Denna vecka kommer jag ta upp temat mat och buffé.
En gång i månaden brukar jag och kollegorna ta oss iväg från arbetsplatsen och gå ut och äta lunch. Vi har exakt en timme på oss att ta oss till lunchstället och sedan äta buffen och gå tillbaka.
Med andra ord innebär det att vi har dryga 20 minuter att stå i lunchkön och att hinna äta klart. Följden har blivit att jag inte får någon som helst matro, jag förknippar enbart lunchen med en hets. ”Det ska gå snabbt att äta maten och snart är luchhtimmen över.”
Detta matbeteende har följt mig genom flertalet arbetsplatser och nu har jag dessvärre fått svårt att äta långsamt.
Även i hemmet har jag anammat samma beteende och jag slukar gärna maten snabbt. Någon matro existerar inte längre.
Det jag behöver träna in är att man blir inte tjock av mat, det hela handlar alltid om mängden mat och det finns bättre och sämre val. Mat kan vara kalorisnål men näringsrik, Slanka är ett utmärkt exempel. Mat kan även vara kaloririk men näringsfattig, som t.ex friterad snabbmat, vilket är ett sämre val om målet är att gå ner i vikt.
Observera maten – och njut av matupplevelsen!
Det jag kämpar hårt med idag är att observera på vilket sätt som jag äter. Jag är noggrann med att ställa ifrån mig tallriken om jag tenderar till att äta för snabbt. Jag vill heller inte ha musik på samtidigt som jag äter. Idag är det viktigt för mig att koncentrera mig på matupplevelsen, njuta och observera smakerna.
Att ändra ett invant beteende är svårt, mycket gör vi per automatik. Det viktigaste är inte att vi lyckas direkt utan att man inte ger upp på vägen dit. Det som är positivt med Slanka är att det går snabbt att mixa till – då får man per automatik mer tid att njuta av matupplevelsen.
Jag har nu provat Slanka Cappuccino. Den är så god och jag varierar den genom att dricka den som härlig värmande Cappuccino eller som en kall frappe. Så gott – denna shake har blivit en favorit!
Den här veckan har jag gått ner -0,6 kg vilket ger en sammanlagd viktnedgång på -8,4 kg. Det går åt rätt håll med livsstilsförändringen vilket känns underbart!
Vill du också gå ned i vikt med Slanka och Viktutmaningen? Handla här
Slanka Maxi innebär att man går på Slankas intensivaste viktprogram där man äter 3 Slanka måltider per dag – men med ett mycket lågt kaloriintag på totalt 500 kcal/dag, en så kallad VLCD (Very Lov Calorie Diet). Efter 3-4 dagar börjar kroppen producera ketonkroppar vilket gör att hungerkänslorna kraftigt avtar och muskelmassan samtidigt skyddas. Reserverna tas från fettlagren.
3 Slanka måltider per dag ger 100 % fullvärdig näring med alla vitaminer, mineraler och spårämnen som kroppen behöver – därför ställer inte kroppen inte in sig på svält.
Deltagarna i Viktutmaningen får stöd från Slankas träningsexpert Jeanette. En del av mångas framgång i viktnedgången – är just stödet och kontakten med Slankas coacher – som ger feedback och hjälper en med att träna in nya tankebanor under en livsstilsförändring.
Vill du också gå ned i vikt med Viktutmaningen och Slanka? Handla här!