är att grilla potatisen. Förkokt färskpotatis (ca 6-8 minuter) är gott att trä på ett spett och grilla. Prova även att lägga den okokt i ett foliepaket med salt, lite kokos-/olivolja och örter.
2. Banna grillkorven – välj fettsnålare alternativ
Grillkorv, hamburgare, kotletter etc innehåller massor av kalorier.
Välj istället kyckling, kalkon, räkor/jätteräkor, kräftstjärtar, musslor och fisk. Lax innehåller massor av nyttigt omega 3 och är jättegott att grilla. Vill du ändå grilla kött så välj fläsk-/oxfilé.
Marinera gärna i förväg och grilla sedan på spett som du lägger i folieform för att kunna dra ner på oljan. Recept på marinad hittar du nedan.
3. Gör din egen marinad
Het chilli marinad
Ingredienser – 4 personer
1 msk olivolja eller kokosolja
Saften och rivet skal av 2 lime
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk honung
1 finhackad röd chili
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Citron & örtkryddor
1/2 dl olivolja
Saft och rivet skal av 1 citron
Finhackad färsk timjan och rosmarin
1 msk dijonsenap
1 msk honung
1 finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
Soya & riven ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1/2 dl japansk soja
1 msk flytande honung
2 msk olivolja eller kokosolja
Så här marinerar du
Blanda alla ingredienser i en skål. Lägg kycklingen eller det du ska grilla i dubbla plastpåsar. Häll i marinaden och knyt ihop. Massera in kycklingen/räkorna etc med marinaden. Låt marinera minst 1 timme i kylen. Gärna över natten.
4. Tips för att grilla fisk och skaldjur
Så här förbereder du fisken
För att göra fiskköttet fastare och minska risken att den faller sönder kan du rimma fisken i saltlag. Saltet drar ihop fiskköttet som blir fastare och inte trillar sönder så lätt vid grillningen
- Rimma: lägg fiskfiléen/fiskbiten i saltat vatten ca 1 timme. Räkna 1 msk salt per 5 liter vatten. Torka av fisken med hushållspapper.
- Tänk på att ta ut fisken från kylen så den hinner få rumstemperatur. Rumsvarma produkter bränner inte fast lika lätt.
- Krydda kan du göra före, under eller efter grillningen.
Så här förbereder du grillen
- A och O när man grillar fisk är att gallret är rent och inte för varmt.
- Tänk på att glöden inte får vara för varm eller brinna öppet.
- Planera i förväg så att du har bricketter/kol på en sida av grillen. Då kan du snabbt få en grillyta på fiskens utsida och sedan flytta den till andra sidan för att grilla färdigt på indirekt värme. Bra att använda lock.
Så lyckas du med grillningen
- Pensla fisken eller gallret med olja innan du lägger den på grillen.
- Vill du vara säker på att den inte fastnar på gallret, så lägg citronskivor på gallret och fisken ovanpå. Gäller speciellt fisk utan skinn. Det går också bra att grilla fisken på lite aluminiumfolie som du första penslar med olja.
- Tänk också på att inte vända fisken för tidigt. Låt den ligga en stund och vänd sedan med en tunn och bred grillspade.
- Vänd den bara en gång annars trillar den gärna sönder.
- Grilla bara några minuter på varje sida så den inte blir torr. Ta bort den från grillen och se efter om den är klar. Det är enkelt att lägga tillbaka och grilla på lite till om det behövs men om den är torr kan du inte få det ogjort.
- Genomstekt fisk är ogenomskinlig och går att ta isär i flagor.
- Stektermometer är ett bra hjälpmedel för att kontrollera fiskens innertemperatur.
- Om du grillar på spett så tänk på att inte blanda fisk och grönsaker eftersom de har olika tillagningstid.
Rekommenderad innertemperatur
De allra flesta fiskar ska tillagas till en innertemperatur mellan 48-55°C, efter 60°C blir många fiskar torra och trista i smaken. Tänk på att fisken fortsätter tillagas på eftervärme när du tagit bort den från grillen. Så ta gärna bort fisken några grader innan den nått rätt temperatur och låt den gå klart på eftervärmen. Kolla igen med termometern. Blir den trots allt inte klar så lägg den på grillen igen. Servera sedan direkt!
Vit fisk: 52-56°C
Lax: 48-55°C
Plattfisk 50-52°C
Makrill 50-60°C
Tonfisk 31°C
Grilla fisk i halster
Fisk kan man med fördel grilla i halster – både små fiskfiléer och större hela fiskar. Viktig att pensla fisken med olja innan du lägger det i halstret. Vänta med att lägga halstret på grillen till kolet är askgrått och vänd efter halva tiden.
Grilla fisk i foliepaket
Rödspätta och torsk är magra fiskar som passar utmärkt att grilla i foliepaket. Lägg fisken och lite olja eller en klick smör i folie och gärna tillsammans med t ex lök, coctailtomater och förkokt potatis. Grilla foliepaketet 10-15 minuter. Vill du dock ha riktigt grillsmak, så ska du inte packa in fisken i folie.
Grilla skaldjur
Att grilla skaldjur går snabbt. Vill du grilla kokta räkor så tar det bara några sekunder på grillen per sida för att få smak och färg. Blåmusslor är klara när de öppnar sig. Salt och vitlökssmör är gott för att förhöja smaken.
5. Grilla grönt
Man behöver inte lägga en köttbit på grillen varje gång man grillar. Att grilla grönt är både gott och nyttigt. Gör gärna ett grillspett med olika grönsaker. Grillade grönsaker och rotfrukter är även perfekt som tillbehör.
Tänk på att många grönsaker kräver längre tid på grillen än kyckling, kött och fisk, så börja grilla dem ca 10-20 minuter i förväg. Håll dem sedan varma på sidan av grillen.
Rotfrukter och potatis
- Det är bra att förkoka rotfrukter och potatis för att korta ner grilltiden och inte bränna.
- Förkokt färskpotatis är gott att trä på ett spett och grilla. Prova även att lägga den okokt i ett foliepaket med salt, örter. Pensla potatisen med ett tunt lager olivolja.
- Lägg gärna rotfrukter på en folieform och grilla. Vid servering droppa pressad citron/lime över och strö på lite flingsalt.
Riktlinjer om du vill förkoka
- Potatis ca. 8 min
- Morot/palsternacka ca. 5 min
- Blomkål förkokas hel 3 min. Dela sedan i buketter och grilla
- Majskolv 10 min (finns även förkokta att köpa)
Tomater och alla mindre grönsaker
- Tomater och mindre grönsaker mår bra av att svepas in i ett foliepaket
- Grilla gärna grönsaker som tomater, paprika osv hela och skär upp efteråt.
- Lök kan du grilla med skalet på och skala efter grillningen.
Fastare grönsaker
- Fastare grönsaker, t ex majskolvar, bör placeras mitt på gallret där värmen är som högst.
- Vänd grönsakerna flera gånger så skalet inte bränns sönder.
- Zucchini och aubergine kan du skära på längden i 1 cm tjocka skivor och grilla i 3-5 minuter på var sida. Halvor 5-10 minuter på var sida. Pensla med ett tunt lager olja innan du lägger dem på gallret.
- Grön sparris går utmärkt att grilla – dock inte vit sparris. Lägg gärna i halster.
- Purjolök kan du grilla svart och skala bort det svarta när du äter den.
- Fänkål och gott att grilla i skivor – ca. 3 minuter på var sid
Portobello svamp
- Portabello svampen är perfekt att lägga på grillen. Välj de största svamparna du hittar och toppa med mozzarella, fräst spenat och pinjenötter.
6. Istället för feta såser
Het tomatsalsa med chilli & lime
Ingredienser
500 g tomater i olika färger
1/2 rödlök
1 lime
1 kruka färsk basilika
1 msk finhackad röd chili
Så här gör du:
Finhacka löken, röd chilli, tomater och basilika. Blanda allt i en skål tillsammans med saften och rivet skal av en lime. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
Tzatziki
Ingredienser – 4 personer
2 dl mager kvarg eller 1 dl kvarg + 1 dl yoghurt
1/2 gurka
1/2 rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad färsk mynta
Salt och peppar
Så här gör du:
Finhacka löken och myntan. Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Blanda kvarg/yoghurt med gurkan, löken, myntan och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
7. Byt chips mot grönsaksstavar
Välj dina favoritgrönsaker och gör din egen dipp. Enkelt, nyttig och gott!
- Yoghurt smaksatt med dill eller andra örtkryddor
- Yoghurt med pressad vitlök
- Yoghurt med riven pepparot
- Yoghurt med chilli eller tabasco
- Yoghurt med soltorkade tomater som du först gör till en röra med stavmixer och sedan blandar med yoghurt.
Goda grönsaker att dippa:
Morot
Röd eller gul paprika
Zucchini
Fänkål
Broccoli i små buketter
Blomkål i små buketter.
Selleri-stjälkar – tjocka stjälkar kan du dela till tunnare stavar.
Rädisor och cocktailtomater – servera med en tandpetare
8. En härligt fräsch och fruktig avslutning
- Exotiska frukter snyggt serverat på ett fat eller grillat på spett
- Folieknyte med jordgubbar + en bit mörk choklad serverat med Slanka Vaniljglass
- Grillade halverade nektariner + en klick grekisk yoghurt
- Gör din egen Slanka glass av din favoritshake: Jordgubb, Mintchoklad, Apelsinmango